• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto geen nut? 10 coins die al in de echte wereld worden gebruikt!
maart 21, 2023

Meer dan twee derde van alle cryptocurrency's heeft geen echt nut, of heeft dat op dit moment in ieder geval niet. Met andere woorden, er is geen onderliggende dienst of product dat waarde biedt, buiten speculatie. Begrijp me niet verkeerd, want natuurlijk kun je daar ook goed geld mee verdienen, maar hoe scheid je de ‘echte spelers’ van de hype? 

Daarom geef ik je tien voorbeelden van grotere cryptocurrency's die nu al echt nut hebben en zelfs in de praktijk worden gebruikt

#1: Bitcoin (BTC)

Natuurlijk mag bitcoin niet ontbreken en hoort hij bovenaan deze lijst te staan. Bitcoin heeft namelijk al een groot aantal praktische toepassingen. Het wordt steeds vaker gebruikt voor betalingen, beleggingen en als opslag van waarde. 

Steeds meer bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmethode en het wordt steeds gemakkelijker om je aankopen met bitcoin te doen. Het zou me niet verbazen als bitcoin over tien jaar in ieder geval bij elke webshop een betaalmethode zal zijn.

Ook zien veel mensen bitcoin als het digitale goud. En er zijn ook veel overeenkomsten. Er is beperkt aanbod en kan niet worden gemanipuleerd door centrale autoriteiten. Het is vrij verhandelbaar over de hele wereld, zonder tussenkomst van banken of derde partijen.

Het beschermt net zoals goud tegen inflatie en economische onzekerheid. Waar je ziet dat mensen in onzekere economische tijden juist kiezen voor goud in plaats van beleggingen, zou dat in de toekomst ook voor bitcoin kunnen gelden.

#2: Ethereum (ETH)

ethereum merge succes

Niet geheel ontoevallig staat op nummer twee ook de nummer twee cryptocurrency: Ethereum. Deze open-source blockchain wordt al veel gebruikt, vooral voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts. Dit soort apps en contracten stellen gebruikers in staat om financiële transacties uit te voeren zonder tussenkomst van een derde partij.

NFT market places

Ook wordt Ethereum al veel gebruikt als basis voor veel van de populaire NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea en Rarible. Bovendien gebruikt de grote naam Ernst & Young al een op Ethereum gebaseerd systeem om hun supply chain te verbeteren. Ook in gaming is Ethereum populair voor de ontwikkeling van blockchain games zoals Axie Infinity. Speler kopen, verkopen en ruilen in game assets op het Ethereum-netwerk.

Microsoft is een van de bedrijven die Ethereum gebruikt voor de verificatie van gebruikers, zonder tussenkomst van een derde partij. Andere grote namen die ETH gebruiken zijn JP Morgan, Amazon Web Services (AWS), en Coca-Cola. 

#3: Ripple (XRP)

Voorheen nummer drie van de wereld, XRP (Ripple) staat ook hoog op de lijst van cryptocurrency's met een echte use case en die al gebruikt wordt. XRP is ontworpen voor het uitvoeren van internationale betalingen op een snelle en goedkope manier. Hierdoor heeft XRP het potentieel om traditionele financiële instellingen compleet van de kaart te vegen voor het uitvoeren van internationale betalingen. Dat is ook de reden waarom ik al sinds 2017 fan ben van XRP. 

Inmiddels heeft Ripple, het bedrijf achter XRP) al een groot netwerk van financiële instellingen opgezet die XRP gebruiken voor internationale betalingen. 

Santander en Cuallix

Santander (een van de grootste banken van Europa) gebruikt XRP voor internationale betalingen via zijn One Pay FX-platform. Door XRP te gebruiken, kunnen Santander-klanten geld overmaken naar verschillende landen in slechts enkele seconden. Voorheen ging daar minimaal één tot twee werkdagen overheen. Ook is er Cuallix, een Mexicaanse financiële instelling die XRP gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen. Door XRP te gebruiken, kan Cuallix geld overmaken naar de VS tegen lagere kosten en in minder tijd dan traditionele methoden.

#4: Cardano (ADA)

cardano kopen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van Cardano. Zo is er bijvoorbeeld Liqwid Finance, een gedecentraliseerde geldmarkt die gebruikers in staat stelt om ADA te lenen en uit te lenen met behulp van slimme contracten op de Cardano blockchain. Cardano werkt samen met gaming-bedrijven zoals SkyWeaver en de F1 Delta Time-game om de integratie van ADA in hun spellen mogelijk te maken. 

Een echt verschil in de derde wereld

Ook in de derde wereld maakt Cardano al een echt verschil. Cardano werkt bijvoorbeeld samen met de overheid van Ethiopië om een digitaal identiteitsbewijs te creëren voor miljoenen Ethiopiërs, die momenteel geen toegang hebben tot officiële identiteitsdocumenten zoals paspoorten. Daarnaast werkt Cardano samen met het Afrikaanse bedrijf IOHK, om een blockchain-gebaseerd gezondheidszorgsysteem te ontwikkelen dat patiëntgegevens veilig en privé kan opslaan en delen.

Verder accepteren verschillende bedrijven ADA als betaling voor producten en diensten, waaronder hotels, restaurants en reisorganisaties.

Kortom, een veelzijdige cryptocurrency waar we nog veel meer van gaan horen! 

#5: VeChain (VET)

vechain kopen

VeChain is een andere coin waar ik heel enthousiast over ben. Een van mijn favorieten zelfs. Grote kans dat je er indirect al eens mee te maken hebt gehad, toen je iets uit China bestelde of merkkleding kocht. VeChain biedt namelijk een oplossing voor het oplossen van problemen rond de traceerbaarheid en het voorkomen van namaak, vervalsing en fraude.

Authenticiteit van producten

Veel bedrijven gebruiken VeChain al om de kwaliteit en authenticiteit van hun producten kunnen garanderen. De mode-industrie maakt er al veelvuldig gebruik van, door elk product een unieke identiteit te geven en alle gegevens rondom productie en transport te registreren op de blockchain.

Zie het als een soort Track&Trace-code, waarmee je als klant vanaf de productie tot aankomst thuis kunt zien wat er met je product is gebeurd. Je weet dus zeker dat het authentiek is en afkomstig van een legitieme bron.

Nuttig voor de voedingsindustrie

Ook de voedingsmiddelenindustrie gebruikt het al volop, om de voedselveiligheid en kwaliteit te waarborgen. VeChain maakt het mogelijk om elk product te identificeren. Tot slot heeft VeChain al veel toepassingen voor de opslag van medische gegevens, wat belangrijk is om de integriteit en veiligheid van patiëntgegevens te waarborgen. Ook hier gaan we nog veel meer van horen en zien.

#6: ChainLink (LINK)

ChainLink verbindt smart contracts op blockchain-platforms met gegevens uit de echte wereld. Een hele mond vol, maar het werkt daarbij samen met Oracle, wereldwijd de grootste naam op het gebied van alles rondom databases. 

Financiële wereld

De financiële sector gebruikt ChainLink om de prijsinformatie van verschillende valuta's, aandelen en grondstoffen naar smart contracts op de blockchain te brengen. Op die manier kunnen andere toepassingen gebruikmaken van realtime prijsdata.

Verzekeringswereld

Ook de verzekeringssector gebruikt het al om automatisch betalingen uit te voeren aan verzekerden, als ze daar volgens het systeem recht op hebben. ChainLink wordt gebruikt om de gegevens te leveren die nodig zijn om deze verzekeringen te valideren en uit te voeren.

Energiesector

Daarnaast automatiseert ChainLink al meerdere processen in de energiesector en biedt het daarbij meer vertrouwen en transparantie dan traditionele systemen. Tegelijkertijd verbeteren ze de efficiëntie en nauwkeurigheid. Win-win dus! Van ChainLink gaan we nog veel horen!

#7: Polkadot (DOT)

Polkadot Logo


Polkadot is inmiddels een grote naam, maar slechts weinig mensen weten waarvoor het al echt gebruikt wordt. 

Polkadot is een oplossing die verschillende blockchains met elkaar verbindt, waardoor het mogelijk wordt om waarde en gegevens tussen verschillende netwerken te verplaatsen.

Veel DeFi-applicaties maken al gebruik van Polkadot's interoperabiliteit om met andere blockchains te communiceren. In de gezondheidszorg gebruiken partijen het al om patiëntgegevens veilig te stellen en te delen tussen zorgverleners.

Ook kunnen slimme apparaten dankzij Polkadot nu veilig en efficiënt communiceren met blockchain-netwerken. En daarnaast gebruiken veel games Polkadot voor in game transacties en veilige opslag van gaming-assets.

#8: Verasity (VRA)

Misschien nog niet zo’n bekende naam onder het grote publiek, maar het tegendeel is waar op het gebied van digital advertising. Verasity helpt AdTech-bedrijven (bedrijven in digitale reclame en tech) om fraude met advertenties aan te pakken. De markt voor digitale advertenties is tegenwoordig groter dan de tv-wereld en ad-fraude kost bedrijven jaarlijks miljarden dollars.

Het product ‘VeraViews’ van Verasity biedt bedrijven transparantie, waardoor bedrijven het risico op fraude verminderen en tegelijkertijd meer inzicht hebben in hun advertentie-uitgaven. Onder heel veel bedrijven die actief zijn in de digitale reclamesector is Verasity dus al een grote naam en gebruiken ze het in de praktijk.

#9: Dogecoin (DOGE)

Onverwacht? Misschien verrassend, maar ook Dogecoin heeft tegenwoordig een praktisch nut. Ik geef toe, het begon als een grap en zelfs de bedenker en maker van de coin gaf toe dat het echt een memecoin is.

Desondanks is het juist de populariteit van de coin en het feit dat meer en meer mensen Dogecoin serieus nemen, dat Dogecoin inmiddels ook echt gebruikt kan worden voor veel praktische toepassingen. Vooral op het gebied van donaties, online aankopen en andere betalingen.

De rol van Elon Musk

Ook de steun van Elon Musk helpt Dogecoin steeds bekender te maken. Bovendien heeft Dogecoin de ‘feel good’-factor en is het een leuke laagdrempelige en eenvoudige coin met een grote adoptie en gunfactor.

De kans is groot dat steeds meer bedrijven ook Dogecoin accepteren als betaalmiddel. Je nieuwe Tesla (of ruimtevlucht bij SpaceX) kun je in ieder geval gemakkelijk afrekenen met Dogecoin. 

#10: Axie Infinity

Een van de leukste bewijzen van praktisch nut in de echte economie vind ik Axie Infinity, een blockchain-gebaseerd spel waarbij spelers digitale wezens (‘Axies’) kunnen verzamelen, fokken, trainen en ermee kunnen strijden.

Echt geld verdienen

Het leuke daarvan: Axie Infinity stelt spelers in staat om echte inkomsten te verdienen door het spelen van het spel. En dat gebeurt massaal. Mensen halen er een leuk (extra) inkomen uit. Vooral in armere landen is het tegenwoordig een aanzienlijke inkomstenbron voor veel mensen.

Sommige scholen en educatieve instellingen gebruiken Axie Infinity zelfs als onderdeel van hun onderwijsprogramma. Het spel biedt kansen voor studenten om te leren over economie, financiën en blockchain-technologie op een leuke en interactieve manier.

Conclusie

Er zijn ongetwijfeld veel coins die alleen maar nut hebben doordat mensen erin investeren en proberen om door koerswinst geld te verdienen. Toch heeft een groot aantal coins ook echt nut in de echte wereld en neemt het aantal cryptocurrency's met dat doel snel toe. 

Nog maar aan het begin

Het nut van cryptocurrency's in de echte wereld is bijna onbeperkt. We staan nog aan het begin van de adoptie ervan, maar het aantal mogelijkheden en toepassingen is echt gigantisch. Van de mogelijkheid om zonder tussenpersonen razendsnel internationale betalingen te doen, tot een revolutie van de manier waarop we investeren en ons geld beheren, cryptocurrency's zijn een gamechanger en zullen dat de komende jaren blijven.

Bijna gegarandeerd succes

Ik weet zeker dat je bij het investeren in een cryptocurrency met echte praktische toepassingen goed zit en een relatief veilige investering doet. Zeker vergeleken met coins die alleen maar opgericht zijn om snel geld te verdienen aan koerswinsten en handel.

Kortom, met deze tien cryptocurrency's in je portfolio doe je een investering die voor de langere termijn vrijwel zeker zijn vruchten af zal werpen.

Ook investeren? Koop je crypto dan eenvoudig en snel via iDEAL op Bitvavo, de grootste crypto exchange van Nederland. Binnen een paar minuten staat je crypto al in je portfolio. Succes!