• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zit er een bitcoin capitulatie aan te komen? Bitcoin naar 12.000 dollar?
oktober 17, 2022

We zitten al een tijdje in een crypto bearmarkt, maar gaat er nog een complete Bitcoin capitulatie komen of niet? Ik geef je een aantal scenario’s en manieren om er juist een mooi rendement uit te halen.

Steeds meer analisten spreken van een op handen zijnde Bitcoin capitulatie, een situatie waarin investeerders hun geld massaal terugtrekken en de koers van Bitcoin sterk zal dalen.


In mijn vorige blog had ik het al over de correlatie van bitcoin met de aandelenmarkt, die steeds sterker lijkt te worden. Op zich een goede zaak, doordat bitcoin ook steeds groter wordt en misschien wel ‘too big to fail’, wat veel vertrouwen geeft. Aan de andere kant kan een wereldwijde crisis op de financiële markten of zelf een depressie bitcoin mee naar beneden trekken. Er zijn een aantal signalen die erop duiden dat er een Bitcoin capitalatie aan zit te komen.

Wat is een Bitcoin capitulatie?

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent een capitulatie dat veel Bitcoin-investeerders er simpelweg mee stoppen. Ze willen hun verliezen beperken, verkopen al hun Bitcoins en stoppen, of wachten op een koers waarin ze weer in willen stappen.

Bearish crypto patronen

De verliezen tot nu toe dit jaar zijn al enorm. Bitcoin is sinds het begin van het jaar met ongeveer 60 procent gedaald, zelfs ver onder zijn piek van ongeveer $ 68.000 die in november 2021 werd bereikt.

Kleine range

Maar na een dramatische daling in mei, die leidde tot de spectaculaire ineenstorting van twee grote munten, zweeft Bitcoin sinds half juli zo tussen 25.000 en 20.000 dollar.

Doordat ook de aandelenbeurzen stevig corrigeren, stellen steeds meer investeerders in zowel aandelen als crypto zich risicomijdend op.

Wanneer Bitcoin capitulatie?

Ik verwacht dat een Bitcoin onder de 17.500 dollar voor veel investeerders en zelfs HODL’ers die hoger inkochten gaan capituleren. Dat zou dan een verdere en zich versnellende koersdaling tot een niveau rond 12.000 dollar kunnen betekenen. Waarom 12.000 dollar? 

Dit zijn de vorige pieken en is bovendien een niveau dat nog niet ‘teruggetest’ is. Een test van dat niveau kan op dat moment juist weer vertrouwen geven en de koers weer omdraaien. Wel blijft veel afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van geopolitieke spanningen in de wereld, aandelenbeurzen en inflatie.

Hierom lijkt een Bitcoin capitulatie steeds waarschijnlijker

Er zijn een aantal redenen waarom de kans op een Bitcoin capitulatie steeds groter wordt:

  • De dagelijkse volatiliteit van de Bitcoin koers neemt af
  • Er zijn weinig krachtige bullish bewegingen
  • De dollar wordt steeds sterker t.o.v. de euro en het Britse pond
  • Regelgevingsrisico van overheden
  • Stijgende rente doordat centrale banken wereldwijd proberen de inflatie te bestrijden. 
  • Capitulatie is onderdeel van de bitcoin prijscycli waarin het regelmatig tot wel 90% van zijn waarde verliest voordat de koers weer opveert.

Gezien eerdere prijsontwikkelingen, zou de prijs van bitcoin in november of december 2022 gemakkelijk ongeveer 50% lager kunnen zijn dan nu. Dat zou betekenen dat zelfs het niveau van 10.000 dollar niet ondenkbaar is. Dit is dan een geweldige investeringskans!

Aandelenbeurzen op breekpunt, trekken crypto mee naar beneden?

Nu de crypto- en aandelenmarkten steeds meer op elkaar reageren, is het ook belangrijk om de ontwikkelingen daar te volgen. Afgelopen weken is de belangrijkste technologiebeurs de Nasdaq Composite Index in de Verenigde Staten onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gezakt. 

bitcoin capitulatie nasdaq 200 ma

Dat is de afgelopen decennia alleen gebeurd voor de ‘dotcom’-crash rond 2000 en de wereldwijde financiële crisis van 2008. Een daling onder het 200-daags gemiddelde was een cruciaal moment voor deze twee voorgaande bearmarkten waarin de koersen tussen 50% en 80% daalden. De kans is groot dat er weer zo’n situatie aan zit te komen.

Capitulatie onvermijdelijk? + Super Altcoin kans

Benieuwd naar de mening en visie van Corné? Bekijk zijn video over de verwachte Bitcoin capitulatie en manieren om er juist beter uit te komen.

Conclusie

De kans dat er een grote Bitcoin capitulatie zit aan te komen, wordt steeds groter. In een dergelijk scenario zal de koers van Bitcoin dalen tot 12.000 of misschien wel 10.000 dollar. De signalen die hierop wijzen, lijken steeds sterker. Er is een wereldwijde crisis, die wordt versterkt door hoge inflatie, energieprijzen en geopolitieke spanningen.

Bitcoin koerscyclus

Ook al is Bitcoin ten opzichte van de vorige top op ongeveer 68.000 dollar al met meer dan 60% gedaald, dat betekent niet dat het einde al in zicht is. In eerdere correcties ging Bitcoin gemiddeld met maar liefst 90% naar beneden, voordat de koers zich weer spectaculair herstelde.

DCA

Hoewel het als HODL’er of investeerder voor de lange termijn natuurlijk niet fijn is om de waarde van je portfolio te zien dalen, komt het op de lange termijn helemaal goed en is het gewoon wachten totdat Bitcoin naar 100.000 dollar of zelfs hoger gaat. Daarmee is het altijd goed om de Dollar Cost Averaging-techniek toe te passen, of bij een koers van 10.000 dollar bij te kopen.

Ga short!

Al trader biedt een grote koersdaling je ook enorm veel kansen op een enorm rendement. Via crypto exchange ByBit is het heel eenvoudig om met leverage een short-positie te openen en de waarde van je investering te zien stijgen. Een daling van 10% betekent al een verdubbeling van je investering!