• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Crypto van exchange naar Ledger Nano sturen? Zo doe je dat!
december 28, 2022

Crypto van een exchange naar je Ledger Nano sturen? 2022 is een bloedrood jaar geweest voor de meeste cryptobezitters en investeerders. En dat niet alleen, de nasleep van het omvallen van FTX Exchange zal in de loop van 2023 nog lange tijd zorgen voor onzekerheid en nieuwe faillissementen.

Reden genoeg om de coins die je op een exchange hebt staan naar je Ledger Nano S of Nano X te sturen. Maar hoe doe je dat precies?

Exchanges vormen grote risico’s voor HODL’ers van crypto

Wanneer je jouw coins op een exchange laat staan, stel je jouw vermogen bloot aan grote risico’s. In 2022 en 2023 zijn dat niet zozeer het risico op een hack, maar vooral door eventuele liquiditeitsproblemen bij de exchange zelf. 

De nasleep van de val van FTX exchange

Veel exchanges hebben namelijk grote verliezen geleden door investeringen in de omgevallen FTX Exchange en kunnen fluiten naar hun geld. Daardoor ontstaat het risico dat ze niet alle tegoeden van klanten (jij dus) kunnen terugbetalen wanneer deze hun crypto willen opnemen.

Exchanges in zwaar weer

Geruchten kunnen al leiden tot ‘bankrun’

Er hoeft bovendien maar een gerucht te ontstaan over een tekort, waarna er een massale bankrun op een exchange ontstaat en er acute geldproblemen ontstaan. 

2023 wordt het jaar van de waarheid voor veel exchanges

Het is mijn verwachting dat in 2023 het kaf van het koren gescheiden zal worden. Met andere woorden: de goede en betrouwbare exchanges blijven over, waarna het risico op faillissementen weer kleiner wordt.

Stel je crypto veilig op een hardware wallet

Voor nu adviseer ik iedereen om hun coins veilig te stellen op een hardware wallet, zoals de populaire Ledger Nano. Op die manier hou je altijd controle over je eigen portfolio, wat er ook met welke exchange dan ook gebeurt. Je beheert namelijk zelf de privésleutels van je crypto, niet de exchange die je zomaar de toegang kan ontzeggen.

Ledger Nano X review

Crypto van exchange naar Ledger sturen

Wil je crypto van een exchange naar je Ledger Nano hardware wallet sturen? Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van de Ledger is dat echt heel gemakkelijk! De cold storage wallets van Ledger zien eruit als een USB-stick, maar bieden ontzettend veel functionaliteiten. 

Omdat de bijbehorende app Ledger Live op je smartphone staat, is de navigatie en app heel gemakkelijk en voelt het vertrouwd. Maar hoe verstuur je er coins mee in de praktijk?

Al een Ledger Nano in bezit?

Heb je al een Ledger Nano in bezit? Dan volgt hieronder de beschrijving hoe je dat doet. Heb je nog geen Ledger Nano cold storage device? Bestel er dan een op de officiële website van Ledger, zodat je zeker weet dat je een ongeopend device koopt waar niemand mee heeft kunnen rommelen.

Check trouwens ook mijn artikel over de Ellipal hardware wallet, die als een soort smartphone uitziet en nog meer gebruiksgemak biedt.

Ledger Nano werkt samen met Ledger Live software

Voor het gemak ga ik er vanuit dat je jouw Ledger Nano al uit de doos hebt gehaald, hem hebt opgeladen, aangezet en ingesteld. Onder instellen versta ik dat je in ieder geval een account op de Ledger Nano hebt aangemaakt en je herstelwoorden hebt opgeschreven (en veilig opgeborgen).

Nano X bluetooth

Om met de Ledger Nano te kunnen werken, heb je de Ledger Live app nodig. De software is beschikbaar als download voor je laptop of desktop computer, maar ook als app in de Google Play Store voor Android-telefoons en in de Apple Store voor iPhones en andere Apple-devices.

Heb je die nog niet geïnstalleerd? Dan vind je de links hieronder:

Ledger Live app voor Android

Ledger Live app voor iOS (Apple)

Stappenplan crypto van exchange naar Ledger Nano sturen

Het versturen van een exchange naar je Ledger Nano is gemakkelijk en doe je (wanneer het je eerste keer is) in slechts een aantal stappen. De tweede keer is nog eenvoudiger en je hebt je Ledger Live app niet eens meer nodig om crypto van een exchange naar je Ledger Nano te sturen.

Stel dat je jouw Ethereum van je Binance wallet naar je Ledger wilt overzetten. Dan heb je zowel de Ethereum-app op Ledger Live als een Ethereum-account op je Ledger nodig. 

Ledger Nano X review
 1. 1
  Open de Ledger Live-app en installeer de Ethereum-applicatie.
 2. 2
  Als je dat hebt gedaan, zie je een blauw dialoogvenster verschijnen waarin je wordt gevraagd je Ethereum-account aan de Ledger Nano toe te voegen.
 3. 3
  Klik op ‘Beheer mijn accounts’ en druk tegelijkertijd op beide knoppen op je Ledger Nano om de Ethereum-app op het apparaat te openen. Zodra dat is gebeurd, zie je dat het account wordt gesynchroniseerd in Ledger Live.
 4. 4
  Zodra je het account met succes hebt toegevoegd, klik je op "Gereed" om terug te gaan naar je dashboard.
 5. 5
  Klik in het dashboard op "Receive" aan de linkerkant en volg de aanwijzingen om je unieke ontvangstadres aan te maken.
 6. 6
  Zodra je op “Continue” klikt, zie je je adres op je scherm verschijnen. Kopieer dit adres. Dit is het adres waarop je jouw coins vanuit Binance of een andere exchange ontvangt.

  Scrol op je Ledger Nano naar rechts om het adres op het scherm te verifiëren. Komt het adres overeen? Klik dan op "Goedkeuren"
 7. 7
  Ga naar Binance (of een andere exchange) en kies voor ‘Withdrawal’. Vul bij het ontvangstadres het gekopieerde adres van je Ledger Nano in. 

Instructievideo: crypto van exchange naar Ledger Nano sturen

Bekijk ook deze instructievideo waarin de stappen hierboven in de praktijk worden voorgedaan.

Tip: je kunt het ontvangstadres altijd weer gebruiken

Tip: maak het ontvangstadres van je Ledger Nano aan als favoriete adres bij je exchange. Je hoeft de stappen hierboven namelijk maar één keer te doen.

Zodra je een ontvangsadres op je Ledger Nano hebt aangemaakt, kun je vanaf elk ander adres crypto naar je Ledger versturen.

Conclusie: “Not your keys, not your crypto!”

Not your keys, not your crypto! Misschien heb je deze woorden al eens eerder gehoord. Het houdt in dat je crypto op een exchange laten staan erg risicovol is, omdat je je eigen privésleutels niet zelf beheert. Door een hardware wallet te gebruiken doe je dat wel.

Exchanges zijn geschikt om geld waarmee je trade te laten staan, maar niet voor langdurige opslag van je crypto (HODL).

Daarom is - zeker nu - het versturen van coins van een exchange naar je Ledger Nano een belangrijke actie. Heb je nog geen Ledger Nano S of X? Bestel er dan een met korting via de knop hieronder. Succes!