• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Amerikaanse inflatie daalt verder, bitcoin koers reageert
juli 11, 2024

De Amerikaanse inflatie zet zijn dalende trend voort, zo blijkt uit de nieuwe data die vanmiddag is vrijgegeven. De welbekende consumentenprijsindex (CPI) is vandaag op alle mogelijke fronten lager binnengekomen dan verwacht, wat bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt een kortstondige boost heeft gegeven.

Lager dan verwachte CPI-data

Vanmiddag om 14:30 uur bracht het U.S Bureau of Labor Statistics, zoals het iedere maand doet, verse CPI-data naar buiten. Aangezien de Amerikaanse centrale bank nog allesbehalve aanstalten maakt om de rente, die op de hoogste stand sinds 2001 staat, te verlagen, wachtte de markt gespannen deze cijfers af. Met een snellere daling van de inflatie kan de rente immers eerder verlaagd worden.

De CPI is een belangrijke indicator voor inflatie en meet de gemiddelde verandering in de prijzen die consumenten betalen voor een mandje van goederen en diensten. 

Op jaarbasis is de CPI in juni binnengekomen op 3 procent, waarmee de verwachting van 3,1 procent is overtroffen. Het is een forse daling ten opzichte van mei, toen de jaarlijkse inflatie nog op 3,3 procent stond. Maand-op-maand daalden de consumentenprijzen zelfs met 0,1 procent, terwijl een stijging van 0,1 procent werd verwacht. Het markeert de eerste maandelijkse daling sinds de coronapandemie. 

Ook de kerninflatie (met de volatiele voedsel- en energieprijzen uitgesloten) heeft zowel op jaar- als maandbasis de verwachtingen met 0,1 procentpunt overtroffen. De jaarlijkse kern-CPI komt uit op 3,3 procent en de maandelijkse op 0,1 procent.


BTC koers reageert

Direct nadat de lager dan verwachte inflatiecijfers de wijde wereld in werden gebracht, schoot de bitcoin koers de lucht in. Op het moment van publicatie stond de koers op zo’n $58.600, maar in slechts 5 minuten schoot de koers tot zo’n $59.250.

Vervolgens zakte bitcoin direct weer onder de $59.000 om rond 16:00 uur een nieuwe scherpe p duikvlucht te maken tot onder de $58.000. Op het moment van schrijven komt de bitcoin koers uit op $57.800. 

Gedurende het eerste kwartaal liep de inflatie in de VS onverhoopt weer op, waardoor de markt een stuk pessimistischer werd over renteverlagingen dit jaar. Inmiddels is de inflatie al maanden achter elkaar gedaald, wat de verwachtingen weer enigszins heeft opgefleurd.

Nu de rente vandaag wederom verder af is genomen lijkt er een belangrijke stap te zijn gezet om de eerste renteverlagingen te krijgen, waar de markt al een tijdje naar snakt. Maar liefst 91,8% van de markt verwacht nu dat dit in september zal plaatsvinden.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.