• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn? Met deze 5 coins zit je goed!
december 28, 2021

Wil je graag investeren in cryptocurrencies, maar wil je daarbij niet te veel risico lopen? Door te investeren in de beste cryptomunten voor de lange termijn verminder je jouw kans op verlies.

Onder lange termijn versta ik bij crypto dat je bereid bent jouw investering zo’n 3 tot 5 jaar te laten staan. Welke coins kies je voor een langetermijnstrategie en welke zijn beter geschikt voor daytraden? Ik geef je een aantal tips om de beste cryptomunten voor de lange termijn te vinden. 

Investeren in crypto voor de lange termijn

Eerlijk is eerlijk, veel mensen durven hun spaargeld niet zo goed in cryptocurrencies te stoppen. De angst voor verlies overheerst, zeker wanneer je hoort dat bitcoin en altcoins weer eens met tientallen procenten onderuit gaan. Dat zijn momenten waarop je misschien blij bent dat je niet in cryptocurrencies hebt geïnvesteerd, omdat je anders veel geld kwijt zou zijn geweest.

Aan de andere kant hoor je verhalen over bitcoinmiljonairs en in je directe omgeving spreek je mensen die misschien wel duizenden euro’s met cryptocurrencies hebben verdiend. Wat doe je in zo’n geval? Je weet voor jezelf dat je er best graag ‘iets’ mee zou willen doen, maar wil niet de grote risico’s lopen. 

cryptokoersen-stijgen-dalen

Investeren in crypto voor de lange termijn is dan de beste oplossing. Op die manier heb je minder te maken met de grote pieken en dalen die je binnen enkele maanden, weken of zelfs dagen ziet. En de geschiedenis leert dat investeerders die simpelweg hun coins hebben vastgehouden er meestal het meeste mee verdienen.

Denk maar eens aan alle mensen die bitcoin voor een paar tientjes of zelfs minder kochten en hun munten jarenlang in een wallet lieten staan. Door jezelf een langetermijnvisie aan te meten, voorkom je bovendien dat je op de pieken koopt en in paniek juist in de dalen verkoopt. 

Dollar cost averaging

Investeren voor de lange termijn hoeft niet te betekenen dat je eenmalig een groot bedrag inlegt. Veel mensen passen de zogenaamde dollar-cost-averaging techniek toe. Binnen deze strategie heb je een langetermijnvisie en koop je regulier cryptocurrencies bij.

Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse vaste inleg van een paar honderd euro. Op die manier groeit je geïnvesteerde vermogen gestaag en doe je dat voor een gemiddelde koers. Je kijkt niet naar de prijs van de coin, maar investeert dus een vast bedrag en laat dat simpelweg staan.

Voordelen van cryptomunten voor de lange termijn kopen

Er zijn 3 belangrijke voordelen bij het investeren in cryptomunten voor de langere termijn:

Voordeel #1: Historisch gezien werkt het

Hoewel de wereld van cryptocurrencies nog relatief jong is, zie je sinds de start een mooie groei. Wanneer je kijkt naar Bitcoin, de oudste munt, dan zie je daar inmiddels een duidelijk terugkerend patroon ontstaan. Dit wordt ook wel de market cycle genoemd, waarbij bitcoin na het bereiken van een nieuwe all time high behoorlijk terugzakt. Daarna gaat de koers weer op weg naar een nieuw record. De kans is groot dat deze market cycles zich blijven herhalen en nieuwe all time highs neergezet blijven worden. Ook bij de altcoins zijn vergelijkbare patronen te herkennen.

Geld verdienen met crypto staking

Ook in de wereld van aandelenbeurzen is dit fenomeen bekend. Wanneer je kijkt naar de totale historie van de financiële markten, dan haal je ongeacht alle grote beurscrashes en nieuwe records een gemiddeld jaarrendement tussen de 5 en 8 procent. 

Naarmate de cryptowereld groeit, worden die patronen en rendementen ook steeds beter zichtbaar. Die zullen trouwens wel een stuk hoger zijn dan die van het rendement op aandelen!

Voordeel #2: Minder kosten

Actief handelen betekent dat je vaak en veel geld aan transactiekosten kwijt bent. Door de langetermijnstrategie te gebruiken en jezelf een langetermijnvisie te geven, minimaliseer je de handelskosten.

Voordeel #3: Het risico is kleiner

Wanneer je voortdurend in en uit de markt beweegt, loop je het risico een winstgevende kans te missen als je even geen coins in bezit hebt. Met de langetermijnstrategie ben je altijd ‘in de markt’ en verlaag je daarmee niet alleen het risico op het missen van mooie kansen, maar ook je risico op verlies.

Waarop letten bij het selecteren van cryptomunten voor de lange termijn?

Zometeen geef ik je een aantal concrete tips voor de beste cryptomunten voor de lange termijn. Toch is het goed om te weten op basis waarvan je kanshebbers voor je eigen portfolio selecteert.

Een aantal belangrijke criteria voor het kiezen van cryptomunten om voor de langere termijn vast te houden zijn de market cap, de gebruikswaarde, het transactievolume, technische ontwikkelingen en marktnieuws.

Stel jezelf bij het selecteren van cryptomunten voor de lange termijn de volgende vragen:

Vraag #1: Hoeveel marktaandeel heeft de cryptocurrency ten opzichte van andere valuta? 

Een groot marktaandeel duidt op een dominante positie. Vergelijk de cryptocurrency met vergelijkbare concurrenten.

Vraag #2: Wat is het nut van de currency?

Heeft de cryptocurrency een duidelijk nut en is het onderscheidend? Is er een markt voor gebruikers? Wat is het onderliggende doel dat het wil oplossen en is het haalbaar voor dat doel? Een doelgericht en nuttig product, betekent dit dat het waarschijnlijk op grote schaal zal worden geadopteerd en daarom een goede investering op lange termijn is.

Crypto staking passief inkomen

Vraag #3: Hoeveel handelsvolume zit er op de munt?

Kijk naar het dagelijkse handelsvolume in een grafiek en kijk of dat bedrag in de loop van de tijd is toegenomen. Een toenemend handelsvolume geeft aan dat een crypto wordt geadopteerd en er meer gebruikers zijn. Daarmee is het een goede investering op de lange termijn.

Vraag #4: Wordt de munt verder ontwikkeld?

Onderzoek of de cryptocurrency technologisch verder wordt verbeterd. Een actief team van ontwikkelaars en een betrokken community vergroot de kans dat de munt van jouw voorkeur marktaandeel wint ten opzichte van andere (concurrerende) munten en de koers stijgt.

Vraag #5: Wat zegt het marktnieuws?

Kijk naar het nieuws over de cryptocurrency van je voorkeur. Is er een probleem dat van invloed kan zijn op de winstgevendheid op de lange termijn? Lees het marktnieuws en blijf op de hoogte van ontwikkelingen.

Met coins uit de top 10 zit je veilig

De meeste cryptomunten die je in de top 10 van alle cryptocurrencies vindt, antwoorden allemaal positief op de 5 vragen hierboven. Ze zijn groot en daarmee het meest vertrouwd onder handelaren en crypto-investeerders.

Dat komt vooral door de hoge liquiditeit, een stabiele groei van de koers, goede vooruitzichten voor verdere ontwikkeling van het ecosysteem en de uitstekende reputatie van ontwikkelaars en teamleden.

Voor een langetermijnstrategie zit je met de meeste munten uit de top 10 dus helemaal goed. Wel kun je natuurlijk altijd onderzoeken welke munten in de top 100 aan de juiste criteria voldoen.

Crypto top 10

Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn? 5 tips

Om het investeren in cryptocurrencies wat minder risicovol te maken door het als een goede investering voor de langere termijn te zien, geef ik je hierbij mijn top 5 cryptomunten die je binnen een termijn van 5 jaar bijna zeker een prachtig rendement opleveren:

#1. Bitcoin (BTC)

Niet voor niets met afstand de meest populaire en grootste cryptocurrency van de wereld. Bitcoin bestaat al sinds 2009 en daarmee het langste van alle cryptomunten. Bitcoin kun je zien als het digitale goud. De laatste jaren ontdekken zelfs grote professionele investeerders de mogelijkheden ervan.

Door de maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC, is de voorraad eindig en moeten er minder munten over meer mensen worden verdeeld. Dit, in combinatie met de halving die elke vier jaar plaatsvindt, is bijna een garantie voor een (zeer) hoge koers in de toekomst. Bitcoin is een relatief veilige investering, die je een grote kans op winst geeft.

dollar cost averaging

#2. Ethereum (ETH)

Niet geheel toevallig is Ethereum mijn tweede tip. Het is namelijk ook de nummer twee op de wereldranglijst van grootste cryptocurrencies. Ethereum heeft het in zich om de market cap van Bitcoin in de toekomst voorbij te streven. Misschien al binnen een aantal jaren.

Waar Bitcoin nog steeds een goede relatief stabiele investering is, heb je met Ethereum een nog grotere kans op een mooie winst. Dankzij de gedecentraliseerde applicaties, slimme contracten en hogere snelheid biedt ETH namelijk meer praktische mogelijkheden dan Bitcoin.

Een goede investering die over een aantal jaren zomaar meer dan verdubbeld kan zijn!

#3: Cardano (ADA)

Cardano is de derde cryptomunt voor de lange termijn die ik adviseer. De populariteit van Cardano is in 2021 sterk gestegen. Vooral omdat ADA het beste van de grootste cryptocurrencies combineert. Je hebt de ‘opslagwaarde’ van Bitcoin (het digitale goud), maar tegelijkertijd ook de beschikking over smart contracts en zeer lage transactiekosten.

De toekomst van Cardano ziet er goed uit en heeft zelfs een serieuze kans om Ethereum in te halen. Achter Cardano zit een uitstekend team en ambitieuze organisatie. Cardano heeft inmiddels een stabiele plek in de wereldwijde crypto top 10.

#4. Polkadot (DOT)

Polkadot is een andere revolutionaire cryptomunt, of eigenlijk compleet protocol dat verschillende decentrale blockchains met elkaar kan laten praten. Dat biedt ongekende schaalbaarheid en nieuwe mogelijkheden om niets minder dan een compleet decentraal internet te realiseren.

Bij Polkadot zijn het dus vooral de technische mogelijkheden die enorme kansen bieden. Sinds de oprichting en lancering in 2020 is Polkadot in razendsnel tempo de top 10 binnengekomen en is daar niet meer verdwenen.

Daar komt bij dat je door Polkadot te staken tot maar liefst 12 procent rendement per jaar verdient. Zelfs als de koers over 5 jaar gezien gelijk blijft, heb je meer dan de helft van de waarde van jouw inleg sowieso als winst. 

#5. USD Tether (USDT)

USD Tether is mijn vijfde tip, maar dan vooral voor mensen die bijna helemaal geen risico op verlies met crypto willen lopen. USDT is namelijk een zogenaamde stablecoin, oftewel de waarde is in dit geval gekoppeld aan die van de dollar. 1 USDT is dus altijd (ongeveer) 1 dollar waard.

Nu klinkt een munt die hetzelfde waard blijft niet zo interessant voor als je winst wilt maken. Toch is het vooral het stakingrendement dat USDT zo interessant maakt. De rendementen bedragen gemiddeld 8 tot 12 procent, terwijl de waarde van jouw investering waardevast is.

Blockfi website

Via partijen zoals BlockFi en Nexo kun je jouw investering eenvoudig laten renderen en er bijvoorbeeld elke maand je winst uithalen. Zeker eens als optie bekijken dus!

Conclusie

Hoewel investeren in cryptovaluta erg risicovol lijkt, vallen de risico’s mee wanneer je met een aantal factoren rekening houdt. Digitale valuta's kunnen bovendien rekenen op wijdverbreide acceptatie door overheden en institutionele partijen, waardoor cryptocurrencies veel meer mainstream worden en men ze als een regulier onderdeel van de mogelijkheden om te investeren ziet. 

Wanneer je focust op de munten uit de crypto top 10 zit je meestal goed voor een gedegen langetermijnstrategie. Selecteer je zelf andere cryptomunten? Focus dan op coins met een relatief grote market cap (miljard dollar of meer), een hoge liquiditeit en een stabiele groei van de koers.

Onderzoek ook de vooruitzichten en bekijk het nieuws dat de afgelopen tijd over de munt van jouw voorkeur is uitgekomen. 

Direct coins kopen voor jouw langetermijnstrategie? Dat doe je eenvoudig via Bitvavo, gewoon via iDEAL. Veel succes!