• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ledger Nano X review – Meer heb je niet nodig om je crypto te beschermen!
november 1, 2021

Bijna elke maand hoor je de verhalen van crypto exchanges die door een hack of lek in de beveiliging een deel van hun vermogen zijn kwijtgeraakt. En dan meestal niet hun eigen vermogen, maar vooral de wallets van hun klanten. Jouw geld dus!

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je crypto’s te beschermen. In deze Ledger Nano X review lees je precies hoe je dat doet.

Meer dan 100 cryptovaluta’s extreem veilig opslaan

Het risico dat je geld kwijtraakt door een hack, of diefstal van een exchange is helaas reëel. Wanneer het je overkomt, ben je de klos. Er is namelijk geen garantieregeling zoals we die bij Nederlandse banken kennen, waarbij tegoeden tot 100.000 euro worden gedekt.

Misschien heb je al eens gehoord van de mogelijkheid om de sleutels naar je cryptocurrency op te slaan in een hardware wallet. De Ledger Nano S en Ledger Nano X zijn de twee marktleiders op dit gebied.

In een eerdere review besprak ik al zijn voorganger, de Ledger Nano S. In dit artikel focus ik op de Ledger Nano X review. De Nano X is eigenlijk de meer uitgebreide variant, of ook wel de opvolger van de Nano S.

wallets op de ladger nano X

Wat is de Ledger Nano X?

Een hardware wallet zoals de Ledger Nano X is een klein, los USB-apparaatje dat speciaal is ontwikkeld om je cryptoportfolio te beschermen. Je kunt ze nog het beste vergelijken met de losse apparaatjes die we bij sommige banken van internetbankieren kennen.

Bij elke transactie bevestig je deze namelijk fysiek via de Ledger Nano X. Doe je dat niet? Dan kan de transactie niet doorgaan. Juist die eigenschap maakt de Ledger Nano X zo veilig tegen aanvallen van buitenaf.

Zelfs als een hacker toegang heeft tot jouw smartphone of computer, kan deze geen coins naar zijn adres sturen. Een hardware wallet is een vorm van 2FA (twee factor authenticatie).

Het biedt dus een extra beveiligingslaag bij transacties.

Ledger Nano X review

Ledger Nano X werkt gemakkelijk en is gebruiksvriendelijk

Veiligheid is één ding, maar het moet ook allemaal nog wel een beetje bruikbaar blijven. Daar komt de Ledger Nano X echt al winnaar uit de bus.

Je installeert de Ledger Live-software, sluit je Nano X aan en ontgrendelt ‘m met je pincode. Op dat moment handel je jouw transacties af via de software en hoef je deze alleen nog maar te bevestigen met de fysieke knop op de Ledger Nano X.

Wie zit er achter de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X is een van de bekendste producten van Ledger, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van hardware om cryptovaluta zo veilig mogelijk op te slaan. Ledger is gevestigd in Frankrijk, maar inmiddels gerenommeerd en wereldwijd bekend.

Waarom een Ledger Nano X kopen?

Maar waarom zou je investeren in een hardware wallet zoals de Ledger Nano X? Het antwoord daarop is simpel: je beschermt jezelf tegen verliezen door hacks of andere criminele activiteiten.

Vanaf 1000 euro crypto al interessant

Al vanaf bedragen van 1000 euro is het naar mijn mening interessant om je tegoeden te beschermen met een Ledger Nano X. Het is echt een van de allerveiligste manieren om grote bedragen aan cryptocurrencies op te slaan.

Vooral wanneer je een HODL’er bent (je crypto’s voor meerdere maanden of zelfs jaren vasthoudt) raad ik je aan een Ledger Nano X te kopen

In de praktijk laat je alleen de coins waarmee je actief handelt op een online exchange staan. Ben je klaar met traden? Dan verplaats je jouw munten gewoon weer naar de Ledger Nano X.

Stortingen naar je Ledger Nano X

Voor stortingen heb je het apparaatje trouwens niet nodig. Je maakt je crypto gewoon over naar het adres van je Nano X. Je saldo wordt dan automatisch geüpdatet. Alleen voor opnames gebruik je de Ledger Nano X.

Wie zit er achter de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X is een van de bekendste producten van Ledger, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van hardware om cryptovaluta zo veilig mogelijk op te slaan. Ledger is gevestigd in Frankrijk, maar inmiddels gerenommeerd en wereldwijd bekend.

Wat is de meerwaarde van een Ledger Nano X?

Hierover kan ik kort zijn: de Ledger Nano X geeft je het gevoel dat je munten veilig zijn. Je loopt geen risico op een hack of diefstal. Zeker wanneer je een groot bedrag hebt geïnvesteerd, is dat gevoel onbetaalbaar!

Ledger Nano S of Ledger Nano X kopen?

Misschien heb je al eens gehoord van de Ledger Nano S (bekijk ook mijn review van de Ledger Nano S) Dat is een vergelijkbaar apparaatje en ziet er aan de buitenkant bijna hetzelfde uit, met alleen iets minder functies en capaciteit. 

Kort gezegd raad ik je de Ledger Nano X aan wanneer je meer dan 5 verschillende cryptocurrencies bezit en deze veilig wilt opslaan.

Voor wie veel verschillende munten in bezit heeft, stap je over naar de Ledger Nano X. Daarop kun je tot wel 100 (!) verschillende soorten coins kwijt. De Ledger Nano X biedt dus veel meer ruimte. 

Bluetooth voor onderweg en extra gemak

Een ander voordeel van de Ledger Nano X is de bluetooth functionaliteit. Daardoor is het aansluiten van een kabel bij elke transactie niet meer nodig. Dat maakt de Ledger Nano X geschikter voor mensen die regelmatig of ook onderweg moeiteloos cryptovaluta willen versturen.

Nano X bluetooth

Zo werkt de Ledger Nano X

In de verpakking vind je de Ledger Nano X zelf, een USB C-kabel, een keycord, stickers en een aantal vellen voor het herstellen van je wachtwoord. 

Je stelt de Ledger Nano X eenvoudig in met een computer (ook laptop), een Android of iOS-device. Om wat te kunnen doen, installeer je eerst de Ledger Live app. Je stelt je Nano X in als nieuw apparaat en kies een pincode. Vervolgens koppel je het apparaatje via bluetooth met je mobiele telefoon. In totaal ben je ongeveer 5 minuten bezig met het instellen. Dat gaat razendsnel dus.

Eenvoudig nieuwe wallets aanmaken

Als alles gekoppeld is, kun je via Ledger Live nieuwe wallets aanmaken voor de digitale valuta’s die je hebt. Bij het aanmaken krijgt je wallet een uniek adres, waarnaar je jouw coins kan gaan sturen. Dat kan bijvoorbeeld vanuit een online exchange, of direct via iDEAL via een van de brokers in Nederland.

Gemakkelijk coins verzenden

In Ledger Live zie je per valuta een duidelijke knop ‘ontvangen’ en ‘verzenden’. Het proces wijst zich helemaal vanzelf. Voor het versturen van cryptocurrencies vraagt de Ledger Nano X altijd om een fysieke bevestiging, door op de knop op het apparaat te drukken. Via de Ledger Live software word je hierin heel goed begeleid.

Voor een beter beeld en duidelijke instructie, raad ik je aan de onderstaande video goed te bekijken. Daarin wordt vast veel duidelijk! 

De Ledger Live software

Om de Ledger Nano X te gebruiken, installeer je de bijbehorende Ledger Live software. Daarmee verstuur je alle soorten digitale valuta vanuit je wallet. Het werkt zowel op je computer als op mobiele apparaten. Je bent niet afhankelijk van een browser of andere software. Via Ledger Live maak je eenvoudig nieuwe wallets aan voor andere cryptocurrencies die je wilt ontvangen en versturen. 

Mooi overzichtelijk dashboard

Daarnaast is Ledger Live meteen een mooi dashboard van je hele portfolio met cryptocurrencies. In één oogopslag zie je de totale waarde van al je investeringen. De waarde wordt realtime geüpdatet met live koersen.

Ledger Live

Extra beveiligd met een wachtwoord

Uiteraard is je Ledger Nano X van zichzelf al goed beveiligd, maar om te voorkomen dat andere mensen kunnen zien hoeveel cryptovaluta je in bezit hebt, is de Ledger Live app beveiligd met een wachtwoord. Ook als iemand dat wachtwoord weet te raden, kan hij of zij nog niets versturen. Je coins blijven veilig. Om vanuit Ledger Live coins te versturen, heb je namelijk altijd nog de pincode van je Ledger Nano X nodig.

Ledger Live werkt erg gebruiksvriendelijk en het is direct duidelijk hoe het werkt. Vanaf de installatie word je goed begeleid naar het aanmaken van je eerste wallet op je Ledger Nano X.

Wat als ik de Ledger Nano X kwijtraak of hij gestolen wordt? 

Mocht je ooit je Ledger Nano X kwijtraken, of gestolen? Niets aan de hand. Een ander kan er namelijk helemaal niets mee. Je herstelt alle adressen eenvoudig met jouw ‘recovery seed’ op een nieuwe Ledger Nano X.

De recovery seed is een lijst van 24 woorden, die jouw adres uniek maakt. Je krijgt hem zodra je de Ledger Nano X instelt. Bewaar deze lijst met woorden altijd offline en goed. Voor het opslaan van deze seed raad ik je de onverwoestbare CRYPTOTAG aan!

Lees voor meer informatie hierover ook mijn CRYPTOTAG review.

Voordelen van de Ledger Nano X op een rij

 • Offline staat je crypto 100% veilig.
 • Het verzenden en ontvangen van cryptovaluta is heel gemakkelijk.
 • Duidelijk en luxe OLED-display
 • Biedt overzicht: je beheert je complete portfolio vanuit de Ledger Live app.
 • Ondersteuning voor bluetooth.
 • Meer dan 100 wallets te beheren.

Nadelen van de Ledger Nano X

 • Duurder dan de Ledger Nano S (maar daar krijg je ook veel meer voor).
 • Goedkeuren via bluetooth vormt potentieel risico.List Element

Conclusie: Ledger Nano X kopen?

Ik raad het kopen van de Ledger Nano X echt aan wanneer je voor een groot bedrag en meer dan 4 tot 5 verschillende soorten munten in je portfolio hebt. Denk ook aan de toekomst. Misschien wil je dan meer gaan spreiden of andere coins kopen. De Ledger Nano X biedt je dan de ruimte. 

De bluetooth functionaliteit van de Ledger Nano X maakt hem nog gebruiksvriendelijker en ook onderweg goed bruikbaar, zonder dat je met USB-kabels moet gaan prutsen. 

Het geeft echt een fijn gevoel om te weten dat al je cryptovaluta veilig opgeslagen staat. Een absolute aanrader dus!