• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Top 5 beste crypto voor betalingen om op Bitvavo te kopen
maart 24, 2024

Welke coins zijn in de praktijk het meest geschikt om mee te betalen of misschien wel het betaalmiddel van de toekomst te worden?

Fiatgeld, zoals de euro en de dollar zijn immers onderhevig aan inflatie en ontwaarding doordat centrale banken en overheden er steeds meer van printen. In dit artikel vind je een top 5 van de beste crypto voor betalingen, die je gewoon op Bitvavo kunt kopen.

Cryptocurrency’s als betaalmiddel

Cryptocurrency’s zijn oorspronkelijk ontwikkeld met het idee om ook als betaalmiddel te kunnen worden gebruikt. Het begon allemaal met Bitcoin, maar tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor traditionele geldtransacties. Met crypto kun je geld verzenden en ontvangen, maar ook betalen, zonder dat banken of overheden erbij betrokken zijn.

Hoewel bij veel cryptovaluta’s hun coin bedoeld is om transacties te valideren, betalingen aan ontwikkelaars en gebruikers van de blockhain te doen en rewards uit te keren, bestaan er ook cryptovaluta’s die specifiek bedoeld zijn om mee te betalen.

De eigenschappen van een cryptovaluta voor betalingen

Een cryptovaluta die geschikt is om handig te zijn voor betalingen in winkels en andere betaalpunten wereldwijd, moet voldoen aan een aantal belangrijke eigenschappen:

Goedkoop

Transacties moeten niet veel kosten om uit te voeren, zodat het betaalbaar blijft, vooral voor kleine bedragen.

Snel

Transacties moeten snel worden verwerkt, het liefst in enkele seconden, zodat je niet lang hoeft te wachten op bevestiging van je betaling.

blockchain-rwa-crypto

Groot aantal transacties per seconde

Het netwerk moet veel transacties tegelijk aankunnen zonder vertragingen, zodat het niet vastloopt als er veel mensen tegelijkertijd betalen. Bij Bitcoin loop je op dit gebied bijvoorbeeld al snel tegen een probleem aan, hoewel hier nu een goede oplossing voor is bedacht.

Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat het systeem staat als een huis en goed beveiligd is. Het moet eenvoudig zijn om geld te verzenden en te ontvangen, zonder ingewikkelde stappen of technische kennis en het is belangrijk dat je privacy wordt gerespecteerd.

Top 5 crypto voor betalingen op Bitvavo

Welke cryptocurrency’s worden in de toekomst mogelijk de standaard voor betalingen? Hieronder staan de top 5 cryptocurrency's die perfect zijn voor dagelijkse betalingen. En het mooiste: je kunt ze allemaal gemakkelijk kopen op Bitvavo.

Crypto #1: Bitcoin

Bitcoin halving

Omdat Bitcoin de allereerste cryptovaluta is en mede daarom nog steeds het bekendste en wereldwijd de grootste cryptovaluta is, worden Bitcoin-betalingen wereldwijd geaccepteerd door een groeiend aantal bedrijven. Van kleine lokale winkels tot grote online retailers. Dit vergroot de bruikbaarheid van Bitcoin als betaalmiddel, zelfs ondanks zijn lagere transactiesnelheid in vergelijking met nieuwere cryptovaluta’s.

Lightning Network maakt Bitcoin bruikbaar voor betalingen

Het Lightning Network is een oplossing die is ontworpen om de schaalbaarheid van Bitcoin te verbeteren en snellere transacties mogelijk te maken met lagere kosten. Het maakt off-chain transacties mogelijk, wat betekent dat transacties niet rechtstreeks op de blockchain worden geregistreerd, waardoor ze sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Het Lightning Network voegt een extra laag toe, bovenop Bitcoin's blockchain, waardoor het mogelijk is om duizenden transacties per seconde uit te voeren, terwijl dit op de blockchain veel beperkter is.

Op deze manier blijft Bitcoin zowel interessant als waardeopslag (alternatief voor goud en andere edelmetalen) als betaalmiddel (alternatief voor fiat currencies zoals de euro en de dollar).

Het is een kwestie van tijd voordat steeds meer webshops en fysieke winkels betalingen rechtstreeks vanuit je Bitcoin wallet zullen accepteren.

Crypto #2: XRP (XRP)

xrp logo

XRP is de cryptocurrency van het Ripple-netwerk en staat bekend om zijn snelheid en efficiëntie bij het verwerken van transacties. Met transactietijden van slechts een paar seconden, is XRP ideaal voor dagelijkse betalingen en andere zakelijke transacties.

Zeer lage transactiekosten

Een ander voordeel van XRP zijn de lage transactiekosten, zeker in vergelijking met sommige andere cryptocurrency’s.

De toekomstige standaard voor internationaal betalen?

XRP onderscheidt zich ook doordat het grensoverschrijdende transacties veel gemakkelijker, sneller en goedkoper maakt. Sterker nog, het Ripple-netwerk is speciaal ontworpen om internationale betalingen snel en efficiënt te verwerken, met minimale vertragingen en tegen lage kosten. Dit maakt XRP bijzonder geschikt voor bedrijven en organisaties die regelmatig transacties over de hele wereld moeten uitvoeren, waardoor ze tijd en geld kunnen besparen bij het afhandelen van internationale betalingen.

Doordat XRP snel, efficiënt en veilig transacties kan verwerken, heeft XRP het potentieel om een revolutie wat betreft digitale betalingen wereldwijd te veroorzaken. Het is daarmee een geduchte concurrent voor het trage en dure SWIFT.

Crypto #3: Nano (XNO)

Nano XNO

Nano (XNO) is een andere cryptocurrency die bekendstaat om zijn snelheid, efficiëntie en lage kosten. Een van de meest opvallende kenmerken van Nano is dat je hier zelfs helemaal geen transactiekosten betaalt, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor betalingen. Nano biedt dus een kosteloze manier om geld over te maken.

Block-lattice

Nano heeft een uniek consensusmechanisme: het block-lattice, wat de indrukwekkende prestaties mogelijk maakt. In tegenstelling tot traditionele blockchains, waarbij alle transacties worden vastgelegd in één enkele keten, maakt het block-lattice gebruik van individuele blokken voor elk account. Dit betekent dat elke gebruiker zijn eigen blockchain heeft. Daardoor is Nano onbeperkt schaalbaar en worden Nano-transacties vrijwel direct uitgevoerd.

Nano ideaal voor micropayments

De snelheid en het ontbreken van kosten maken Nano ideaal voor micropayments, waarbij je kleine bedragen snel en zonder extra kosten kunt overmaken, of het nu gaat om het betalen voor een kopje koffie of het doen van je boodschappen.

Crypto #4: Stellar (XLM)

stellar XLM

Stellar (XLM) wordt ook weleens gezien als de grootste concurrent van XRP en is een snelle cryptocurrency met lage transactiekosten en hoge transactiesnelheden. Het is speciaal ontworpen om grensoverschrijdende transacties te vergemakkelijken, maar kan ook gebruikt worden als betaalmiddel.

Aangepaste tokens maken

Een ander voordeel en unieke eigenschap van Stellar (XLM), is de mogelijkheid om aangepaste tokens te creëren. Dit betekent dat bedrijven en organisaties hun eigen digitale tokens kunnen maken die kunnen worden gebruikt voor loyaliteitsprogramma's, beloningen of andere incentives. Op deze manier kunnen zij de relatie met hun klanten versterken.

Een van de belangrijkste verschillen met XRP is het model erachter, want terwijl Ripple een meer gecentraliseerd bedrijf achter zich heeft, heeft Stellar een non-profitorganisatie, de Stellar Development Foundation, die toezicht houdt op het project. Daarnaast legt Stellar een sterke nadruk op het ondersteunen van decentrale financiële toepassingen, terwijl Ripple zich meer richt op het bedienen van grote financiële instellingen.

XRP en XLM kunnen dus prima naast elkaar bestaan en vullen elkaar op verschillende gebieden aan.

Crypto #5: Monero (XMR)

monero-xmr-logo

Monero (XMR) is een cryptocurrency waar privacy bij het betalen de belangrijkste eigenschap is. Het zorgt er namelijk voor dat al je transacties volledig anoniem zijn. Dus, stel je voor dat je geld verstuurt of ontvangt, niemand kan zien wie het heeft gestuurd, naar wie het is gestuurd, of hoeveel geld erbij betrokken is. Dit maakt het perfect voor mensen die privacy belangrijk vinden en hun financiële activiteiten liever privé houden.

Volledig gedecentraliseerd

In tegenstelling tot XRP en XLM, is Monero echt volldig gedecentraliseerd is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit is, zoals een bedrijf of non-profit stichting die alles controleert. In plaats daarvan wordt het beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld. Dit geeft je meer controle over je geld en zorgt ervoor dat niemand je kan vertellen wat je met je geld moet doen.

Niet de goedkoopste, wel de meeste privacy

Hoewel Monero misschien niet de goedkoopste optie is als het gaat om transactiekosten, biedt het wel een superhoog niveau van privacy en veiligheid. Dus, als je wil dat jouw betaling niet te traceren is, is betalen met Monero de beste keuze.

Tip: In winkels betalen met crypto? Dat kan met een crypto debit card!

De 5 opties hierboven beloven geweldige manieren om in de toekomst met crypto te betalen, maar wist je dat het nu ook al kan? Daarvoor gebruik ik zelf al lange tijd een zogenaamde crypto debit card. Dat is een handige en eenvoudige manier om cryptocurrency's te gebruiken voor alledaagse transacties, vergelijkbaar met het gebruik van een traditionele bankpas of VISA-card.

tap.global website

Allereerst moet je een crypto debit card aanvragen en aanschaffen bij een dienstverlener die deze kaarten aanbiedt, zoals crypto.com of TAP. Persoonlijk gebruik ik mijn TAP-card bijna dagelijks voor pinbetalingen, zoals in de supermarkt en winkels. Hij voelt en ziet eruit als een gewone betaalpas of creditcard en komt met een pincode.

Vanuit een exchange zoals Bitvavo stuur je cryptovaluta naar de wallet van je debit card, waarna je dat tegoed gemakkelijk gebruikt om in winkels te betalen. Ideaal!

Conclusie

Wanneer je denkt aan cryptovaluta, dan denk je ook aan betalen. Toch is dit in de echte wereld nog niet zo vaak mogelijk als je misschien zou verwachten. Het geeft aan dat crypto nog steeds aan het begin van zijn wereldwijde adoptie staat en dat er dus ook nog grote kansen zijn om mee te liften op het komende succes van cryptovaluta’s die zich richten op het mogelijk maken van snelle, goedkope en onbeperkt aantal transacties, zowel voor kleine betalingen in winkels als grote internationale overboekingen.

Op Bitvavo koop je de top 5 cryptocurrency’s voor betalingen eenvoudig en snel met iDEAL. Je hebt ze dan binnen een paar minuten al in je portfolio.