• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin ETF’s beleven slechtste dag sinds lancering
mei 2, 2024

De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben gisteren een zwarte dag beleefd. De beursfondsen hebben namelijk hun slechtste handelsdag sinds de lancering in januari neergezet. De fondsen ervaren al geruime tijd moeilijkheden, wat een duidelijke afspiegeling is van het huidige negatieve sentiment op de cryptomarkt. 


BTC beursfondsen verliezen honderden miljoenen

De in januari op de markt gebrachte beursfondsen hebben gisteren een flinke kapitaalvlucht gezien. Uit data van Farside investors blijkt dat de fondsen gezamenlijk met $537,6 miljoen zijn gekrompen. De eerdere recorddaling van $326,2 miljoen, dat op 20 maart werd behaald, is hiermee ruimschoots overtroffen.

Opmerkelijk genoeg werd iedere bitcoin ETF getroffen door netto-uitstromen. Zelfs BlackRock moest voor het eerst sinds de lancering op 11 januari kapitaal uitzwaaien. De netto-uitstroom bij BlackRock’s IBIT fonds kwam namelijk uit op $36,9 miljoen.

Grayscale’s GBTC, dat iedere handelsdag wordt geteisterd door uitstromen, was bovendien voor het eerst niet het slechtst presterende fonds. Grayscale verloor $167,4 miljoen, maar Fidelity zag een recorduitstroom van $191,1 miljoen. 

Het was de zesde achtereenvolgende negatieve dag voor de beursfondsen. Dit is de slechtste streak sinds ze hun intrede hebben gemaakt op de Amerikaanse beurzen.

Crypto sentiment op dieptepunt

De prestaties van de bitcoin ETF’s gaan in zekere zin hand in hand met het algehele sentiment op de cryptomarkt. Al wekenlang bevindt de bitcoin koers zich in een neergaande trend, en ook de fondsen maken uitglijder na uitglijder. 

Het contrast met de hoogtijdagen gedurende maart is dan ook bijzonder groot. In de tweede week van maart, toen bitcoin zijn recordprijs van $69.000 uit 2021 oversteeg, haalden de fondsen vaak $500 miljoen of meer binnen. Op 12 maart werd een weerzinwekkend record van iets meer dan $1 miljard dollar verwelkomt.

Het tij kan echter snel keren in de cryptomarkt. Vooralsnog lijkt bitcoin een bodem te hebben gevestigd vlak onder de $57.000. Of de koers nog meer klappen moet verwerken is vooralsnog een groot vraagteken. 

Indien de koers langzaam maar zeker weer zijn weg omhoog zou vinden, zal dit ook terug te zien bij de ETF-resultaten.

Op het moment van schrijven staat de koers nipt boven de $59.000. Het lijkt erop dat bitcoin maar weer eens een poging gaat wagen om de resistance rond de $60.000 te doorbreken.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.