• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin ETF-uitstroom zet voort, ijzersterke reeks van korte duur
mei 12, 2024

De Amerikaanse bitcoin (BTC) Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben een netto-positieve week achter de rug. Desalniettemin zullen veel Bitcoiners met een enigszins verontrustende blik naar de data kijken. Aan het begin van de week leek het er namelijk op dat de beursfondsen een nieuwe optimistische trend hadden ingeluid. De afgelopen dagen is echter duidelijk geworden dat de negatieve reeks van voorheen nog steeds niet achter ons is gelaten.


Slechtste reeks voor bitcoin ETF’s sinds lancering

Voordat we de data induiken van de afgelopen week blikken we terug naar de eerdere resultaten van de in januari op de markt gebrachte bitcoin-fondsen. Al wekenlang tonen deze fondsen geen sterke prestaties. Ze ondervinden, net als de bitcoin koers, de ene na de andere tegenslag.

Vanaf 24 april tot en met 2 mei zagen de fondsen een gecombineerde netto-uitstroom. Met zeven achtereenvolgende rode handelsdagen was het de slechtste reeks sinds de massa-lancering op 11 januari.

Hoopvolle instromen

Op vrijdag 3 mei werd er een dik punt achter de negatieve streak gezet, met een netto-instroom van 378,3 miljoen dollar. Dit was de beste handelsdag in weken, wat de hoop om een heuse trendommekeer losweekte. 

Ook de afgelopen week begon ijzersterk. Op maandag verwelkomden de fondsen een totaal van 217 miljoen dollar.

Het meest opmerkelijke was dat Grayscale’s GBTC op beide handelsdagen meer geld binnenhaalde dan dat het verloor. Al sinds de lancering werd het relatief dure fonds iedere handelsdag geteisterd door uitstromen, wat logischerwijs een enorme verkoopdruk vormt voor de bitcoin koers.

BTC-fondsen terug in oude ritme

De bitcoin ETF’s zijn niet in staat gebleken hun positieve momentum vast te houden. De rest van de handelsweek zijn de fondsen weer in hun oude negatieve ritme terechtgekomen, tot de frustratie van menig crypto-investeerder.

Uitsluitend woensdag is nipt in het groen afgesloten, met een netto-instroom  van 11,5 miljoen dollar. Op dinsdag en donderdag verloren de fondsen respectievelijk 15,7 miljoen dollar en 11,3 miljoen dollar. Vrijdag was een relatief bloederige dag, met een netto-uitstoom van 84,7 miljoen dollar.

GBTC was de grote boosdoener van iedere negatieve handelsdag. Het fonds was namelijk iedere keer de enige die uitstromen zag. Tegelijkertijd hebben de andere fondsen ook sterk ondermaats gepresteerd.

Ondanks de uitstromen hebben we over de gehele week een positieve instroom van 116,8 miljoen dollar.

De bitcoin ETF-resultaten zijn afkomstig van Farside Investors.

Bitcoin koers daalt tot $60.000

De resultaten van de BTC-fondsen zijn logischerwijs sterk gecorreleerd met het algehele sentiment op de cryptomarkt. Deze heeft de afgelopen ook een enorme duikvlucht genomen dankzij de forse prijsdaling van bitcoin.

Afgelopen vrijdag maakte bitcoin een hevige crash, waarin de koers binnen een uur van 63.000 dollar naar 61.000 dollar daalde. Later zakte de koers nog verder tot het kritieke steunniveau van 60.000 dollar, waar het tot op heden nog standhoudt.

Op het moment van schrijven komt de BTC koers op crypto exchange Bybit uit op 60.789 dollar.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.