• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is cryptocurrency scalpen en hoe werkt het? Kleine beetjes maken een grote winst!
maart 30, 2022

Heb je al eens gehoord van cryptocurrency scalpen? Met deze tradingtechniek kun je geld verdienen aan kleine schommelingen in de koers. Ik heb het dan echt over minuten.

Per trade pak je steeds een kleine winst. Al die winsten samen, maken doorgaans een mooi inkomen. Ik leg je graag uit wat crypto scalpen is, hoe het werkt en hoe je een echte trader wordt. 

Wat is crypto scalpen?

Scalping is een tradingstijl waarbij je binnen een korte tijd een bepaalde coin of future koopt. Je anticipeert daarbij op een stijging of juist een daling (short gaan). Scalping werkt vooral op het volgen van de trend.

Wanneer je namelijk kijkt naar de koersgrafieken, zie je daarin verschillende golfbewegingen met pieken en dalen. De hoogte van de pieken en dalen verschilt, maar over het algemeen volgen ze zeker enkele tot tientallen minuten een bepaalde richting.

Profiteren van kleine koersbewegingen

Bij scalping speel je in op die bewegingen. Zie je dat de koers naar boven beweegt? Dan neem je een positie in en verkoop je weer zodra je een stuk(je) op die golf bent mee gesurft.

Het is de truc om te verkopen voordat de golf weer naar beneden omslaat. Ook de andere kant op werkt dit, want bij een dalende golf kun je een zogenaamde short positie innemen, waarbij een dalende koers je winst oplevert.

Scalping is intensief daytraden

Wanneer je gaat scalpen, doe je dat meestal binnen een tijdsperiode van enkele minuten. Tussen de aankoop en de verkoop zit dus meestal maar maximaal een half uur, meestal zelfs korter.

Dat maakt scalpen een tradingtechniek voor daytraders, oftewel traders die alleen op de dag zelf handelen. Je gaat dus nooit slapen met nog openstaande posities. Als je slaapt, kun je namelijk niet handelen. Je loopt dan te veel risico op een omslag van de koers.

High frequency trading

Naast ‘gewoon’ scalpen, bestaat er ook nog high frequency trading. Dit noemen we ook wel flitshandel. Deze tradingtechniek wordt vooral op de aandelenbeurs en door professionele handelaren toegepast.

Deze vorm van beleggen wordt door snelle computers gedaan, waarbij zelfs de soort verbinding enorm van belang is. Het gaat echt om milliseconden. Dit is een extreme vorm van scalpen. Het normale scalpen kun je zien als de menselijke vorm van handelen, waarbij high frequency trading de robotische variant is.

Cryptocurrency scalpen

Scalpen is een zeer interessante tradingtechniek in de wereld van crypto. Om succesvol te traden, heb je namelijk zogenaamde volatiliteit nodig. Volatiliteit is de beweeglijkheid van een koers.

Bij cryptocurrencies is die er elke dag volop. Zelfs de grote coins bewegen binnen 24 uur gemakkelijk binnen een bandbreedte van zo’n 5% of meer. Dat betekent dat er als scalper veel winst te halen is. Wanneer je van elke koersbeweging profiteert, kun je op een dag een veelvoud van de volatiliteit verdienen.

Support en resistance

Derivatenmarkt

Om nog meer met scalping te verdienen, handelen veel traders die deze techniek gebruiken niet alleen door het kopen en verkopen van crypto zelf. Zij kopen en verkopen zogenaamde hefboomproducten, waarmee je per trade met een groter bedrag werkt dan je feitelijk inlegt. Deze multiplier is vaak 5X, maar loopt op tot 20X of zelfs nog meer. Op die manier kun je met een relatief klein bedrag een groot rendement verdienen.

Short selling

Om maximaal van golfbewegingen in de cryptokoersen te profiteren, is het speculeren op een koersdaling heel belangrijk onderdeel van scalpen. Het zou namelijk heel jammer zijn wanneer je alleen maar bij stijgende koersen winst kan maken. Door ook op dalingen in te spelen, verdubbel je jouw mogelijkheden om mooie winsten te verdienen. Anticiperen op een koersdaling doe je door middel van ‘shorting’, of ‘short selling’. 

In de praktijk betekent short selling dat je een aantal cryptomunten leent. Die coins verkoop je vervolgens direct voor de huidige koers. Je wacht dan totdat de koers daalt en koopt je coins voor een lagere prijs terug. Op dat moment los je jouw schuld af (een X aantal coins) en is het verschil je winst. 

Voordelen van scalping

  • Als scalper loop je minder risico op de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen. Met andere woorden, het maakt niet uit hoe de markt ervoor staat, omdat je toch alleen van korte golfbewegingen profiteert.
  • Je maakt gemakkelijk veel kleine winsten, omdat crypto behoorlijk volatiel is. Dat geeft ideale mogelijkheden om te scalpen. Wanneer je gebruikmaakt van hefboomproducten, verdien je per trade nog meer.
  • Als scalper speel je in op de kleinere koersbewegingen, die de hele dag voorkomen. Dat geeft je meer kansen om in te stappen, vergeleken met traders die wachten op de grote kansen.

Nadelen van scalping

  • Scalpen levert je per trade een redelijk kleine winst op. Dat betekent dat je of vaak moet handelen, of per trade een aanzienlijk bedrag moet investeren.
  • Als scalper betaal je relatief veel transactiekosten.
  • Je moet ‘bovenop’ de markt zitten. Een korte afleiding kan je geld kosten. 

Is scalpen iets voor jou?

Scalpen is een geweldige tradingtechniek, die je veel winst kan opleveren. Toch is het belangrijk om te weten dat je als scalper de koersen voortdurend in de gaten moet houden. De golfbewegingen komen en gaan.

Actieve techniek

Tijdens een golfbeweging is het belangrijk dat je alles goed in de gaten blijft houden. Scalpen is dus een erg actieve techniek. Je moet voortdurend op de markt aanwezig willen en kunnen zijn. Tijdens een trade is het verder belangrijk dat 

Het belang van technische analyse

Gedurende de loop van je trade is het belangrijk om te kijken op welk punt de golfbeweging omslaat naar de andere kant. Door middel van technische analyse is dat goed mogelijk. Je moet hier de kennis voor vergaren en een goede strategie ontwikkelen.

Van steun naar weerstand

Heb jij jouw emoties en stresslevel onder controle?

Alleen daar ben je er nog niet mee, want heb jij je eigen emoties en stress in de hand wanneer je op verlies komt te staan? Het is dan de truc om je verliesgevende positie op tijd af te sluiten, voordat je verlies verder oploopt. Andersom is het ook belangrijk om te weten wanneer je winstneemt, of behaalde winsten juist laat doorlopen.

Het werkt vaak het beste door met jezelf een stop loss en een stop profit af te spreken. Bekijk hiervoor ook eens mijn artikel over risicomanagement.

Het verschil tussen scalpen en daytrading

Scalping is een daytradingtechniek. Het verschil zit hem erin dat je bij scalping vaak nog korter in een trade blijft zitten en dat je per trade een wat lagere winst behaalt. Zo verdien je met daytrading per trade gemiddeld 1% tot 3%, waar je bij scalping vaak al tevreden bent met een winst van 0,3 tot 1% per trade.

Meer verdienen

Toch kun je als actieve scalper meer geld verdienen dan met daytrading, omdat je simpelweg meer kansen benut. Daar staat tegenover dat het scalpen dus wel nog actiever en vaak stressvoller is dan daytrading. Maar heb je de tijd en ben je stressbestendig? Dan is het zeker iets om meer over te leren en te proberen.

belasting betalen op crypto in 2021

Conclusie

Cryptocurrency scalpen is een geweldige manier om met veel kortdurende trades een mooi bedrag te verdienen. Leren scalpen is niet zo gemakkelijk als alleen een coin kopen en later weer met winst verkopen, zoals de meeste mensen met crypto doen. Het is de uitdaging om een winstgevende scalpingstrategie te ontwikkelen en je daaraan te houden. Wil je hier zelf meer over leren, of zien hoe ervaren traders het doen?

Meld je aan voor de gratis crypto training van Corné Marchand en leer meer over technische analyse en alle ongekende mogelijkheden om geld met crypto te verdienen!