• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Anoniem traden? Check de voordelen van een DEX in deze ApeX review
december 11, 2023

Anoniem traden? ApeX review. De regels voor gereguleerde crypto exchanges worden steeds sternger en overheden steeds nieuwsgieriger naar cryptobezit. De behoefte aan privacy onder crypto-investeerders groeit.

In deze ApeX review zie je hoe deze decentrale exchange jouw privacy maximaal beschermt. Met de nadruk op anonimiteit en een gebruiksvriendelijke interface, biedt ApeX een ervaring die nog het meeste lijkt op traden bij een exchange bij een centrale gereguleerde partij.

Autoriteiten krijgen steeds meer inzicht in je cryptotegoeden

Waar het in de beginjaren van cryptocurrency’s voor overheden nog erg lastig was om inzicht te krijgen in de waarde van jouw portfolio, is dat ruim 10 jaar later behoorlijk veranderd.

De komende jaren worden de regels voor gereguleerde crypto exchanges nog strenger en zullen ze meer en meer informatie over hun klanten met overheidsinstanties moeten delen om nog actief te mogen blijven.

Voorkomen van witwassen en belastingontduiking

In Nederland en andere landen maken overheden zich dus steeds meer zorgen over mensen die in cryptocurrency’s investeren. Ze willen beter begrijpen hoeveel geld mensen in crypto hebben, vooral om het witwassen van geld en belastingontduiking te voorkomen. 

Nieuwe Europese cryptoregels voor uitwisseling van gegevens

In november 2023 zijn er nieuwe Europese regels aangenomen die het voor de autoriteiten gemakkelijker maken om informatie te verzamelen over crypto-investeerders. Nederland doet mee aan een samenwerking met 49 andere landen, waaronder veel Europese landen en de Verenigde Staten, om gegevens over cryptobezit met elkaar uit te wisselen.

Dit betekent dat als je crypto hebt gekocht of opgeslagen bij een bedrijf in een van deze landen, de Nederlandse overheid hiervan op de hoogte zal zijn. Deze nieuwe regels zullen vanaf 2027 actief worden.

Belastingdienst ziet je crypto

Voor wie dit om welke reden dan ook niet ziet zitten, is het mogelijk om te kiezen voor het gebruik van een decentrale exchange, afgekort ook wel DEX. Een DEX is een crypto exchange waar geen bedrijf of persoon achter zit, maar die volledig draait op slimme contracten.

Bij een DEX hoef je ook geen Know Your Customer (KYC)-procedure te doorlopen of identiteitsdocumenten te uploaden. Alles gebeurt volledig anoniem.

apex pro

ApeX, de DEX van Bybit

De meeste mensen hebben al eens gehoord van Bybit, een populaire crypto exchange waarop je eenvoudig met hefboom handelt. Zo niet, maak dan zeker even een account aan op Bybit.

DEX = Decentrale Exchange

ApeX is een zogenaamde gedecentraliseerde exchange (DEX) die wordt aangeboden door Bybit, als onderdeel van het bredere aanbod van diensten van Bybit.

Het stelt gebruikers in staat om cryptocurrency’s te verhandelen, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Als handelaar op ApeX gebruik je een eigen online wallet zoals TrustWallet of MetaMask die je met ApeX verbindt.

Houd zelf de controle

Deze integraties stellen gebruikers in staat eenvoudig geld uit hun favoriete portemonnee in ApeX Pro te storten, waardoor de toegankelijkheid en gebruikerservaring worden verbeterd. Je houdt altijd zelf de controle over je geld tijdens het handelen. Als er iets met de exchange gebeurt, dan staat je geld gewoon veilig op je wallet.

Dit in tegenstelling tot gecentraliseerde exchanges, waarbij je jouw geld stort op de rekening of in de wallet van de exchange en je bij een hack of faillissement meestal je tegoeden kwijt bent of er niet meer bij kunt.

Wat is een DEX zoals ApeX precies?

DEX is de afkorting voor Decentralized Exchange, een crypto exchange die volledig op de blockchain draait en er daardoor geen centrale partij of tussenpersoon (met winstoogmerk) nodig is om je transacties uit te voeren.

ApeX bestaat sinds 2022

Het platform ApeX werd in 2022 door Bybit geïntroduceerd. Waar het hele proces om te handelen op een decentrale exchange de afgelopen jaren nog vrij complex was, heeft ApeX daar echt verandering in gebracht.

Een eenvoudige gebruikersinterface, ondersteuning via meerdere kanalen en een token-aangedreven ecosysteem maken het platform uniek. Je kunt er zelfs met hefboom tot 30X handelen op de belangrijkste handelsparen, zoals Bitcoin en Ethereum.

Orderboek

order book bybit

De meeste DEX’s maken geen gebruik van een orderboek, zoals je die op alle centrale exchanges wel ziet. Het orderboek is een lijst met alle koop- en verkoop limit orders. De centrale exchange koppelt al die orders aan elkaar en zo worden transacties uitgevoerd. Stuur je bijvoorbeeld geen limiet mee met je kooporder, dan wordt jouw order uitgevoerd voor de prijs waarop de eerstvolgende verkoper zijn limiet heeft ingesteld.

Uniek aan ApeX is dat het een van de eerste DEX’s is die het orderboekmodel gebruikt. Dit geeft een vertrouwd beeld in de interface.

Automated Market Makers (AMM)

De meeste andere DEX’s gebruiken zogenaamde Automated Market Makers (AMM). Dat is een tool die de functie van het orderboek als het ware overneemt en transacties uitvoert. Bij een automated market maker hoeft er geen koper of verkoper te zijn om een order te kunnen vullen. 

apex-interface

Kosten op Apex Pro

ApeX brengt slechts 0,02% kosten in rekening als maker en 0,05% als taker. Je bent een maker als je limit-orders plaatst en een taker als je market orders plaatst. Gewone stortingen en opnames van crypto zijn gratis. Wil je een spoedtransactie doen? Dan zijn daar kleine kosten aan verbonden. 

In 10 stappen van aanmelden naar traden bij ApeX

Om op ApeX te kunnen traden, hoef je maar een paar stappen te doorlopen:

 1. Maak een wallet aan bij Trust Wallet of Metamask, als je die nog niet hebt. Dit zijn volledig gedecentraliseerde crypto wallets die je vanuit je browser of een app gebruikt.
 2. Stort een bedrag in “USDC” op je wallet vanuit een andere exchange, zoals Bybit of Bitvavo.
 3. Ga nu naar de website van ApeX en klik op de gele knop “Trade”
 4. Klik vervolgens op “Connect Wallet” en kies je wallet (Trust Wallet of MetaMask)
 5. klik op “Send Requests” en klik de settings weg in de volgende pop-up (je hoeft je e-mailadres niet achter te laten)
 6. In je browser komt nu een pop-up van je wallet met een knop “Sign”.
 7. Je wallet is nu connected. Klik nu op “Deposit” in het handelsscherm. Kies USDC en vervolgens op “Enable USDC”.
 8. Klik een aantal keren op “Confirm” als dit in beeld komt.
 9. Klaar! Na een paar minuten is je geld nu beschikbaar om te traden, net zoals je gewend bent op normale exchanges.
 10. Kies je handelspaar (bijvoorbeeld BTC-USDC) en ga naar het handelsscherm. Succes!

ApeX Pro is een unieke decentrale exchange

apex-website

ApeX Pro is een van de eerste DEX’s die het orderboekmodel combineert met decentrale mogelijkheden. Dat maakt het voor veel mensen aanzienlijk toegankelijker. Het ziet er namelijk heel vertrouwd uit en heeft wel veel weg van de interface die je van Bybit gewend bent. De 2 belangrijkste elementen waarmee ApeX zich onderscheidt.

Geen KYC

Bij ApeX Pro hoef je niet door een uitgebreide Know Your Customer (KYC)-procedure heen. Sterker nog, je hoeft alleen maar een externe wallet te connecten en je kunt anoniem traden. Verder heeft ook niemand toegang tot jouw gekoppelde wallet.

Vertrouwde interface

Vanwege het orderboeksysteem van ApeX Pro heeft het een vertrouwde opzet voor veel traders, zelfs als je nog geen ervaring hebt. Zeker wanneer je al een account bij Bybit hebt, zie je dat de interface er bijna helemaal hetzelfde uitziet.

Voordelen van ApeX

 • Geen centrale partij meer, wat zorgt voor meer decentralisatie en veiligheid.
 • Geen identificatie en KYC-procedure vereist.
 • Geen account nodig, alleen een externe wallet is genoeg.
 • Zeer gebruiksvriendelijk.

Nadelen van ApeX

 • Geen mogelijkheid om fiat-valuta te gebruiken voor aankopen (geen iDEAL of bankrekening).
 • Geen livechat of centrale partij beschikbaar voor vragen of ondersteuning.
 • Beperkte keuze aan handelsparen. (Geen probleem als je toch alleen met de grote paren trade, zoals Bitcoin of Ethereum)

Is ApeX veilig?

ApeX is een van de veiligste producten in de wereld van DEX's. Het biedt zowel uitstekende transactiebeveiligingsfuncties als volledige privacy. De beveiliging van het platform wordt ondersteund door het cryptografische beveiligingsmechanisme van StarkEx, dat ervoor zorgt dat slechts een minimale hoeveelheid informatie wordt vrijgegeven op het grootboeksysteem van Ethereum.

De algehele architectuur van het platform combineert de privacy van een gedecentraliseerd systeem met de efficiëntie en bescherming van een goed onderhouden CEX.

Conclusie

ApeX is een uniek platform dat de beste eigenschappen van DEX's en CEX's combineert. Je ziet duidelijk dat de interface van ApeX geïnspireerd is door de vertrouwde omgeving van Bybit. 

Wanneer je op zoek bent naar een van de veiligste manieren om te traden (onthoud: not your keys, not your money!), dan is ApeX een van de modernste decentrale exchanges om te gebruiken.

Zeker proberen dus! Klik op de knop hieronder om ApeX te bekijken en proberen.