• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Failliet verklaard BlockFi maakt opname van tegoeden weer mogelijk
september 6, 2023

Heb jij nog tegoeden bij het failliet verklaarde BlockFi staan en heb je in je hoofd eigenlijk al afscheid genomen van je geld? Ik stiekem ook, tot ik gisteravond een mail ontving van BlockFi. Hierin gaven ze aan dat het opnemen van tegoeden bij BlockFi weer mogelijk is!

Wat is er met BlockFi gebeurd?

BlockFi kondigde op 28 november 2022 zijn faillissementsaanvraag aan, nog geen drie weken na de ineenstorting van FTX. BlokFi was een grote naam in de wereld van crypto uitleners en vooral interessant om zo’n 10 tot 12% rente op stablecoins zoals USDT te krijgen.

Opname van tegoeden 'gepauzeerd'

Voordat BlockFi zijn faillissement aanvroeg, was de mogelijkheid om crypto op te nemen al gepauzeerd. BlockFi zei dat deze pauze het bedrijf de kans zou geven om de problemen op te lossen en een reorganisatieplan op te stellen. Bovendien zeiden woordvoerders van BlockFi dat ze van plan waren om alle verplichtingen die het aan gebruikers verschuldigd is, te herstellen.

BlockFi veroorzaakte nieuwe schok in de cryptowereld

Desondanks was het nieuws dat BlockFi failliet was een grote schok in de cryptowereld, zeker zo kort na de problemen bij FTX. De zogenaamde 'Chapter 11'-procedure leidde tot een opnamestop voor gebruikers over de hele wereld, inclusief Nederlandse klanten.

Het is vooral irritant wanneer je weet dat jouw geld daar staat en je niet bij die tegoeden kunt komen.

blockfi-logo

Een periode van onzekerheid

Voor Nederlandse gebruikers van BlockFi was deze periode van onzekerheid dus lang en frustrerend. Eigenlijk weet je al hoe dergelijke zaken zullen eindigen: je bent je geld gewoon kwijt. In het geval van BlockFi had ik zelf eigenlijk ook niet anders verwacht.

Bijna een jaar lang kwamen er wel mails met updates over de stand van zaken van de curator en andere ontwikkelingen. Er kwam zelfs een compleet pakket uit Amerika met toelichtingen van de rechtbank en advocaten naar mijn Nederlandse brievenbus met uitleg over de situatie en de stand van zaken.

Als gebruiker meestal als laatste in de rij

Ondanks dat, weet je dat je als consument of investeerder op een cryptoplatform zoals BlockFi in het geval van een faillissement vaak wel als laatste in de rij staat. Bedrijven lossen namelijk eerst schulden af aan grote crediteuren en andere stakeholders, voordat ze ook maar enige betalingen aan gebruikers doen.

Dat zie je ook vaak bij een faillissement van een bedrijf waar je bijvoorbeeld een aanbetaling hebt gedaan of als crowdfunder in hebt geïnvesteerd. Als eerste krijgt de bank vaak zijn geld en zit er voor de ‘eindklanten’ niets meer in het vat.

Opname weer mogelijk! Een stap in de goede richting

Het goede nieuws is dat BlockFi na maanden van onzekerheid eindelijk echt actie heeft ondernomen waar je als gebruiker op zit te wachten.

Het platform heeft namelijk aangekondigd dat veel Nederlandse klanten nu weer toegang hebben tot hun tegoeden en hun crypto zelfs weer kunnen opnemen! Dit is natuurlijk een welkome ontwikkeling, waar ik direct na het ontvangen van de mail gebruik van heb gemaakt.

blockfi-opname-weer-mogelijk-mail

Verwerking van je opname kan tot 90 dagen duren

Wel een kleine kanttekening: waar je normaal gesproken gewend bent dat je tegoeden bij een withdrawal en deposit binnen een paar minuten of uren gedaan is, staat er in de mail van BlockFi duidelijk dat je withdrawal tot wel 90 dagen kan duren. 

Please note that, due to the high volume of requests, withdrawals may take 90 days or more to process once submitted. BlockFi will process withdrawals as quickly as possible while maintaining security protocols.


You can check the status of your withdrawal request in the Transaction History section of your BlockFi account dashboard page.

BLOCKFI


In mijn geval heb ik de withdrawal in ieder geval meteen gedaan en mijn tegoeden naar mijn Bybit-account gestuurd. De aanvraag loopt dus en ik ben benieuwd hoeveel dagen het daadwerkelijk gaat duren. We gaan het zien!

Is een rendement van 10% het risico waard?

Hoewel BlockFi nu een belangrijke stap heeft gezet om zijn gebruikers tevreden te stellen en zelfs opnames weer mogelijk maakt, is het belangrijk om waakzaam te blijven. De cryptowereld is nog niet goed gereguleerd, volatiel en onvoorspelbaar. Maar dat maakt het natuurlijk ook zo interessant en mogelijk om hoge rendementen te halen.

Spreiden en diversifiëren

Wanneer je in ieder geval rekening houdt met deze eigenschappen van crypto en je tegoeden spreidt over verschillende platforms en diversifieert, verklein je het risico dat het faillissement van één partij grote gevolgen heeft voor je totale investering.

Toch blijft de vraag of je een groot bedrag bij een partij zoals BlockFi zou moeten parkeren voor een rendement van zo’n 10% per jaar. Je kunt er een mooi passief inkomen uithalen, maar bij een faillissement ben je jouw inleg in de meeste gevallen kwijt.

Neem jij het risico?

Zelfs als je je geld namelijk hebt gespreid op meerdere platforms, betekent een faillissement van één van deze partijen namelijk dat je totale rendement bijna naar 0% of negatief wordt, omdat je jouw totale inleg bij één partij moet afschrijven.

Advies? HODL of leer traden!

Meestal is het interessanter en lucratiever om te leren traden of anders je crypto voor langere tijd op je eigen hardware wallet (bijvoorbeeld Ledger Nano of Ellipal) weg te zetten. Grote kans dat je zo een groter rendement haalt dan 10% per jaar bij een partij zoals BlockFi. 

Tip: check de Cryptonite-methodes van Corné en bekijk hoe jij elke dag een mooi inkomen verdient door te traden.

Cryptonite Academy

De cursus is zo gemaakt dat ook beginners fijn en goed voorbereid kunnen starten. Zo leer je eerst de volledige cryptowereld kennen en ga je steeds een stapje verder om een echte Cryptonite Master te worden. Als ervaren long term belegger kun je instappen om ook het daytraden te leren.

Conclusie: neem snel je tegoeden bij BlokFi op

Natuurlijk is het goed nieuws dat Nederlandse gebruikers van BlockFi eindelijk weer toegang hebben tot hun tegoeden. Log dus snel in en kies voor withdrawal naar een adres op een crypto exchange of je hardware wallet.

Zoek je een betrouwbare crypto exchange voor het ontvangen van je BlockFi-tegoeden? Stuur het dan naar Bybit.