• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin koers crasht, maar FOMC-meeting voorspelt rap herstel
juni 11, 2024

De bitcoin (BTC) koers heeft het zwaar momenteel. Vandaag heeft de koers, net als afgelopen vrijdag, een scherpe duikvlucht genomen. Morgen krijgen we weer nieuwe inflatiedata evenals een nieuw rentebesluit van de Verenigde Staten, en investeerders lijken zich voor te bereiden op het ergste scenario.

Opmerkelijk genoeg vertoont de bitcoin koers een duidelijk patroon waarin het steeds in aanloop naar een Amerikaanse rentevergadering keldert, om vervolgens op de dag zelf weer zijn weg omhoog te vinden. Vooralsnog lijkt de geschiedenis in herhaling te treden, wat hoop biedt voor morgen.


Belangrijke dag morgen voor de cryptomarkt

De Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsorgaan van de Amerikaanse centrale bank, komt vandaag en morgen weer bijeen om een beslissing te nemen over het rentetarief. 

Heel spannend lijkt het echter niet te gaan worden. Het lijkt namelijk een uitgemaakte zaak dat de rente ongewijzigd zal blijven op 5,25% - 5,50%. De aandacht is voornamelijk gericht op de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die volgt na het rentebesluit. Hieruit kan mogelijk iets worden afgeleid over de toekomstige plannen van de bank.

Om 20:00 uur wordt het rentebesluit naar buiten gebracht, en om 20:30 uur zal deze door Powell worden toegelicht.

Eerder op de dag zal tevens de consumentenprijsindex (CPI) van de maand mei worden gepubliceerd, iets waar velen hun hart voor vasthouden. De afgelopen keren brachten de nieuwe inflatiecijfers veel volatiliteit teweeg, en men verwacht dit keer niets anders.

BTC koers op glad ijs, maar FOMC biedt hoop

Er heerst veel spanning momenteel op de financiële markten. Hoewel het rentebesluit zelf een zo goed als zeker lijkt te zijn, zijn de inflatiecijfers evenals de persconferentie bepalend voor de verwachtingen wanneer de bank haar monetaire beleid kan versoepelen. 

Opvallend genoeg heeft bitcoin dit jaar ieder keer een flinke dreun om de oren gekregen vlak voor de FOMC-vergaderingen. De koersdalingen kwamen bovendien steeds rond de 10% uit. 

Om het patroon nog sterker te maken, begon bitcoin steeds op de dag van het rentebesluit weer aan een nieuwe opmars, waarmee de eerdere daling volledig werd uitgewist. 

Dit keer valt bitcoin vooralsnog deels in herhaling. Sinds afgelopen vrijdag, toen de koers nog rond de $71.000 bewoog, heeft bitcoin namelijk al bijna 6% ingeleverd. Wat dat betreft zou er nog ruimte zijn voor een verdere daling.

Mocht het patroon zich in zijn volledigheid ontvouwen, dan zou bitcoin morgen weer zijn opwaartse mars kunnen inluiden. De koersstijgingen na de vorige FOMC-meetings waren bovendien niet misselijk, met een gemiddelde stijging van bijna 20% in slechts enkele dagen.

Echter bieden resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Bovendien krijgen we dit keer op dezelfde dag ook nog eens de CPI voorgeschoteld. 

Al met al belooft het een interessante dag te gaan worden, waarin we veel volatiliteit kunnen verwachten. Momenteel bevindt de bitcoin koers zich op een kritisch punt, in de buurt van het cruciale steunniveau van $67.000, dat tevens de onderkant van het parallelle kanaal markeert.


Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.