• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Continuation patterns uitgelegd. De meest betrouwbare signalen op een rij!
april 16, 2022

Benieuwd wat continuation patterns precies zijn? Met deze patronen kun je de beweging van de cryptomarkt goed voorspellen. Dergelijke voorkennis is vanzelfsprekend van onschatbare waarde voor als je regelmatig crypto trade en goede in- of uitstapmomenten zoekt.

Maar waar let je dan precies op? Hoe zien continuation patterns eruit? Met de onderstaande belangrijkste en meest voorkomende crypto continuation patterns doe je zelf een redelijk betrouwbare voorspelling over het verwachte koersverloop. Kortom, perfect voor crypto traders!

Continuation patterns uitgelegd

Continuation patterns, ook wel voortzettingspatronen of vervolgpatronen genoemd, voorspellen een vervolg van de bestaande trend. De koers blijft dus omhoog (bullish), omlaag (bearish) of neutraal. 

Door goed naar de koersgrafieken te kijken en de continuation patterns te herkennen, ontdek je goede koop- of verkoopsignalen.

Technische analyse

Het analyseren van koersgrafieken, zonder daarbij naar fundamentele ontwikkelingen te kijken, heet technische analyse.

Wat zijn continuation patterns precies?

Een continuation pattern in een cryptografiek geeft aan dat het heel waarschijnlijk is dat de bestaande (voorgaande of heersende) trend zal worden hervat, op het moment dat het continuation pattern is voltooid.

Een patroon kun je zien als voltooid zodra je het complete patroon herkent en wanneer je vervolgens ziet dat het patroon gebroken wordt door een andere koersbeweging. 

Een continuation pattern is ook wel het tegenovergestelde van een omkeerpatroon, waarbij de richting ten opzichte van de voorgaande trend juist omdraait.

timen van de markt

Continuation patterns herkennen

Continuation patterns kun je herkennen op alle tijdframes. Het maakt dus niet uit of je naar een meerjarige chart kijkt, of een grafiek van een dag tot zelfs enkele minuten. Het enige verschil hierbij is dat het patroon in een bepaald tijdsframe ook iets zegt over de duur van het patroon. Een continuation pattern op de 5 minuten grafiek is handig voor daytraders, maar is vaak ook binnen dezelfde dag of enkele uren afgerond. 

Zie je een duidelijk continuation pattern op een maandgrafiek, dan duurt de afronding van het patroon langer en stijgt de koers ook vaak langer door. Ideaal voor HODL’ers en mensen die naar de langere termijn kijken.

Zo is het continuation pattern een krachtig middel voor daytraders, swing traders en HODL’ers.

Verlies voorkomen en winst maximaliseren

Hoewel je het niet altijd goed kunt hebben, geven continuation patterns over het algemeen een goede indicatie van de richting van de koers en zit je er zeker 60 procent van de tijd goed mee. Op die manier kun je er goed rekening mee houden bij het doen van aan- en verkopen op crypto exchanges. 

Je weet namelijk precies wanneer je beter kunt verkopen, of je winst nog even moet laten doorlopen. Zeker wanneer je het actief kijken naar continuation patterns combineert met een goed risk management, zijn mooie winsten bijna gegarandeerd.

Waarom werken continuation patterns zo goed?

Nu kun je misschien denken dat het kijken naar koersgrafieken mooi klinkt, maar dat je de toekomst nooit helemaal kunt voorspellen. Want dan zou iedereen rijk zijn toch? Ja en nee. Want de meeste mensen kopen en verkopen op emotie.

Het vereist stalen zenuwen en een goed systeem om structureel winst te blijven maken met het traden van crypto. En laat het nu net de mensen zijn die naar patronen kijken en ernaar handelen dat doen.

dca

Self-fulfilling prophecy

En het mooie van patronen is dat iedereen die serieus met traden bezig is, op zoek is naar die patronen en er vervolgens naar handelt. Zodra iedereen handelt naar een bepaalde verwachting, dus koopt wanneer de grafiek voorspelt dat er een stijging aankomt, dan gebeurt dat vervolgens ook.

Het werkt dus als een soort selffulfilling prophecy: een zichzelf waarmakende voorspelling waarbij het doen van de voorspelling de voorspelling ook echt uit laat komen.

3 beste continuation patterns in cryptografieken

Maar hoe ziet een continuation pattern er dan precies uit en hoe herken je dus dergelijke voortzettingspatronen? De drie makkelijkste en duidelijkst te herkennen patronen omvatten driehoeken (triangles), vlaggen (flags) en kanalen (channels). Hieronder zet ik ze voor je op een rij.

Continuation pattern #1: de driehoek (triangle)

De driehoek is een veelvoorkomend continuation pattern in alle cryptografieken. Bij een driehoek naderen de bodems en toppen van elkaar. Je ziet dit duidelijk terug door lijnen te trekken die de toppen met elkaar verbinden. Voor de bodems doe je hetzelfde. 

De driehoek komt in cryptografieken in meerdere vormen voor. Zo kan de driehoek stijgend, dalend of symmetrisch zijn. Vooral de stijgende en dalende driehoek geven een continuation aan. Hieronder zie je hoe je ze herkent. 

Stijgende driehoek (ascending triangle)

Bij de stijgende driehoek zie je dat de onderliggende koers steeds hogere dalen maakt, maar dat de toppen steeds op een denkbeeldige horizontale lijn blijven afstoten. Zodra de koers door deze denkbeeldige horizontale lijn breekt, zie je vaak een versnelling naar boven. 

Dalende driehoek (descending triangle)

Dit patroon is het precies het tegenovergestelde van de stijgende driehoek. In de dalende driehoek zijn juist de pieken in de bovenste lijn steeds lager, maar wordt de onderste horizontale lijn ook niet doorbroken en ketst de daling daar steeds op af. 

De verschillen tussen de dalen en toppen worden wel steeds kleiner, totdat de koers duidelijk door de onderste horizontale lijn breekt. Meestal versnelt de koers dan naar beneden.

Continuation pattern #2: de vlag (flag)

Een ander patroon dat heel vaak voorkomt en heel goed als voorspeller van de koers werkt, is de vlag. Net zoals de driehoeken hierboven, geeft een flag een voortzetting van de voorgaande koers aan.

Je herkent een vlag aan de duidelijke denkbeeldige vlaggenmast, waaraan de koers aan de top een stukje omlaag of omhoog wijst. Belangrijk om te onthouden: de denkbeeldige vlag aan de vlaggenmast beweegt in de tegenovergestelde richting van de trend! 

Handig ezelsbruggetje: een bullish signaal is de vlag die lijkt op een vlaggenmast met vlag eraan, een bearish signaal is een vlag die meer lijkt op een hockeystick of golfclub. Bekijk de voorbeelden hieronder maar eens.

Opwaartse vlag (bullish flag)

Een bullish flag lijkt nog het meeste op een gewone vlaggenmast met wapperende vlag. Er gaat een sterk stijgende lijn in de koers aan vooraf, waarna de prijs een periode langzaam naar beneden beweegt. 

bullish flag

Tip: laat je door deze korte daling niet op het verkeerde been zetten, want de kans is namelijk groot dat de koers snel weer krachtig omhoog beweegt! In een bullish markt zie je vaak meerdere vlaggen achter elkaar ontstaan. 

Neerwaartse vlag (bearish flag)

De bearish flag zie je in een downtrend. Het is als het ware een omgekeerde vlaggenmast, die vooral lijkt op een hockeystick. Hier gaat een sterk dalende lijn aan vooraf, waarna de koers vervolgens wat lijkt te herstellen. Dat herstel zet vervolgens niet door, want de neerwaarts gerichte vlag betekent vaak dat de koers na het afronden van het patroon verder naar beneden gaat.

bearish flag

Continuation pattern #3: trendkanalen (channels)

Een ander continuation pattern waar ik veel gebruik van maak, is het tekenen van een trendkanaal. Deze komen ook heel vaak voor. Je gebruikt het door lijnen te trekken door alle toppen over een bepaalde periode met elkaar te verbinden. Voor de dalen doe je hetzelfde.

Het is de truc om een trendkanaal te kunnen ontdekken waarbij de toppen en dalen parallel aan elkaar lopen (anders zou het eerder een driehoek kunnen zijn). Trek de lijnen door naar de toekomst en je ziet de toekomstige toppen en dalen!

Door op een dal te kopen en vervolgens een top van het trendkanaal te verkopen, doe je binnen een trendkanaal eenvoudig een aantal mooie trades! Binnen een trendkanaal zie je dat de top namelijk weerstand is en een dal de steun wordt.

trendkanaal support resistance

Tip: voor extra bevestiging kun je bij het handelen ook de RSI-indicator gebruiken. Deze zet je in Tradingview eenvoudig aan. Hierover schrijf ik binnenkort nog een artikel.

Conclusie

Continuation patterns hebben een voorspellende waarde, omdat heel veel traders en professionele cryptohandelaren ze gebruiken om hun aan- en verkoopmomenten te bepalen. 

Hoewel een continuation pattern echt niet altijd 100% betrouwbaar is, maken ze wel het verschil bij het traden. Ik durf zelfs te zeggen dat patterns een onmisbaar hulpmiddel zijn om structureel winst te maken. Zelfs als HODL’er kun je er je voordeel mee doen, omdat je er goed mee ziet hoe de markt ervoor staat, zeker wanneer je in dat geval de langere termijn charts bekijkt. 

Wil je meer leren over technische analyse en het herkennen van alle verschillende signalen en patronen? Een succesvol daytrader worden, of simpelweg meer over crypto leren of het maximale uit je investering te halen? Volg de gratis crypto training van Corné en er gaat een wereld voor je open.