• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cryptobeurzen in zwaar weer? Bescherm je crypto: koop een ledger en je bent veilig!
november 13, 2022

We zitten al een tijd in een echte bearmarkt. Toch is de situatie deze keer wat anders dan de vorige bearmarkten. Los van de economische omstandigheden zie je nu dat complete cryptobeurzen falen en failliet gaan.

In een negatieve spiraal naar beneden trekt het faillissement van FTX Exchange nu ook andere slachtoffers mee en hebben mensen geen toegang meer tot hun funds. De cryptomarkt schudt op haar grondvesten.

Maar hoe stel je jouw vermogen veilig als je het van een exchange haalt? De oplossing is eigenlijk heel simpel: stort je coins op je eigen hardware wallet!

Mail van BlockFi...

Zelf had ik geen crypto staan bij FTX Exchange, maar ontving afgelopen vrijdag wel een mail van BlockFi, waar ik wat ETH heb staan en op de stablecoin USDT een mooi rendement van 8,5% per jaar ontvang.

De mail begon met de punten dat ook BlockFi geschokt was door het nieuws over FTX en Alameda, maar dat hun prioriteit is om ook hun klanten en hun belangen te beschermen. Bij punt 3 kwam het hoge woord eruit, door te schrijven dat ze het opnemen van tegoeden tot nader order blokkeren. Ik kom er dus simpelweg niet meer bij.

blockfi failliet?

Het volgende faillissement?

BlockFi wordt naar mijn mening dus de volgende grote partij die in de nasleep van FTX Exchange failliet zal gaan. Want al zetten ze het opnemen van funds weer aan, de kans is groot dat er een gigantische run op tegoeden komt, waardoor BlockFi ook voorgoed omvalt.

Meer reden voor ongerustheid

Naast de mail van BlockFi ontving ik in de loop van vrijdag en dit weekend nog meer mails van een aantal crypto exchanges waar ik accounts heb.

Je voelt direct dat ze allemaal bang zijn om de volgende exchange te zijn waarin klanten in een soort bankrun al hun funds opnemen, waardoor een exchange acuut in geldproblemen komt.

Paniek bij Coinbase?

Het is ook een kwestie van tijd voordat de volgende exchanges dit gaat gebeuren en als investeerder of trader is het belangrijk om je vermogen te beschermen.

2022, het jaar van implosies op de cryptomarkt

In 2022 hebben we, voordat FTX Exchange omviel, al verschillende implosies op de markt gezien, waaronder Terra Luna, Celsius, Voyager en Three Arrows Capital. Je merkte elke keer dat het steeds een sneeuwbaleffect had op de hele markt, waaronder de koersen van bitcoin en altcoins, maar ook op andere exchanges en bedrijven die zich met crypto bezig houden.

Omdat FTX Exchange echt enorm was, is de kans groter dan waarschijnlijk dat nu ook andere grote exchanges worden beïnvloed.

Niet getroffen? Neem dat met een korrel zout

Verschillende crypto exchanges komen nu met verklaringen dat ze geen blootstelling hebben aan FTX en dat hun bedrijven niet zijn getroffen. Toch zijn veel mensen daar niet per se van overtuigd.

In een gesprek met CNBC legde Pascal Gauthier, CEO van de fabrikant van hardware wallets Ledger, uit dat zelfs Binance misschien niet helemaal veilig is.

exchanges risico

Een Twitter-gebruiker meldde ook dat het grote Crypto.com en KuCoin aanzienlijk aan FTX is blootgesteld via hun over-the-counter (OTC) handelsdesks. Hoewel beide beurzen en hun CEO's deze beweringen weerleggen, geeft alle consternatie wel het gevoel ‘waar rook is, is vuur’

Welke crypto exchanges lopen nu het grootste risico?

De eerstvolgende grote dienst die op korte termijn failliet zal gaan is naar mijn mening BlockFi, waar ik en alle andere klanten al niet meer bij hun funds komen. Maar er zijn meerdere exchanges waar het niet helemaal duidelijk is hoe zij hun zaken hebben geregeld en waarin zij hebben geïnvesteerd.

5 risicovolle exchanges

Exchanges die veel van hun vermogen in FTT (de coin van FTX Exchange) hadden zitten, lopen een groot risico, maar ook exchanges die niet transparant genoeg zijn, ontkomen niet aan kritische klanten en het risico op een massale ‘bankrun’. De vijf partijen die zo’n risico lopen, zijn nu vooral:

  • OKX (voorheen OKEx)
  • Bitfinex
  • Huobi
  • Crypto.com
  • KuCoin

Deze exchanges zien al dat mensen hun funds daar weghalen en veiligstellen. Op de site van OKX staat al bovenaan het scherm een dikke gele waarschuwing die zogenaamd vertrouwen moet bieden. Bij mij werkt zo’n melding averechts trouwens. Weghalen die funds! Zie de afbeelding hieronder (13-11-2022)

OKX waarschuwing

Alleen geld om te traden op exchanges

Persoonlijk vind ik het vooral leuk om exchanges te gebruiken om crypto met leverage te traden, waarvan Bybit mijn favoriet is. Omdat de markt zo onzeker is, staat daar alleen het bedrag waarmee ik ook daadwerkelijk trade. Winsten room ik af naar mijn hardware wallet, de Ledger Nano.

wat is volatiliteit

Voorheen zou ik die winsten inzetten voor het staken van Pancakeswap (CAKE) en stablecoins zoals USDT om er zo een mooi passief inkomen uit te halen. Maar met het huidige risico dat grote partijen omvallen, houd ik dat vermogen liever veilig tot de tijden weer beter zijn.

Crypto vermogen veilig stellen

Maar hoe stel je jouw vermogen veilig als je het van een exchange haalt? De oplossing is eigenlijk heel simpel: stort je coins op je eigen hardware wallet. Zelf heb ik twee Ledger Nano’s in mijn bezit, waarop mijn HODL-coins staan.

Ook had ik veel op exchanges staan, om mijn coins op die manier te staken, maar dat risico is in de huidige markt een beetje te groot. Toegegeven, de echt grote exchanges zoals Binance, Coinbase, ByBit en Bitvavo in Nederland zullen niet heel snel failliet gaan, maar toch neem ik het zekere voor het onzekere.

Zodra de tijden weer beter worden en er een nieuwe bullmarkt komt, ga ik weer staken en weer meer risico nemen.

Belangrijkste bericht van Corné ooit!

Kijk deze video voor het te laat is!

Bescherm je vermogen met een hardware wallet

Op dit moment is het zaak om je vermogen te beschermen en niet afhankelijk te zijn van een exchange die je zomaar de toegang tot jouw geld kan ontzeggen. En dat doe je met een hardware wallet, zoals de Ledger Nano X

Wat is de Ledger Nano X?

Een hardware wallet zoals de Ledger Nano X is een klein, los USB-apparaatje dat speciaal is ontwikkeld om je cryptoportfolio te beschermen. Je kunt ze nog het beste vergelijken met de losse apparaatjes die we bij sommige banken van internetbankieren kennen.

Bij elke transactie bevestig je deze namelijk fysiek via de Ledger Nano X. Doe je dat niet? Dan kan de transactie niet doorgaan. Juist die eigenschap maakt de Ledger Nano X zo veilig tegen aanvallen van buitenaf.

Ledger Nano X review

Zelfs als een hacker toegang heeft tot jouw smartphone of computer, kan deze geen coins naar zijn adres sturen. Een hardware wallet is een vorm van 2FA (twee factor authenticatie). Het biedt dus een extra beveiligingslaag bij transacties.

Ledger Nano X review

Veiligheid is één ding, maar het moet ook allemaal nog wel een beetje bruikbaar blijven. Daar komt de Ledger Nano X echt al winnaar uit de bus. Ledger Nano X werkt gemakkelijk en is gebruiksvriendelijk. Lees ook mijn Ledger Nano X review.

Je installeert de Ledger Live-software, sluit je Nano X aan en ontgrendelt hem met je pincode. Op dat moment handel je jouw transacties af via de software en hoef je deze alleen nog maar te bevestigen met de fysieke knop op de Ledger Nano X.

Voordelen van de Ledger Nano X op een rij

  • Offline staat je crypto 100% veilig.
  • Het verzenden en ontvangen van cryptovaluta is heel gemakkelijk.
  • Duidelijk en luxe OLED-display
  • Biedt overzicht: je beheert je complete portfolio vanuit de Ledger Live app.
  • Ondersteuning voor bluetooth.
  • Meer dan 100 wallets te beheren.

Nadelen van de Ledger Nano X

  • Duurder dan de Ledger Nano S (Maar daar krijg je ook veel meer voor)
  • Staken is via een omweg soms wel mogelijk (ik kom hier nog op terug)

Conclusie: Ledger Nano X kopen?

Absoluut doen! Zeker in deze onzekere tijden raad ik het kopen van de Ledger Nano X echt aan. Je wordt compleet je eigen bank en houd al je coins in eigen beheer, wat er ook gebeurt met de exchanges. 

De bluetooth functionaliteit van de Ledger Nano X maakt hem nog gebruiksvriendelijker en ook onderweg goed bruikbaar, zonder dat je met USB-kabels moet gaan prutsen. 

Het geeft echt een fijn gevoel om te weten dat al je cryptovaluta veilig opgeslagen staat. Een absolute aanrader dus!

Bottom line: sinds november 2022 zijn de tijden veranderd. Haal je geld van de exchanges af, zet het in cold storage (op een hardware wallet dus) en dan ben je veilig.