• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Technische analyse: de 7 belangrijkste bullish crypto patronen voor meer winst!
januari 30, 2022

Op zoek naar een goede manier om de koersen van crypto te voorspellen? Helaas kan ik je geen glazen bol geven, maar wel iets wat er behoorlijk dicht in de buurt komt! Maak kennis met technische analyse en bullish crypto patronen.

Misschien ben je er al een beetje bekend mee, misschien ook niet. Daarom geef ik je de 7 belangrijkste bullish crypto patronen, waarmee je een redelijk betrouwbare voorspelling kunt doen over het verwachte koersverloop.

Kleine disclaimer: het werkt helaas niet 100% van je trades, maar al zit je 60% van je trades goed (wat zeker mogelijk is), dan maak je mooie winsten. Kortom, doe er je voordeel mee!

Wat is het nut van bullish crypto patronen?

Op het eerste gezicht lijkt een koersgrafiek misschien een willekeurig geheel van stijgingen en dalingen. Wie wat verder kijkt, ziet regelmatig terugkerende patronen en vormen, die je kunnen helpen bij het voorspellen van toekomstige koersbewegingen naar boven (bullish), of naar beneden (bearish).

Ook is het mogelijk om aan de hand van koersgrafieken na een periode van dalingen een trendomkeer te voorspellen.

Handel met voorkennis?

Zoals duidelijk mag zijn, geeft het herkennen van bullish crypto patronen je een voordeel als je regelmatig handelt met crypto. Ook als je weinig trade, maar een HODL’er bent, helpen grafieken je om een goed instapmoment te bepalen. 

Handel niet op emotie

Veel mensen handelen puur op gevoel en emotie met crypto. Horen ze om hen heen dat de koersen hard stijgen, dan stappen ze in. Daalt alles hard? Dan kopen ze niet bij, maar verliezen ze hun interesse. “Zie je wel, crypto is niets voor mij”, zeggen ze dan. 

fomo

Gevoelig voor FOMO? Kijk naar de grafieken!

De truc om consistent winst te maken met het handelen in crypto, is het uitschakelen van je emoties en traden op basis van de feiten. Technische analyse, oftewel het analyseren van koersgrafieken is daar een geweldig middel voor.

Technische analyse

Technische analyse is de verzamelterm voor het bestuderen van koersgrafieken. Je kijkt niet naar nieuws, financiële gegevens of achtergronden van coins (dat is fundamentele analyse. Je kijkt puur naar het verloop van de koers en probeert aan de hand van patronen te zien wat er gaat gebeuren. 

Self-fulfilling prophecy

Het mooie van technische analyse is dat veel professionele traders het gebruiken. En als iedereen handelt naar een bepaalde verwachting, dus koopt wanneer de grafiek voorspelt dat er een stijging aankomt, dan gebeurt dat vervolgens ook.

Het werkt dus als een soort self-fulfilling prophecy.

7 bullish patronen in cryptografieken

Wanneer je naar de cryptografieken kijkt, herken je daarin steeds terugkerende patronen. Deze patronen zijn zo handig, omdat je er de toekomstige koersontwikkeling mee kunt inschatten. Het is nog net geen handel met voorkennis, maar geeft je een duidelijk voordeel en helpt je de beste in- en uitstapmomenten te bepalen. Ik zet de 7 meest voorkomende bullish patronen hieronder voor je op een rij.

Grafiek #1: Dubbele bodem

dubbele bodem

De dubbele bodem is een zogenaamd omkeerpatroon en bestaat zoals de naam al zegt uit twee bodems, achter elkaar. De dubbele bodem vormt zich wanneer de trend neerwaarts is. 

De eerste bodem is de laagste bodem, waarna je een kleine opleving en daarna weer terugval ziet. Vanaf de tweede bodem op hetzelfde niveau als de eerste bodem, zie je de koers weer herstellen. De dubbele bodem geeft aan dat de downtrend verandert naar een uptrend. 

Grafiek #2: Omgekeerd kop en schouder patroon

omgekeerd-kop-en-schouder-patroon

Het kop en schouder patroon is een van de duidelijkste en betrouwbaarste patronen binnen technische analyse. De grafiek bestaat uit drie duidelijke dalen, waarvan de middelste (het hoofd) duidelijk onder de twee andere dalen (de schouders) uitsteekt. 

De bovenkant van de dalen kun je verbinden door een lijn (de neklijn). Dit patroon is een omkeerpatroon en geeft daarmee een goed instapmoment aan. Je meet het koersdoel door de hoogte van het hoofd te meten en dat op de neklijn te projecteren.

Grafiek #3: Dalende wig

Bij een dalende wig lopen beide lijnen schuin naar beneden. De wig heeft een hoek die tegen de trend ingaat. Na de uitbraak zet de voorgaande trend zich voort.

Grafiek #4: Bullish vlagpatroon

De vlag is een van de meest betrouwbare patronen. De trend wordt bijna altijd vervolgd. Let op de steile lijn (de vlaggenmast) die er aan vooraf gaat. Je kunt een vlag het beste zien als een soort adempauze, waarna de trend zich weer voorzet. 

De vlag staat meestal halverwege het patroon. Gebruik de lengte van de beweging voor de vlag om je koersdoel te bepalen. Plak er dus een vlaggenmastlengte bovenop en stap uit op het moment waarop de koers het doel bereikt.

Grafiek #5: Bullish wimpelpatroon

Een bullish wimpel lijkt veel op een vlag. Het is een naar boven gerichte vlaggenmast, met als het ware een wimpel op het hoogste punt. Ook dit is net zoals de vlag een voortzettingspatroon.

Het beste moment om in te stappen, is het moment waarop de koers door de bovenste lijn breekt. 

Grafiek #6: Stijgende driehoek

De stijgende rechthoekige driehoek is ook een belangrijk en vaak voorkomend koerspatroon. Het is erg betrouwbaar en geeft aan dat de oorspronkelijke trend zich hoogstwaarschijnlijk doorzet. 

Je herkent de stijgende driehoek duidelijk doordat de bovenste lijn horizontaal blijft, terwijl de schuine onderste lijn steeds hogere bodems neerzet.

Grafiek #7: Bullish cup & handle patroon

Cup handle

Een cup & handle is een grafiek in de vorm van een mooi ronde U. het lijkt als het ware op een soepkom. Nadat de kom gevormd is, zie je vaak een korte daling. Deze daling is dan duidelijk herkenbaar als de ‘handle’. Na deze korte daling stijgt de koers vaak explosief naar boven.

Een kleine kanttekening: de diepte van de kom mag niet meer zijn dan 50% van de prijsstijging voorafgaand aan de kom.

Tip: let op valse uitbraken!

Soms lijkt je voorspelling aan de hand van bovenstaande bullish crypto patronen helemaal uit te komen. Maar dan: plotseling zakt de koers weer terug en daalt deze zelfs verder dan je had verwacht. Het moment waarop de koers toch de andere richting op gaat, wordt dan ook wel een ‘valse uitbraak’ genoemd. Je kunt dit probleem voorkomen door pas in te stappen als je duidelijk ziet dat de koers de goede richting opgaat.

Conclusie

Bullish crypto patronen helpen je om goede instapmomenten te bepalen, of je nu een daytrader of HODL'er bent. 

Wil je meer weten over succesvol traden met crypto, onder meer door koersgrafieken te leren lezen en technische analyse toe te passen? Volg het gratis crypto trading webinar van Corné en leer er alles over!

crypto-traden-leren