• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Is er weer een nieuwe Bitcoin bullmarkt in aantocht?
juni 26, 2023

Is er weer een nieuwe Bitcoin bullmarkt in aantocht? De laatste weken gaat het ontzettend hard met de koers van Bitcoin. Inmiddels hebben we de 31.000 dollar de afgelopen dagen al aangetikt en is het nu de grote vraag: zitten we officieel in een nieuwe bullmarkt voor bitcoin en altcoins of staan we aan de vooravond daarvan? Gaan we eerst nog corrigeren naar beneden voordat de echte bullmarkt start?

Wat is een bullmarkt precies?

Een bullmarkt in het algemeen, maar natuurlijk ook de cryptowereld is een periode waarin de prijzen van cryptocurrency’s zoals Bitcoin stijgen. Het is een tijd waarin het vertrouwen en de interesse in de markt toenemen, en investeerders verwachten dat de prijzen nog verder zullen stijgen.

Daardoor ontstaat vaak FOMO (Fear Of Missing Out), waardoor de prijzen echt parabolisch kunnen stijgen. Wie weet zit de 100.000 dollar voor bitcoin er in 2023 nog wel in!

Bullmarkten in de geschiedenis van Bitcoin

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van Bitcoin. In 2009 werd Bitcoin voor het eerst geïntroduceerd en had het geen echte waarde. Maar in de daaropvolgende jaren begon de prijs gestaag te stijgen. In 2017 beleefde Bitcoin een enorme bullmarkt, waarbij de prijs explosief steeg van ongeveer 1.000 naar bijna 20.000 dollar. Dit trok veel aandacht en enthousiasme van investeerders, en velen zagen enorme winsten op hun investeringen. Iedereen kent wel de verhalen van nieuwe bitcoinmiljonairs.

Na de piek van 2017 volgde echter een daling van de Bitcoin-prijs, waardoor veel  mensen juist teleurgesteld raakten. Maar in 2020 begon Bitcoin weer aan een nieuwe bullmarkt. De prijs steeg opnieuw en in 2021 bereikte Bitcoin nieuwe hoogtepunten, met prijzen die zelfs de 60.000 dollar overschreden. Daarna corrigeerde de prijs weer naar zo’n 20.000 dollar.

Bullish crypto patronen

Kortom, tijdens een bullmarkt worden cryptocurrencies zoals Bitcoin beschouwd als aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Mensen kopen Bitcoin in de hoop dat de prijs verder zal stijgen, waardoor ze winst kunnen maken wanneer ze hun investering verkopen.

Een bullmarkt is dus meestal een fase binnen de grotere koersbewegingen. Het is zaak om een aankomende bullmarkt te leren herkennen en je investeringen proberen op de piek te verkopen en zo een mooie winst in je zak te steken, voordat de koersen weer corrigeren en wachten op de volgende bullmarkt.

Komt er in juli 2023 een nieuwe bullmarkt voor bitcoin en crypto?

Na de langdurige bearmarkt van de afgelopen jaren rijst nu de vraag of de markt opnieuw aan de vooravond staat van een nieuwe bullmarkt voor Bitcoin. Natuurlijk weet niemand dat helemaal zeker, maar verschillende bekende analisten en factoren wijzen daar wel op.

Welke factoren dragen bij aan de komende bullmarkt voor crypto? Ik zet de belangrijkste voor je op een rij:

Blackrock ETF en andere institutionele interesse

BlackRock is een van de grootste vermogensbeheerders van de wereld en heeft  een aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF, in samenwerking met Coinbase. Dit geeft aan dat cryptocurrencies steeds meer geaccepteerd worden in de mainstream. Als de Bitcoin ETF van BlackRock wordt goedgekeurd, vergroot dit de institutionele adoptie van Bitcoin en biedt het investeerders een veilige toegang tot Bitcoin.

De betrokkenheid van BlackRock maakt Bitcoin als asset een stuk geloofwaardiger en vermindert tegelijkertijd zorgen over marktmanipulatie. Het Blackrock ETF-vooruitzicht heeft absoluut bijgedragen aan de mooie koersstijgingen van de afgelopen weken.

Los van Blackrock zie je steeds meer institutionele adoptie. Oftewel, steeds meer traditionele financiële spelers, zoals grote banken, vermogensbeheerders en hedgefondsen, erkennen de waarde en het potentieel van Bitcoin als een beleggingsinstrument en voegen het toe aan hun portefeuilles. Deze institutionele adoptie kan leiden tot een grotere vraag naar Bitcoin en een stijgende prijs.

Bitcoin halving

De Bitcoin halving zit er weer aan te komen

Met de volgende Bitcoin halving in 2024 daalt de blokbeloning voor miners voor het produceren van 6,25 naar 3,125 Bitcoin per blok. De bitcoin halving is goed nieuws voor de koers van Bitcoin. Omdat miners minder bitcoins krijgen voor het maken van een nieuw blok, heeft dat invloed op het aantal nieuwe bitcoins dat op de markt komt.

Doordat miners minder bitcoins krijgen, wordt het aanbod van nieuwe bitcoins dus kleiner. Als de vraag naar bitcoin gelijk blijft of groeit, kan dit leiden tot schaarste en een stijgende prijs voor bitcoin.

Eerdere halveringen hebben laten zien dat de prijs van bitcoin na de halvering vaak flink stijgt. Daarnaast zorgt de halvering ervoor dat bitcoin wordt gezien als iets waardevols. Er kan niet zomaar meer bitcoin bij worden gemaakt. Dit trekt investeerders en grote bedrijven aan die op zoek zijn naar een veilige investering en een manier om waarde op lange termijn op te slaan.

Meer regulering van de cryptomarkt

Hoewel het allemaal heftig lijkt dat de Amerikaanse SEC en overheden erop uit lijken te zijn om crypto exchanges en cryptocurrency’s keihard aan te pakken, speelt deze op handen zijnde regulering stiekem toch een grote rol bij het creëren van een gunstig klimaat voor Bitcoin en altcoins. 

Wanneer landen namelijk positieve regelgeving introduceren die de legaliteit en acceptatie van cryptocurrencies bevordert, kan dit het vertrouwen vergroten en institutionele investeerders aantrekken. Duidelijke en gunstige regelgeving kan ook zorgen voor een bredere acceptatie van Bitcoin in de samenleving, wat op zijn beurt kan bijdragen aan de bullmarkt.

xrp naar de beurs

Macro-economische omstandigheden

Bitcoin wordt vaak beschouwd als een soort bescherming tegen dalingen van de traditionele financiële markten en fiat valuta's (echt geld, zoals de dollar en euro). In tijden van economische onzekerheid, inflatie of politieke instabiliteit zoeken beleggers vaak naar alternatieve investeringen zoals Bitcoin, om hun vermogen te beschermen.

Als gevolg hiervan kan een verslechtering van de macro-economische omstandigheden juist een positieve invloed hebben op de vraag naar Bitcoin en de prijs stijgen.

Meer aandacht voor Bitcoin in de mainstream media

Je merkt dat er steeds meer aandacht komt voor Bitcoin en andere cryptovaluta’s. Het is niet langer het domein van nerds en ICT’ers, maar nu voor een groot publiek bereikbaar.

Meer en positieve berichtgeving, zoals nieuws over grote investeringen, acceptatie door bekende bedrijven of positieve prijsvoorspellingen, vergroot het vertrouwen en vooral de interesse in Bitcoin. Ook dit kan leiden tot een grotere vraag en daardoor weer een stijgende prijs.

Technische analyse

Bekijk deze video van Corné waarin hij door technische analyse van de Bitcoin-grafiek kijkt of de bullmarkt nu echt is gestart. Of moeten we misschien nog rekening houden met een stevige daling?

Higher lows?

In zijn video heeft Corné het over higher lows op de 1-daags bitcoin-grafiek. In technische analyse verwijzen "higher lows" naar een patroon waarbij de opeenvolgende dieptepunten van een prijsgrafiek steeds hoger zijn dan de vorige dieptepunten. Dit patroon geeft meestal een stijgende trendlijn aan.

Wanneer er higher lows worden gevormd, betekent dit dat na elke neerwaartse beweging de prijs niet zo laag zakt als bij de vorige correctie. In plaats daarvan zie je juist een hoger dieptepunt, wat erop wijst dat er koopinteresse is. Kopers worden sterker en zijn bereid om de prijs te ondersteunen op hogere niveaus, wat kan leiden tot een bullmarkt.

Conclusie

Kan ik stellen dat we op dit moment weer in een echte nieuwe bitcoin bullmarkt zitten? Daarvoor is het helaas nog wat te vroeg. Wel gaat de koers de goede kant op. Het zou zomaar kunnen dat Bitcoin doorstoot naar nieuwe all-time highs in 2023. Hoe speel je daar het beste op in en hoe leer je de signalen van een nieuwe aanstaande bullmarkt te herkennen? Je leert er alles over in de gratis crypto training van Corné op 5 juli 2023!

Meld je via de knop hieronder aan en lees meer over alles wat je gaat leren.