• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto naar Bybit sturen? Hoe werkt dat? Een stappenplan!
augustus 23, 2023

Wil je crypto naar Bybit sturen? Bybit is een van de populairste en snelst groeiende crypto exchanges van de wereld. Ook in Nederland gebruiken steeds meer mensen Bybit, vanwege het vertrek van Binance. Wil je ook starten met Bybit of heb je er al een account? Dan is het handig om te weten hoe je er vanaf een andere exchange crypto naartoe stuurt of weer opneemt.

In dit artikel lees je precies welke stappen je moet volgen om jouw coins veilig, snel en goedkoop naar en van jouw wallet op Bybit te sturen.

Over Bybit

In de wereld van cryptocurrency's is Bybit een grote naam geworden, vooral voor wie handelt met hefboom. Op veel andere exchanges in Nederland is dit gewoon niet mogelijk.

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om met iDEAL op Bybit geld te storten, maar als je dat niet wilt of ergens anders nog crypto hebt staan, dan stuur je dat gemakkelijk naar Bybit.

Voorbeeld crypto naar Bybit sturen

Als je dat voor het eerst doet, dan is het misschien nog lastig om te weten hoe crypto naar Bybit sturen precies werkt. Daarom volgt hieronder een duidelijke uitleg over hoe je dit doet.

In het voorbeeld sturen we crypto van de Nederlandse crypto exchange Bitvavo naar Bybit. Gebruik je geen Bitvavo, maar een andere exchange? Geen probleem, want het proces werkt op een vergelijkbare manier.

Bybit exchange review

Stappenplan crypto naar Bybit sturen

In het begin lijkt het overmaken van crypto misschien wat lastig of overweldigend door de verschillende dingen die je moet doen. In de praktijk is het gelukkig echt heel eenvoudig, als je rekening houdt met een aantal belangrijke punten.

In het stappenplan hieronder staat in slechts 8 stappen precies hoe je crypto naar Bybit stuurt.

Stap #1: Registratie en Verificatie:

Als je nog geen account hebt bij Bybit, moet je je eerst registreren. Dat heb je binnen een paar minuten geregeld. Volg de instructies op de website van Bybit en ga naar stap 2 als je klaar bent.

Stap #2: Log in op je Bybit-account

Log in op je Bybit-account met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap #3: Ga naar ‘Assets’ om je wallets op Bybit te zien

Net zoals bij andere exchanges heb je voor elke cryptocurrency een eigen wallet-adres. Dit is jouw unieke portemonnee. Bitcoin, Ethereum, XRP en alle andere coins hebben dus hun eigen unieke ontvangstadres, dat bestaat uit een lange reeks cijfers en letters. Om naar je wallet te gaan, klik je rechts bovenin op ‘Assets’.

stap1-assets

In het Assets-scherm zie je al jouw huidige tegoeden op Bybit staan. Misschien valt je op dat je meerdere soorten accounts ziet staan. Dat klopt, want Bybit werkt namelijk met een Funding-, Spot- en Derivatives-wallet. Ook al lijkt dat in het begin misschien wat onoverzichtelijk, maar het maakt alles uiteindelijk juist duidelijker als je wat meer ervaring hebt met Bybit.

In dit voorbeeld gebruik ik mijn Derivatives-wallet, omdat ik graag trade met hefboom. Wil je wat anders doen? Lees dan onder het stappenplan verder welke wallet je het beste kiest. 

Stap #4: klik op het ‘Deposit’-icoon

Klik op het ‘Deposit’-icoon naast de wallet van je voorkeur. (in de praktijk maakt het trouwens niet uit welke van de drie je kiest, want ze leiden allemaal naar hetzelfde scherm). 

my-assets-deposit

Stap #5: Kies de cryptocurrency die je wilt ontvangen

Kies nu in het pulldown-menu welke cryptocurrency je wilt ontvangen, waarschijnlijk Bitcoin, Ethereum of XRP, maar er zijn honderden valuta’s beschikbaar. Klik op de grijze knop 'Acknowledge' en je deposit-adres verschijnt in beeld.

deposit-crypto

Let op: Maak je geen Bitcoin over? Soms moet je dan ook het Chain-type kiezen. Bij Ethereum is dat bijvoorbeeld meestal ERC20. Vaak is het de bovenste optie in de lijst, maar controleer het altijd wel voor de zekerheid. Het Chain-type staat altijd aangegeven bij de bron van waaraf je jouw crypto verstuurt (in dit geval Bitvavo).

In het pulldown-menu onderaan kies je naar welke wallet je jouw crypto automatisch wilt laten versturen. Funding, Spot of Derivatives dus. Zelf kies ik altijd voor Derivatives.

deposit-crypto-stap2

Stap #6: Kopieer het ontvangstadres

Kopieer nu het ontvangstadres van je cryptocurrency. Dit is een reeks letters en cijfers die uniek zijn voor jouw Bybit-account. Dit ontvangsadres heb je nodig om Bitvavo te vertellen waar ze jouw crypto naartoe moeten sturen. Eigenlijk net zoals je geld over zou maken naar de bankrekening van iemand anders.

Stap #7: Ga naar Bitvavo

Nu ga je naar Bitvavo (of een andere exchange van waaraf je jouw crypto naar Bybit over wilt maken) en slecteer je de wallet van de coin die je wilt overmaken. In dit voorbeeld Bitcoin (BTC).

Kies vervolgens voor de knop ‘Opnemen’ (of ‘Withdraw’ op Engelstalige exchanges) en vul hier jouw ontvangstadres van Bybit in. Doorloop de stappen en rond de transactie af. Als je dit voor het eerst op Bitvavo doet, kan het zijn dat je het ontvangstadres eenmalig moet verifiëren door het ontvangstadres op Bybit in een schermopname te laten zien. Dit werkt erg gemakkelijk.

Stap #8: Wacht tot de transactie is afgerond

Wanneer je op Bitvavo de opname hebt voltooid, is het een kwestie van wachten tot zij jouw crypto versturen en Bybit de ontvangst ervan verwerkt. Zowel Bitvavo als Bybit sturen je een e-mail wanneer de transactie is afgerond. 

En klaar! Nu staat jouw crypto beschikbaar om te traden op Bybit of er andere dingen mee te doen.

Hoe lang duurt het versturen en ontvangen van crypto?

Na het verzenden van de crypto zal het enige tijd duren voordat de transactie wordt bevestigd op het blockchain-netwerk van die specifieke cryptocurrency. Dit kan variëren van een paar minuten tot uren, afhankelijk van de drukte van het netwerk.

xrp logo

XRP meestal het snelste

In mijn ervaring is XRP altijd het snelste. Daarom gebruik ik het liefst XRP om crypto te ontvangen en versturen vanaf verschillende exchanges. Wanneer ik de XRP ontvangen heb, zet ik het via de ‘Convert’-functie op Bybit eenvoudig om naar de crypto die ik wil gebruiken. (Meestal USDT om vervolgens via USDT-BTC met hefboom te handelen).

Dit is dus hoe ik het doe. Heb je meer geduld of wil je zo min mogelijk ‘gedoe’ met het converten, wacht dan gewoon even rustig af.

Tip: Probeer het eerst met een klein bedrag!

Zeker wanneer je voor het eerst crypto van de ene naar de andere exhange overmaakt, is het verstandig om een test te doen met een klein bedrag. Als er dan iets fout gaat, is er niet zoveel aan de hand. Wanneer het goed gaat, verstuur je met een gerust hart een groot bedrag, omdat je weet dat alles werkt.

Twee belangrijke opmerkingen bij het versturen en ontvangen van crypto

Let op #1: Verstuur alleen dezelfde coins naar elkaars wallet

Het is vooral heel belangrijk om altijd alleen Bitcoin naar een Bitcoin-adres te sturen. Maak je bijvoorbeeld Ethereum of XRP over naar een Bitcoin-adres, dan ben je jouw crypto kwijt. 

Let op #2: Deposit Tag/Memo toevoegen

Bij het overmaken van XRP moet je vaak ook nog een unieke code aan het ontvangsadres toevoegen, zodat Bybit weet dat de XRP specifiek voor jouw wallet is. Dat heet de XRP Deposit Tag/Memo.

Ook bij sommige andere coins is dit het geval. Wanneer dit nodig is, zie je dat duidelijk bij je ontvangstadres staan op Bybit. 

Uitleg Funding, Spot en Derivatives-wallets op Bybit

Deze verschillende soorten wallets worden gebruikt om verschillende activiteiten en functies binnen Bybit te ondersteunen. Elke wallet heeft een specifiek doel en maakt het gemakkelijker om bepaalde taken uit te voeren. Even een korte uitleg per soort wallet:

short-gaan-met-hefboom-accounts

Funding Wallet

De Funding Wallet gebruik je voor het ontvangen, bewaren en storten van tegoeden zoals euro’s via iDEAL of je creditcard. Ook gebruikt Bybit je Funding-wallet als bron voor passief inkomen verdienen, bijvoorbeeld via Bybit Earn (rente ontvangen of staking). 

Spot Wallet

De Spot Wallet is de wallet waarin je jouw gekochte cryptocurrencies kunt bewaren. Dit wordt beschouwd als een "hot wallet". Deze wallet is bedoeld voor als je wilt traden met alle beschikbare handelsparen. Je kunt hier je crypto opslaan en wachten tot het meer waard is of direct spot traden op de exchange. Spot traden houdt in dat je 1:1 handelt, dus zonder hefboom. Goed om te weten: binnen Spot zijn meer handelsparen beschikbaar dan bij Derivatives.

Derivatives Wallet

De Derivatives Wallet wordt gebruikt voor het verhandelen van crypto-derivaten, of in het kort gezegd: traden met hefboom van 3X tot 100X. Het scheiden van deze wallet van de Spot Wallet helpt om de risico's van traden met hefboom te scheiden van je reguliere tegoeden op Bybit.

Waarom drie verschillende soorten wallets op Bybit?

In het begin lijkt het misschien een beetje onoverzichtelijk, maar het tegendeel is waar. Door deze drie verschillende wallets aan te bieden, stelt Bybit jou als gebruikers in staat om op een overzichtelijke manier bezig te zijn met alle mogelijkheden die Bybit biedt.

Of het nu gaat om het verhandelen van spotmarkten, het aangaan van derivatencontracten, Copy Trading of het Bybit-Earn-programma. Het gescheiden houden van je crypto en activiteiten in verschillende wallets draagt bij aan de beveiliging en het overzicht van je tegoeden op Bybit.

Welke wallet kiezen?

Eerlijk gezegd, in principe maakt het niet zo heel veel uit welke wallet je gebruikt om je crypto naar over te maken, omdat je via Bybit namelijk heel eenvoudig crypto verplaatst van de ene naar de andere wallet. Dat doe je met een ‘Transfer’.

Omdat ik er vanuit ga dat de meeste mensen op Bybit met een hefboom willen traden, kies dan je ‘Derivatives’-wallet. Wil je 1:1 handelen of een handelspaar gebruiken dat je niet bij Derivatives vindt, kies dan voor je ‘Spot’-wallet. Je Funding-account wordt vooral gebruikt voor het storten van euro’s via iDEAL of creditcard.

Kortom, in de meeste gevallen kies je dus voor Derivatives of anders je Spot-wallet. Ik gebruik zelf altijd mijn Derivatives-wallet.

Zelf crypto naar Bybit sturen?

Hoewel alle stappen in het begin misschien best overweldigend overkomen, werkt het opnemen (withdraw) en storten (deposit) van cryptocurrency’s tussen verschillende exchanges echt heel gemakelijk. Je zult merken dat het principe op elke exchange hetzelfde is. Voor je het weet schuif je binnen een paar minuten her en der crypto heen en weer en merk je dat het echt heel eenvoudig is.

Ook crypto naar Bybit sturen? Via de knop hieronder ga je direct naar Bybit en kun je aan de slag. Succes!