• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin stijgt hard tot $70.000 na lager dan verwachte inflatiecijfers VS
juni 12, 2024

Om 14:30 uur werden de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten de wijde wereld ingebracht, en deze blijken enorm bullish te zijn. De consumentenprijsindex (CPI) is op ieder front lager binnengekomen dan verwacht, wat de verwachtingen voor snellere renteverlagingen een boost heeft gegeven. Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt schoten logischerwijs hard de lucht in na de publicatie, en lijken zich nu voor te bereiden op het rentebesluit van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) later vanavond.Gunstige inflatiedata stuwt bitcoin omhoog

De CPI-cijfers hebben net als vorige maand de cryptomarkt een flinke boost gegeven. Na maanden aan teleurstellende cijfers hebben we nu voor de tweede keer op rij goed nieuws gekregen vanuit het U.S Bureau of Labor Statistics.

Zowel de jaarlijkse als de maandelijkse CPI, evenals beide kern-varianten (met de volatiele voedsel- en energieprijzen uitgesloten), zijn 0,1 procentpunt lager binnengekomen dan verwacht. 

De jaarlijkse CPI komt uit op 3,3% en de maandelijkse op 0,01%. De kern-variant komt op jaarbasis uit op 3,4% en maand-op-maand werd een gemiddelde prijsstijging van 0,2% waargenomen.


Bitcoin en de rest van de cryptomarkt schoten direct de lucht in nadat de gunstige data werd vrijgegeven. Na enkele bloederige dalingen, waarin de markten zich voor leken te bereiden op het meest donkere scenario, is er nu een golf van hernieuwd optimisme door de markt gegaan.

De bitcoin koers stond op het moment van de publicatie nipt onder de $68.000 maar is inmiddels het gevecht met het psychologische level van $70.000 aangegaan. De weerstand rond de $69.000 is dus al overwonnen. Mocht bitcoin pas op de plaats nemen, zou het erg bullish zijn als het boven dit prijslevel standhoudt. 

Geeft Fed-voorzitter het volgende zetje?

Terwijl bitcoin donkergroen kleurt, is het wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve en de daaropvolgende persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Om 20:00 uur vanavond krijgen we te horen wat er met het huidige tarief van 5,25% - 5,50% gaat gebeuren. Er zijn echter weinig mensen die rekening houden met een renteverlaging, en dus belooft het niet heel spannend te gaan worden. 

Men wacht daarentegen vol spanning af tot 20:30 uur, wanneer Powell achter het spreekgestoelte kruipt. Wellicht geeft hij inzicht in de vooruitzichten van de bank wanneer de economie eindelijk weer gestimuleerd kan worden met renteverlagingen. 

Met de recente inflatiecijfers in gedachten zal Powell's toespraak nauwlettend worden gevolgd, aangezien zelfs kleine aanwijzingen over de toekomstige richting van het beleid grote invloed kunnen hebben op de financiële markten, inclusief de koers van bitcoin en andere cryptocurrencies. 

Mogelijke optimistische uitspraken zouden de bitcoin koers tot zijn ijzersterke weerstand rond de $72.000 kunnen stuwen, wat de bovenkant van zijn consolidatierange markeert. 

De cryptomarkt heeft vandaag maar weer eens bewezen hoe snel het tij kan keren. De all-time high van bijna $74.00 zou spoedig opgezocht kunnen worden indien Powell de verwachtingen voor snelle renteverlagingen een boost geeft.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.