In 2022 wist bitcoin een nieuwe all-time-high van 68.000 dollar te bereiken. Dat maakt de magische grens van 100.000 dollar dus niet meer zo vreemd. Wat moet er gebeuren zodat Bitcoin naar 100.000 dollar kan en wie weet nog hoger?
Bitcoin naar 100.000 dollar? Heel waarschijnlijk!
Hoewel het natuurlijk moeilijk is om te voorspellen of Bitcoin ooit $100.000 of zelfs $1 miljoen waard zal zijn, lijkt me de 100.000 dollar wel heel waarschijnlijk. Het is een kwestie van tijd.
5 redenen waarom 100.000 dollar bitcoin nog maar het begin is
Er zijn verschillende factoren die de prijs van Bitcoin kunnen beïnvloeden en het mogelijk maken om de volgende grote mijlpaal van 100.000 dollar te passeren. Ik bespreek de belangrijkste hieronder.
Reden #1: bitcoin is een geweldig alternatief voor fiat geld
Een van de belangrijkste factoren is de toenemende adoptie van Bitcoin als alternatief voor traditionele valuta's. Op dit moment nog vooral als waardeopslag (het digitale goud), maar zodra meer en meer mensen bitcoin ook voor betalingen gaan gebruiken, zul je zien dat dit een positief effect heeft op de prijs.
Reden #2: Beperkte hoeveelheid bitcoin
Een andere belangrijke factor is de beperkte hoeveelheid Bitcoin die beschikbaar is. Er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn. En aangezien de vraag naar Bitcoin blijft groeien, heeft dit een opdrijvend effect op de prijs. Bitcoin wordt namelijk steeds schaarser naarmate er meer van wordt gekocht en vastgehouden.
Reden #3: Regelgeving
Nu zou je misschien niet zeggen dat regelgeving een positief effect op de koers van bitcoin zou kunnen hebben, maar toch is het tegendeel waar. Ook al hebben mensen hun mond vol van decentraliteit en anoniem digitaal geld, regulering speelt ook een rol in de prijs van Bitcoin.
Wanneer regeringen Bitcoin namelijk als een legitieme valuta of investering gaan beschouwen en er wetgeving komt die de acceptatie ervan bevordert, kan dit de vraag naar Bitcoin verder laten toenemen en de prijs omhoog stuwen.
Reden #4: FOMO!
FOMO staat voor "Fear of Missing Out" en verwijst naar de angst die mensen kunnen voelen om een mogelijke kans te missen. Als het gaat om de koers van Bitcoin, speelt FOMO een belangrijke rol. Wanneer de prijs van Bitcoin namelijk lekker begint te stijgen, zijn mensen bang om de boot te missen en beginnen ze massaal Bitcoin te kopen om te profiteren van de stijging van de prijs.
Dit leidt vervolgens weer tot een verdere stijging van de prijs van Bitcoin. In dit soort fases zie je veel koersen van altcoins ook 10x gaan. In de grafiek zie je dan een duidelijke piek, waarna de koers weer corrigeert naar lagere niveaus, om bij een volgende bullrun nog veel harder omhoog te gaan.
Zo was bij bitcoin een koers van 20.000 dollar begin 2018 voor veel mensen ondenkbaar, terwijl de koers een paar jaar later maar liefst 68.000 dollar aantikte. Waarschijnlijk kijken we over een paar jaar terug naar de 68.000 dollar zoals we vijf jaar geleden naar een koers van 20.000 dollar keken…
Reden #5: Externe factoren
In tijden van extreme inflatie zien mensen in die landen bitcoin als een relatief veilige haven, wat de koers kan laten stijgen. Aan de andere kant mijden mensen risicovolle investeringen bij economische onzekerheid. Wanneer het op de aandelenbeurs goed gaat, zie je dat cryptovaluta daar ook steeds meer op reageren.
De laatste jaren is er een sterkere correlatie tussen de Amerikaanse (en wereldwijde) aandelenbeurzen en de koers van bitcoin. Naar verwachting zal die verbinding de komende jaren nog sterker worden. Je ziet bij het bekendmaken van belangrijke Amerikaanse economische cijfers nu ook veel volatiliteit bij bitcoin.
Hoe beïnvloedt de vraag naar bitcoin de koers?
De stijging van de koers van Bitcoin hangt voornamelijk af van de vraag naar Bitcoin op de markt. De prijs van Bitcoin wordt namelijk bepaald door vraag en aanbod: als er veel vraag is naar Bitcoin, zal de prijs stijgen. Als er daarentegen meer Bitcoin beschikbaar komt en er minder vraag is, daalt de prijs.
Draagt de bitcoin halving bij aan de stijging van de prijs?
Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning die miners ontvangen voor het verwerken van transacties op het Bitcoin-netwerk gehalveerd. Dit betekent dat er minder nieuwe Bitcoins in omloop komen, waardoor de voorraad van Bitcoin langzamer groeit. Dit leidt tot een schaarste-effect en heeft een opstuwend effect op de prijs van Bitcoin.
Een andere reden waarom de Bitcoin-halving kan bijdragen aan de stijging van de prijs van Bitcoin is dat het de inflatie van Bitcoin vermindert. Omdat er namelijk minder nieuwe Bitcoins worden geproduceerd, omdat het een stuk meer rekenkracht vergt, neemt de inflatie van bitcoin af.
Bovendien is elke bitcoin-halving is een belangrijke mijlpaal en brengt het bitcoin opnieuw onder de aandacht van beleggers en andere investeerders.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een manier om in cryptocurrencies te investeren, dan zit je met bitcoin altijd goed. Hoewel er natuurlijk geen garanties zijn op een hoge koers, zijn er verschillende redenen waarom veel experts en beleggers geloven dat de waarde van bitcoin op de lange termijn zal blijven stijgen.
De 100.000 dollar is daarbij nog maar een kleine stap. Over een aantal jaren zou bitcoin namelijk zomaar de 250.000 dollar of zelfs 1 miljoen dollar waard kunnen worden.
20.000 dollar bitcoin was volgens experts 'onmogelijk'
Klinkt ongeloofwaardig? Denk maar zo dat een bitcoin van 20.000 dollar ooit ook als onmogelijk werd gezien. Een van de belangrijkste redenen waarom bitcoin minimaal de 100.000 dollar gaat aantikken is het beperkte aanbod van bitcoin.
Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop worden gebracht, wat betekent dat de vraag naar bitcoin alleen maar kan toenemen naarmate de adoptie groeit. Dit heeft in het verleden al gezorgd voor flinke koersstijgingen en zal in de toekomst opnieuw gebeuren.
Grote kans op geweldig rendement
Steeds meer bedrijven zien in dat bitcoin toch een veilige haven is voor hun geld en tegelijkertijd een geweldig rendement kan bieden. Dit verhoogt niet alleen de vraag naar bitcoin, maar zorgt er ook voor dat de munt steeds meer geaccepteerd wordt in de ‘mainstream’ economie.
100.000 dollar? 250.000 dollar!
Voor mij staat als een paal boven water dat bitcoin minimaal de 100.000 dollar zal aantikken, met de komende jaren misschien wel een uitschieter naar de 250.000 dollar. Na een correctie kan bitcoin dan nog verder doorstomen.
Wanneer je het zo bekijkt is bitcoin met een prijs tussen 20k en 25k nog niet eens zo’n slechte prijs, vind je niet? En bovendien hoef je niet meteen een hele bitcoin te kopen, maar investeer je met hetzelfde gemak gewoon 100 euro of minder. Kortom, koop bitcoin en we spreken elkaar over 5 jaar weer!
Bitcoin kopen?
Koop bitcoin eenvoudig met iDEAL op Bitvavo, de populairste en een van de goedkoopste crypto exchanges van Nederland. Zo heb je jouw bitcoin binnen een paar minuten in je portfolio.