• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Breaking: eerste Amerikaanse ethereum ETF’s goedgekeurd
mei 24, 2024

Groot nieuws vanuit de Verenigde Staten: De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteren de eerste spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor ethereum (ETH) goedgekeurd. Hiermee wordt ethereum toegankelijk voor een breed publiek en erkend als een legitieme investeringsoptie, wat voor zowel ethereum als de gehele crypto-industrie een grote stap voorwaarts markeert.


8 ethereum ETF’s goedgekeurd

Gisteren was de toezichthouder verplicht om een knoop door te hakken voor de ethereum ETF-aanvraag van vermogensbeheerder VanEck. Ondanks het feit dat de kans op goedkeuring deze week door analisten was verhoogd van 25% naar 75% hield de crypto-gemeenschap haar adem in.

Rond 23:00 uur bracht de SEC naar buiten dat het alle aanvragen heeft goedgekeurd. Net als bij de eerdere bitcoin (BTC) ETF’s wil de toezichthouder middels de massa-goedkeuring een concurrentievoordeel voorkomen.

In totaal gaat het om acht verschillende ETF’s die nu zijn goedgekeurd; van BlackRock, Fidelity, Grayscale, Bitwise, VanEck, ARK Invest samen met 21Shares, Invesco samen met Galaxy en Franklin Templeton. 

Het gaat hier om zogeheten 19b-4 aanvragen die groen licht hebben ontvangen. Voordat de fondsen daadwerkelijk genoteerd mogen worden op de handelsbeurzen zal er echter ook een akkoord moeten zijn bereikt voor de bijbehorende S-1 aanvragen, die gedetailleerde informatie over het fonds en de uitgevende instelling bevatten.

In tegenstelling tot de eerdere goedkeuringsprocedure voor de bitcoin ETF's is er op dit vlak nog werk te verzetten. Bij bitcoin konden de ETF's namelijk direct gelanceerd worden na goedkeuring van de 19b-4 aanvragen, omdat de S-1 aanvragen al akkoord waren.

Wanneer de fondsen hun intrede tot de Amerikaanse beurzen zullen maken is nog onduidelijk. Mogelijk kan het nog weken tot in het ergste geval maanden duren voordat ethereum daadwerkelijk bitcoin achterna gaat met zijn eigen spot ETF’s.

ETF maakt ETH toegankelijker

Dat drukt de pret echter niet. Dat de fondsen gelanceerd zullen worden is nu een feit. Alhoewel het momenteel allesbehalve terug te zien is in de onderliggende koers van ethereum, is het fantastisch nieuws voor de altcoin.

Middels de beursfondsen kunnen mensen via hun vertrouwelijke beleggingsfondsen direct in ethereum investeren, zonder zich bezig te hoeven houden met de veilige opslag hiervan.

Het fonds volgt de koers van ethereum omdat de ETF-uitgever daadwerkelijk ethereum koopt als onderpand voor de uitgegeven aandelen.

Bovendien opent het de deuren voor institutionele beleggers om in ‘s werelds grootste altcoin te investeren. Zonder beursfonds is het namelijk knap lastig voor grote partijen om blootstelling te krijgen tot ethereum, vanwege de strikte regelgeving. De komst van een gereguleerd fonds brengt hier verandering in.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.