• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is de bitcoin halving en hoe speel je hier slim op in?
april 6, 2022

Iedereen de met cryptocurrencies bezig is, krijgt er direct of indirect mee te maken: de bitcoin halving. Maar wat is de halving precies en wat is de gedachte erachter? Wat zijn de gevolgen van de halving voor jou als investeerder en de waarde van je portfolio?

Ik vertel je er graag alles over, zodat je er slim gebruik van kunt maken om bij een naderende halvering een mooi rendement op jouw investering te verdienen.

Wat is de bitcoin halving precies?

Om te begrijpen wat een halving precies is, is het goed om te weten hoe de techniek achter bitcoin eigenlijk werkt. In het protocol van bitcoin staat dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn.

Dat staat van tevoren vast (in tegenstelling tot bij fiat geld, wat overheden en banken bijna onbeperkt kunnen bijdrukken). De technische limiet voor het maximum aantal bitcoins zorgt ervoor dat namelijk niemand de hoeveelheid bitcoin kan beïnvloeden.

Iets wat in de wereld van euro’s en dollars juist heel vaak gebeurt, doordat banken en overheden zelf naar believen geld bijdrukken. Veel mensen zien dat als onethisch. Bij bitcoin is dat onmogelijk, wat het zo krachtig en veel eerlijker maakt.

Bitcoins in omloop

Op dit moment zijn er van de 21 miljoen bitcoins al zo’n 19 miljoen vrijgegeven en in omloop. Deze beschikbare bitcoins zijn gemined door krachtige computers, die daarvoor hun rekenkracht en energie inzetten. De miners worden hiervoor beloond door middel van zogenaamde ‘block rewards’.

Block reward

Een block reward kun je dus zien als een beloning voor miners. De inzet van rekenkracht en energie zorgt bovendien niet alleen voor een beloning voor degene die het doet, maar helpt tegelijkertijd ook om het bitcoin netwerk goed te beveiligen en transacties op het netwerk te verifiëren.

Elke vier jaar een halvering

En dan komen we op een belangrijk punt. Rond 2012 kregen miners per block een beloning van maar liefst 50 bitcoins. Deze reward wordt na elke 210.000 gegenereerde blocks gehalveerd. Gemiddeld wordt elke tien minuten één blok aan de blockchain toegevoegd. 

Dat betekent in de praktijk dat er elke vier jaar een halvering van de beloning voorkomt. Deze halvering wordt ook wel de bitcoin block halving genoemd.

Waarom bestaat de bitcoin halving eigenlijk?

Dankzij de bitcoin halvering wordt het steeds lastiger om nieuwe bitcoins te genereren. Dat klinkt misschien vervelend, maar lost eigenlijk juist een groot probleem op. Het maakt de inflatie van bitcoin namelijk transparant. Fiat geld (zoals euro’s en dollars) wordt namelijk steeds minder waard.

Schaarste

Bij bitcoin is het tegenovergestelde het geval. Doordat iedereen weet dat er een maximum aan het aantal beschikbare munten is en het genereren ervan steeds lastiger wordt, is dat de weg naar een hogere prijs. Het creëert namelijk schaarste. 

Olie en goud

Je kunt het wel een beetje vergelijken met de zoektocht naar olie of goud. In de jaren ‘70 was olie nog gemakkelijk te vinden, maar tegenwoordig kost het steeds meer moeite om grote olievelden te vinden. Voor goud geldt hetzelfde. Het gemakkelijke goud is al uit de grond gehaald, terwijl er nu relatief minder goud gevonden wordt. 

De bitcoin halving zorgt ervoor dat er minder bitcoin bijkomt. En dat zorgt ervoor dat de vraag (en prijs) in feite hoger wordt.

Wanneer is de volgende bitcoin halving?

In het bitcoin protocol staat geprogrammeerd dat er in totaal 32 halveringen zullen zijn, voordat de 21 miljoenste bitcoin is gemined.

Eerste BTC halving

De eerste halving vond plaats in 2012, waarbij de beloning daalde van 50 naar 25 bitcoin. 

Tweede BTC halving

De tweede halving gebeurde in juli 2016, waarbij de reward opnieuw halveerde van 25 naar 12,5 bitcoin per block. De meest recente halving vond plaats op 11 mei 2020, waarbij de beloning daalde naar ‘slechts’ 6,25 bitcoin per block. 

Bitcoin halving in 2024

Naar verwachting zal de volgende halvering in het voorjaar of de zomer van 2024 zijn. Dit patroon zal zich de komende 120 jaar nog elke vier jaar blijven herhalen. De laatste bitcoin ooit zal namelijk in het jaar 2140 worden gemined.

bitcoin halving koers

Bitcoin halving en de prijs van bitcoin

Waarom is de bitcoin halviering nu zo interessant? Uit het verleden blijkt namelijk dat de prijs van bitcoin stijgt, zodra de halving in zicht komt. Als je namelijk kijkt naar de koersontwikkeling in 2012, dan zie je dat vooral na de halving de prijs stijgt.

In 2013 was er een geweldige bull-run. In 2017, na de halving in 2016 gebeurde hetzelfde. De koers steeg toen van iets meer dan 500 dollar naar een top van 20.000 dollar.

Vorig jaar, in 2021 gebeurde wederom hetzelfde. Een jaar na de halving in 2020, wist bitcoin een nieuw all-time-high van meer dan 68.000 dollar neer te zetten.

Conclusie

Zie je het patroon? De volgende bitcoin halving is nog wel even weg, maar ik weet wel zeker dat bitcoin in 2025 een gigantisch nieuw record gaat neerzetten.

Niet voor niets durven verschillende analisten een koers van meerdere honderdduizenden dollars voor 1 BTC te voorspellen. Wie weet kan bitcoin wel het miljoen aantikken. Klinkt onvoorstelbaar?

Think again, want een koers van slechts enkele centen naar 20.000 dollar leek ook totaal onmogelijk. En kijk waar we nu staan.

Wat mij betreft reden genoeg om altijd een mooie basis van bitcoin in je portfolio op te nemen. Ook investeren? Koop direct bitcoin op Bitvavo, eenvoudig via iDEAL.