• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Veel bitcoin volatiliteit! stomen we door naar 28.000 dollar?
maart 15, 2023

De laatste weken is de volatiliteit duidelijk weer terug. We dalen en stijgen met tientallen procenten binnen enkele dagen. 

Waar de 25.000 dollar teveel van het goede leek, stonden we ineens onder de 20.000 dollar en momenteel weer rond de 25.000 dollar. Als daytrader kun je zo veel geld verdienen! Maar wat zit er achter deze grote koersbewegingen?

Dalen en weer stijgen

Een paar weken geleden startte bitcoin zijn aanzienlijke daling, doordat kopers na ruim vier pogingen om de 25.000 dollar te doorbreken uiteindelijk de handdoek in de ring gooiden.

We daalden terug tot zo’n 22.500 dollar, maar kregen door het faillissement van Silvergate Bank en Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten weer slecht nieuws te verwerken. De stablecoin USDC verloor zelfs tijdelijk zijn koppeling met de dollar, omdat Circle (het bedrijf achter USDC) nog enkele miljarden dollars kwijt leek te zijn.

Psychologische grens van 20.000 dollar

Op het dieptepunt tikte bitcoin zelfs weer een koers onder de psychologisch belangrijke 20.000-dollargrens aan. Toch weet bitcoin de meeste investeerders weer te verrassen met een geweldige rally en comeback. Hierbij een aantal redenen waarom bitcoin de verliezen weer zo snel van zich wist af te schudden:

koppeling dollar ust terra

Reden #1: De Amerikaanse overheid schiet te hulp

Bitcoin steeg weer, omdat het profiteerde van de aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Financiën dat zij alle Amerikaanse bankdeposito's zou garanderen. Ook de tegoeden van Circle (USDC). Door deze geruststelling alleen al steeg bitcoin  ongeveer 18% op een dag. Op dit moment staat bitcoin ruim 25% hoger dan vorige week.

De gebeurtenissen rondom Silicon Valley Bank en Circle hebben in ieder geval aangetoond hoe belangrijk het bankensysteem is voor de Amerikaanse economie. Dante Disparte, het hoofd van de strategie-afdeling van Circle waarschuwde al dat het omvallen van de bank zonder het reddingsplan van de overheid, verstrekkende gevolgen zou hebben voor bedrijven, banken en ondernemers in de Verenigde Staten.

Snel gehandeld

Circle heeft in ieder geval snel gehandeld om zijn exposure tot de bank zo laag mogelijk te houden. Ze waren net op tijd om het grootste deel van hun 40 miljard dollar veilig te stellen.

Het was net die laatste 3,3 miljard dollar die tot onrust leidt bij klanten van Circle en andere bedrijven, zoals Coinbase en Jump Trading. Ook zij hebben namelijk respectievelijk 850 en 138 miljoen dollar aan USDC bij Circle gefinancierd.

usdc problemen

Reden #2: USDC herstelt koppeling met de Amerikaanse dollar

Door de steun is het zeker dat Circle de missende 3,3 miljard dollar kan blijven gebruiken om de totale waarde van USDC achter de hand te hebben. Het feit dat de complete waarde van een stablecoin in contanten en goud beschikbaar is, maakt het namelijk mogelijk dat een dergelijke coin zo stabiel kan zijn.

Op maandag herstelde USDC weer zijn koppeling met de Amerikaanse dollar. De veiligheid van stablecoins werd afgelopen weekend een veelbesproken onderwerp.

Zelfs Changpeng Zhao, de CEO van Binance (de grootste crypto exchange van de wereld), kondigde aan dat hij de eigen stablecoin Binance USD voor de zekerheid zou omzetten naar bitcoin, Ethereum en zijn eigen BNB.

Reden #3: Bitcoin vond steun op het 200-daags moving average

De daling van bitcoin en het positieve nieuws over USDC en de steun voor de gevallen Amerikaanse banken, viel zo’n beetje samen met het aantikken van de 200 DMA op ongeveer 19.700 dollar. Het 200-daags moving average is een belangrijke technische indicator en biedt meestal steun. 

Seinen op groen

Ook deze keer bleek dat het geval. Sterker nog, het was voor veel investeerders de bevestiging dat de seinen voorlopig weer even op groen kunnen. Er ontstond een ware rally, waarbij de psychologische grens van 25.000 dollar ineens weer moeiteloos in beeld komt.

Krachtige rally

Op de dagelijkse grafieken hebben we de twee belangrijke weerstandsniveaus op respectievelijk 22.500 en 23.750 dollar doorbroken. Dit bevestigt de kracht van de rally. 

exponential moving average

Stoomt bitcoin door naar 28.000 dollar?

Stiekem durven we al te kijken naar koersen richting 28.000 dollar. De belangrijke psychologische grens van 25.000 blijft alleen heel belangrijk om verdere stijgingen te zien. Bitcoin heeft sinds juni 2022 moeite om boven dit prijspunt uit te komen. 

Dagelijks slot boven 25.000 dollar nodig

Een dagelijks slot boven de 25.000 dollar opent de mogelijkheid voor een retest van de belangrijke weerstand op 28.000 dollar en daarna de grens van 30.000 dollar.

Afwijzing? Dan waarschijnlijk terug naar 23.750 dollar

Lukt het bitcoin alleen niet om de 25.000 dollargrens duidelijk te doorbreken? Dan kan deze afwijzing ervoor zorgen dat de koers de weerstandsniveaus (die nu steun zijn geworden) op 23.750 en 22.500  dollar opnieuw test. 

Conclusie

Kortom, het zijn spannende tijden voor bitcoin en crypto in het algemeen. Het feit dat de volatiliteit weer terug is, biedt wel veel moois voor de toekomst.

Zelf bitcoin kopen? Dan raad ik je daarvoor Bitvavo aan, de grootste en meest betrouwbare crypto exchange van Nederland. Hier koop je binnen enkele minuten bitcoin, eenvoudig via iDEAL.