Bitcoin (BTC) heeft al een tijdje zwaar te lijden onder de in 2014 ingestorte crypto exchange Mt. Gox en de Duitse overheid. Mt. Gox kondigde vorige week aan dat het vanaf begin deze maand zal beginnen met het verdelen van meer dan 140.000 bitcoins en de Duitse overheid is al enige tijd bitcoins aan het dumpen op de markt.
Vandaag nemen beiden wederom een plekje in het Bitcoin nieuws in beslag, wat de koers hard omlaag heeft gedrukt. De bitcoin koers is zelfs voor het eerst in meer dan twee maanden tot onder de $57.000 gecrasht.
Mt. Gox gaat 142.000 bitcoins distribueren
Mt. Gox lijkt de belangrijkste drijfveer voor de nieuwe bitcoin crash te zijn. De failliete beurs heeft vandaag tientallen dollars aan bitcoin in beweging gebracht, waardoor de start van het terugbetalingsproces nu dichterbij dan ooit lijkt te zijn.
Tussen 2011 en 2014 wisten hackers maar liefst 850.000 bitcoins te stelen van Mt. Gox. Dit bracht de beurs ertoe om in februari 2014 zijn faillissement aan te vragen. In de jaren erna werd een totaal van 142.000 bitcoins teruggevonden, die tot op de dag van vandaag nog altijd wachten om verdeeld te worden onder alle schuldeisers.
Hoewel werd aangekondigd dat de distributie deze maand van start zal gaan, is de exacte tijdlijn niet naar buiten gebracht. Nu de beurs mogelijk is begonnen met het uitvoeren van testtransacties, lijkt de eerste stappen richting het compenseren van voormalig gebruikers te zijn gezet.
De ontwikkelingen blijken catastrofaal voor de bitcoin koers, omdat men vreest dat een groot deel van de vrijgegeven bitcoins op de markt zullen worden gedumpt. Met meer dan $8 miljard wat binnenkort verdeeld worden onder gedupeerden, zou dit de bitcoin koers flink omlaag kunnen drukken.
Duitse overheid verkoopt duizenden bitcoins
Dan de Duitse overheid die het sentiment op de cryptomarkt nog verder verslechtert. De Duitse overheid had vóór het begin van de huidige week al meer dan $200 miljoen aan bitcoin op de markt gedumpt, en heeft daar daar vandaag een schepje bovenop gedaan.
Volgens data van Arkham Intelligence hebben de Duitse autoriteiten vandaag bitcoins ter waarde van $75 miljoen naar verschillende crypto exchanges verstuurd, hoogstwaarschijnlijk uit verkoopdoeleinden.
Ook een totaal van $99 miljoen is naar een niet-geïdentificeerd walletadres verplaatst. Volgens Arkham Intelligence wordt dit bedrag mogelijk gebruikt voor een institutionele dienst of over-the-counter (OTC) handel, waarbij grote hoeveelheden bitcoins rechtstreeks tussen partijen wordt verhandeld zonder de gebruikelijke beurzen te gebruiken.
Enkele weken geleden had de Duitse overheid nog zo’n 50.000 bitcoins in bezit, die het eerder dit jaar in beslag had genomen van beheerders achter de illegale filmstreamwebsite Movie2k. Op het moment bezit de Duitse overheid iets meer dan 40.000 BTC met een waarde van bijna $2,3 miljard.
Hoewel de verkopen van de Duitse overheid een stuk lager zijn dan de aanstaande BTC-terugbetaling van Mt. Gox, heeft het wel degelijk een negatief effect op de cryptomarkt. Investeerders zijn angstig dat ook het resterende BTC-bezit van onze oosterburen binnenkort op de markt wordt gedumpt.
Bitcoin koers crasht meer dan 4%
Zoals gezegd is de bitcoin hard getroffen door deze ontwikkelingen. Voor het eerst sinds 1 mei is de koers onder de $57.000 gedoken, wat een hoop angst tot de cryptomarkt heeft gebracht. Nu de koers door het belangrijke steunniveau van $60.000 is gezakt, lijkt de zone rond $56.000 de volgende halte te zijn. De rest van de markt krijgt momenteel eveneens zware klappen, met veelal dalingen boven de 10%. De cryptomarkt is omgetoverd tot een heus bloedbad, dat is wel duidelijk.
Ontvang €20 gratis crypto
Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.
Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.