• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gaat bitcoin 25k breken of niet? Dit gebeurt er meestal bij een breakout
februari 21, 2023

Al ruim een week doet bitcoin verwoede pogingen om boven het niveau van 25.000 dollar uit te komen. 

Tot nu toe is er al 4x een doorbraak geweest, maar viel de koers binnen korte tijd met enkele procenten weer terug. Gaat de 5e poging lukken? En wat betekent een breakout (uitbraak) door een grote weerstand voor het vervolg?

Bitcoin en het gevecht rondom 25.000 dollar

Na de mooie rally in januari en februari 2023, is bitcoin aangekomen bij het 25k-level. Een belangrijke weerstand, waar de koers nu al meerdere keren op is afgeketst. Telkens zodra bitcoin een poging doet en even boven de 25.000 dollar noteert, corrigeert de koers naar beneden. Om vervolgens weer een nieuwe poging te doen.

De strijd tussen kopers en verkopers duurt nog even, maar we komen wel steeds dichter bij een belangrijk beslissingsmoment waar bitcoin een richting zal gaan kiezen. De technische signalen wijzen op een breakout naar boven (28k als eerste doel), aangezien er een zogenaamde ascending triangle in de grafieken staat. Dit is een zogenaamd continuation patroon, wat betekent dat de opgaande trend waarschijnlijk doorzet. Hierover verderop meer.

Een breakout gaat vaak met veel kracht gepaard

Wanneer bitcoin opnieuw boven de 25.000 dollar komt, is het belangrijk dat deze koers daar ook een tijdje blijft. Er kan namelijk altijd nog sprake zijn van een valse breakout, zoals de afgelopen keren het geval is geweest. Maar als de breakout eenmaal bevestigd is, dan spuit de koers vaak extra hard omhoog. Dat is natuurlijk heel interessant voor traders en HODL’ers.

Bullish crypto patronen

Wanneer spreek je van een breakout?

Wanneer de koers van bitcoin duidelijk boven het weerstandsgebied van 25.000 dollar komt, zeg je dat het uit dat gebied is "gebroken". Uitbraken geven de koers het potentieel om verder in de uitbraakrichting te gaan bewegen. Vooral wanneer een uitbraak gepaard gaat met een hoog volume, geeft dat meer overtuiging en maakt dat het waarschijnlijker dat de koers in die richting zal bewegen.

Een uitbraak doet zich voor wanneer een koers die al een tijdje boven (of onder) een weerstands- of steunniveau ligt, eindelijk doorbreekt. Op dat moment worden traders die op deze gebeurtenis zaten te wachten actief en springen ze erin. De traders die juist niet wilden dat het zou gebeuren, verlaten hun posities om grotere verliezen te voorkomen.

Short squeeze geeft extra impuls naar boven

In het geval van bitcoin en de weerstand van 25.000 dollar, sluiten veel traders met een short-positie hun trade. Wanneer veel shorters dat doen, komt er vaak een extra impuls naar boven, de zogenaamde short-squeeze. De kans is heel groot dat dit bij een overtuigende doorbraak van de 25.000 dollar ook weer gaat gebeuren. Op die manier kan de 28k of 30k snel op de borden staan, waar de volgende grote weerstanden liggen. 

waarom stijgt bitcoin

Let op: bijna altijd terugtest

Wanneer de koers van bitcoin weer boven de 25k komt, is er nog geen sprake van een bevestigde uitbraak. Ja, de koers staat boven de 25.000, maar na een belangrijke uitbraak  zal de koers vaak terugkeren naar het uitbraakpunt, voordat hij weer in de uitbraakrichting gaat. 

Dat komt omdat traders vaak kopen op de eerste uitbraak, maar dan vrij snel proberen te verkopen met winst. Deze verkoop drijft de koers tijdelijk terug naar het uitbraakpunt. Als de uitbraak niet vals is, dan beweegt de koers weer omhoog vanaf het doorbraakpunt. Je ziet dan ook vaak dat de koers dan pas echt hard omhoog spuit, versterkt door de short-squeeze die alle shorters uit hun trades stopt, al dan niet door liquidaties van hun posities.

Positief technische analyse signaal: een ascending triangle

Je ziet dat bitcoin nu al een aantal keren vanaf de 25.200 dollar terug is gevallen, waarna er weer een hogere bodem wordt neergezet. Als je goed kijkt, zie je in de grafieken een zogenaamde ‘ascending triangle’ (stijgende driehoek) ontstaan. Dat is een grafiekpatroon dat veel wordt gebruikt bij technische analyse. 

Lijnen verbinden vormt een driehoek

Het wordt gevormd door koersbewegingen waarbij je een horizontale lijn kunt trekken langs de highs (in dit geval op 25.200 dollar) en een stijgende trendlijn langs de stijgende bodems. 

Deze twee lijnen vormen een driehoek, die zowel bullish als bearish kan zijn, afhankelijk van of de prijzen boven of onder het patroon bewegen. Bij bitcoin is nu sprake van een stijgende driehoek, oftewel een bullish patroon. Traders letten vaak op uitbraken van stijgende driehoeken, omdat die meestal in dezelfde richting gaan als de vorige prijsactie.

En zeker omdat de weerstand van 25.000 dollar (25.200) zo belangrijk is, belooft het echt vuurwerk te worden, zodra de koers hier duidelijk doorheen is gebroken.

In de video hieronder vertelt Corné er meer over.

Weerstand en steun in de stijgende driehoek

De horizontale lijn aan de top van de stijgende driehoek vertegenwoordigt een weerstandsniveau, het punt waarop verkopers ingrijpen om de koers terug te brengen naar lagere niveaus.

Als de koers vanaf dat niveau daalt, beginnen kopers hun vastberadenheid te tonen, en de koers slaagt er niet in zijn recente dieptepunt te bereiken, waarbij de trend weer opwaarts draait bij een hogere swing low. De stijgende trendlijn die de ondergrens van de driehoek vormt, fungeert als steun. 

Parallellen met 2017

En er zijn nog meer positieve bullish signalen: sommige technische analisten zien namelijk een kopie van de situatie in 2017, vlak voordat bitcoin en altcoins parabolisch omhoog schoten.

Bitcoin correctie is ook altijd nog een optie

Helaas is niets zeker, maar het lijkt alsof de kopers nu de overhand hebben en bitcoin graag boven de 25.000 richting 28.000 willen hebben. Er zijn nu al een aantal pogingen gedaan en het is niet gek dat een belangrijke weerstand zoals de 25k een aantal keren afgewezen wordt. Als dat gebeurt ligt er nog veel steun rond 23.800 dollar, waarna bitcoin mogelijk weer een nieuwe poging kan gaan doen.

Macro-economisch nieuws kan roet in het eten gooien

dollar cost averaging

Desondanks hebben we niet alleen te maken met technische signalen, maar gebeurt er op dit moment veel in de wereld. Er zitten weer belangrijke Amerikaanse cijfers aan te komen, waarbij er ook gesproken zal worden over mogelijke verdere renteverhogingen. De inflatie blijft hoog, dus de kans bestaat dat de Amerikaanse Centrale Bank de rente nog verder verhoogt, wat vaak slecht nieuws is voor risicovolle investeringen, zoals bitcoin.

Geopolitieke spanningen zorgen mogelijk voor negatieve invloed op de koers

Ook nemen de geopolitieke spanningen verder toe, nu president Biden Kiev heeft bezocht, Putin zich in zijn speech nog meer tegen het Westen richt en tegelijkertijd meer toenadering zoekt tot grootmacht China. 

Conclusie

De kans is groot dat bitcoin door de 25.000 dollar breekt en zijn weg naar boven vervolgt. Bij een breakout en terugtest heb je de bevestiging dat de koers waarschijnlijk nog harder naar boven zal gaan. Het blijft wel spannend. Gebruik daarom altijd een stoploss bij het traden. Op die manier voorkom je grote verliezen wanneer de koers niet de richting op gaat die je verwacht.

Wil je direct crypto kopen? Dan raad ik je aan daarvoor Bitvavo te gebruiken. Eenvoudig met iDEAL betalen en binnen een paar minuten staat bitcoin dan klaar voor de grote stijging klaar in jouw portfolio!