• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Bybit margin trading? Zo werkt traden met hefboom op Bybit in 2024
februari 29, 2024

Bybit margin trading is het beste alternatief om met hefboom te blijven traden. In heel Europa wordt de derivatenhandel op crypto exchanges namelijk stopgezet. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je kunt blijven profiteren van hefboomhandel op Bybit, zelfs nadat de nieuwe regelgeving in Nederland van kracht is.

Geen derivatenhandel op crypto exchanges in heel Europa

Wetgevers in Europa streven ernaar om op vrij korte termijn een volledig “derivatenvrij” continent te worden, om handelaren te beschermen tegen te grote risico's die gepaard gaan met hoge hefbomen. Dit betekent concreet voor ons als crypto traders dat veel exchanges, waaronder enkele van de grootste, zich moeten of al hebben teruggetrokken uit de derivatenhandel, zoals futures trading.

Binance en Bitget zijn hiervan een paar voorbeelden. Zij zijn zelfs helemaal gestopt in Nederland. Bybit blijft wel in Nederland en blijft ook voldoen aan alle eisen die de overheid en De Nederlandsche Bank aan dit soort platforms stelt. Ook kun je gewoon geld via iDEAL blijven storten.

Traden met hefboom op Bybit in 2024

Wanneer je met hefboom wilt traden, zijn er verschillende manieren om te handelen, zoals futures trading en margin trading. Wanneer je op Bybit handelt, trade je meestal via de optie “Derivatives”.

Helaas zijn er vanwege strengere cryptoregelgeving in Nederland en de rest van Europa grote veranderingen op het gebied van het aanbieden van derivatenhandel. En dat is niet iets waar we nog lang op moeten wachten, want vanaf begin maart 2024 is het op Bybit al niet meer mogelijk om met derivaten te handelen. De optie verdwijnt simpelweg uit het menu en daar sta je dan. Wat nu? 

Goed alternatief

Gelukkig hoef je je geen grote zorgen te maken of in paniek over te stappen naar een andere exchange, want er is een alternatief dat gewoon op Bybit beschikbaar zal blijven: margin trading. Hiermee kun je nog steeds tot maximaal 10X long of short gaan. Long betekent dat je een stijging van de koers verwacht, short betekent dat je een daling verwacht en daaraan kan verdienen.

Wat is margin trading op Bybit precies?

Bybit biedt margin trading aan met een maximale hefboom van 10x, wat betekent dat je jouw inleg tot tien keer kan vergroten. Dit biedt voor de meeste traders voldoende ruimte om goed te profiteren van marktbewegingen, maar zonder extreem hoge risico's te nemen.

Bybit exchange review

Verschil tussen futures trading en margin trading

Het grote verschil tussen futures trading en margin trading ligt in het feit dat je bij futures trading in feite handelt in onderliggende contracten, terwijl je bij margin trading handelt op de spotmarkt (het daadwerkelijke onderliggende effect, zoals Bitcoin of Ethereum). En dat mag gewoon blijven.

Hoe werkt margin trading op Bybit? Een stappenplan

Wil je met maximaal 10X traden op Bybit? Al vanaf 5 maart 2024 kun je geen nieuwe derivatenposities openen. Bovendien zullen bestaande posities op 26 maart 2024 automatisch worden gesloten. (Iets om rekening mee te houden dus, als je een lopende positie hebt die op winst of verlies staat).

In het stappenplan hieronder zie je hoe margin trading op Bybit werkt. Liever een stap-voor-stap-video kijken? Check dan deze video waarin Corné het je allemaal precies uitlegt en in de praktijk laat zien.

Stap #1: Meld je aan of maak een nieuw account aan op Bybit

Ben je een nieuwe gebruiker op Bybit? Ga naar de homepage van Bybit en maak een nieuw account aan.

Zorg ervoor dat je een “Unified Trading Account” hebt om toegang te krijgen tot zowel spot als margin trading functies. Hiervoor kies je gemakkelijk bij het aanmelden of je stelt het eenvoudig later in.

Stap #2: Zorg voor een tegoed in USDT op Bybit

Aangemeld? Zorg ervoor dat je een tegoed op je account hebt staan. Je kunt bijvoorbeeld geld storten vanaf je bankrekening met iDEAL of crypto vanuit een andere exchage zoals Bitvavo overboeken naar je wallet op Bybit.

Stap #3: Ga naar “Trade”

Navigeer nu naar de menu-optie “Trade” in de balk bovenin.

Stap #4: Kies voor “Margin trading”

Kies in het menu voor de optie “Margin trading”. Wanneer je hier overheen hovert met je muis, zie je een lijst met coins waarvoor margin trading beschikbaar is. Let op de "10X"- markering, wat aangeeft dat je hier kunt handelen met een hefboom van 10x.

margin-trading-10x-bybit

Stap #5: Kies de cryptocurrency die je wilt traden

Kies nu de coin die je wilt margin traden. Bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum.

Stap #6: Selecteer je hefboom

Het scherm ziet er verder redelijk hetzelfde uit zoals je misschien al gewend was van handelen onder de Derivatives-optie. Selecteer nu je marge en kies de gewenste hefboom (2x tot 10x) die je wilt gebruiken voor je trades.

margin-trading-bybit

Stap #7: Handel zoals gebruikelijk

Voer je trade uit: Net zoals bij normale trades, selecteer of je long of short wilt gaan en gaat alles verder hetzelfde zoals je al gewend was.

Tip: voeg stop loss en take profit niveaus toe om je risico's af te dekken en je winsten te maximaliseren.

Kosten van Bybit margin trading

Over het algemeen is margin trading helaas wel iets duurder dan bij derivatives trading. Bij margin trading betaal je namelijk ook een kleine dagelijkse rente over het geleende bedrag van de exchange.

Stel: je legt zelf 100 dollar in en kiest voor een hefboom van 10X, dan leent Bybit jou 900 dollar. Over dit bedrag betaal je een dagelijkse vergoeding, op basis van een vastgesteld jaarlijks rentepercentage. 

Rentetarieven voor margin trading op Bybit

Deze rentetarieven variëren per coin en bedragen als voorbeeld 1,56% per jaar voor Bitcoin, 7,63% voor XRP en 27,15% voor USDT. Hoe hoger je VIP-level op Bybit, des te lager trouwens de rente die je betaalt. Hoe meer je trade, hoe minder je dus betaalt.

Conclusie: margin traden op Bybit, doen of niet?

Met Bybit margin trading blijf je als trader in staat om long of short te gaan op verschillende cryptovaluta's. Hoewel de hefboom hierbij beperkt is tot 10X, blijft het de beste optie om in Nederland met hefboom te traden. Steeds overstappen naar andere exchanges die dit nog wel aanbieden heeft niet zoveel zin, omdat je als Nederlands staatsburger toch weer te maken krijgt met de beperkingen die vanuit de overheid zijn opgelegd.

Bybit blijft de beste optie om met 10X hefboom te traden

Bij Bybit weet je altijd zeker dat het een stabiele en toegankelijke optie is voor als je met hefboom wilt traden. Gebruiksvriendelijk, goedkoop en snel met een grote liquiditeit, waardoor jouw trades meestal snel worden uitgevoerd.

Kortom, het is geweldig dat margin trading nog wel kan en een hefboom van 10X is in de praktijk echt meer dan voldoende om effectief mooie winsten te behalen, tegen een overzichtelijk risico.

Account aanmaken op Bybit?

Nog geen account op Bybit? Maak via de knop hieronder dan gemakkelijk een nieuw account aan.