• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • CRYPTOTAG review – beveilig je crypto op de ultieme manier!
oktober 6, 2021

Iedereen die voor een redelijk bedrag aan cryptocurrencies bezit, ontkomt niet aan een vorm van beveiliging. In deze CRYPTOTAG review lees je alles over de beste manier om jouw portfolio te beschermen tegen hackers, maar zelfs brand, aardbevingen of ander fysiek onheil.

Hoe dat in de praktijk werkt? Ik vertel je er alles over.

De veiligste manier om crypto te beveiligen

De CRYPTOTAG is zonder discussie de allerveiligste manier om de zogenaamde ‘recovery seed’ van je cryptocurrencies of hardware wallet te bewaren. Met deze seed is het mogelijk om in welke situatie dan ook bij jouw coins te komen.

Titanium plaat

De CRYPTOTAG bestaat uit een titanium plaat, waarin je de 12 of 24 woorden van je recovery seed graveert. Bij de CRYPTOTAG worden ook een hamer en letters meegeleverd, zodat je jouw recovery seed zelf eenvoudig in het titanium slaat.

Naast het feit dat dit gewoon de allerveiligste manier is om je coins te beschermen, is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om je seed op een titanium plaat te hebben.

cryptotag

Hoe werkt de recovery seed precies?

Voordat ik uitleg hoe je in de praktijk met de CRYPTOTAG aan de slag gaat, is het goed om te weten wat een recovery seed nou precies is.

Publieke en privésleutel

Een cryptocurrency-adres bestaat uit een zogenaamde publieke sleutel en een privésleutel. De publieke sleutel is het daadwerkelijke adres van waaraf je cryptovaluta ontvangt en verstuurt.

Net zoals je een bankrekening bij een bank hebt. Dit publieke adres communiceer je naar iedereen die op jouw rekening wil storten, of gebruik je bij crypto exchanges voor een opname (withdrawal) of storting (deposit).

Privésleutel altijd geheim houden!

Je privésleutel is een ander verhaal. Het is belangrijk om deze sleutel altijd geheim te houden. Met deze sleutel is het namelijk mogelijk om bij je coins te komen, zelfs als je de toegang naar je wallet verliest.

De recovery seed is een lijstje met 12 of 24 woorden, die de makkelijk leesbare representatie van het getal van de privésleutel weergeven. De lijst met woorden bestaat in totaal uit 2048 woorden.

Bewaar de recovery seed offline

Wanneer je een hardware wallet koopt, zoals de Ledger Nano S of Nano X, krijg je een kaartje meegeleverd waarop je de 24-woordige recovery seed opschrijft. Het is altijd belangrijk om je recovery seed offline te bewaren. Iemand die de lijst ziet, kan met deze 24 woorden namelijk direct bij jouw coins. 

Kortom, veilig opslaan dus. Meestal doe je dat in een kluis, of in ieder geval op een plek waar je geen risico loopt op water- of brandschade. In beide gevallen ben je jouw recovery seed namelijk alsnog kwijt.

Waarom zou je een CRYPTOTAG kopen?

Dat leidt me naar de volgende vraag: waarom zou je dan een CRYPTOTAG kopen? De reden is even eenvoudig als belangrijk. De CRYPTOTAG is een geweldig alternatief voor een papieren notitie en een hoogwaardige manier om jouw recovery seed op vrijwel onverwoestbaar titanium op te slaan.

recovery seed op papier

VerschilPapier is kwetsbaar

Op een kartonnen of papieren is een recovery seed kwetsbaar. Als hij nat wordt, of verbrandt ben je simpelweg je coins kwijt. De CRYPTOTAG beschermt je hiertegen. 

Wat er ook gebeurt, titanium kan tegen een hitte tot bijna 1700 graden Celsius. Zelfs na een brand lees je jouw 24 woorden nog van het plaatje af. Bovendien is de CRYPTOTAG een 100% Nederlands product.

Wat krijg je bij een nieuwe CRYPTOTAG?

Een CRYPTOTAG is een hoogwaardig product en wordt heel compleet geleverd met alle tools om je woorden op een professionele manier in het titanium te slaan. Dat is trouwens een geweldige klus op zich!

CRYPTOTAG Thor of Zeus

Er zijn twee versies van de CRYPTOTAG: De Thor en Zeus. De Zeus is de versie waarop je met voorgedrukte cijfers werkt. De Thor het complete pakket met letters zoals in dit artikel beschreven. Bekijk de verschillen tussen beide versies.

Cryptotag verpakking

Dit zit er allemaal bij:

 • Luxe zwarte bewaardoos (35 x 26 x 9 centimeter).
 • 2 titanium plaatjes (11,3 x 6,8 x 0,6 centimeter).
 • Hamer en aambeeld.
 • Alle letters van het alfabet.
 • Houder voor de letters.
 • Setje oordopjes.

CRYPTOTAG review: hoe werkt de CRYPTOTAG?

Met een simpele hamerslag sla je de 24 (of 12) woorden van je Ledger of TREZOR voor eeuwig vast in het pure titanium. Alles wat jij nodig hebt om je CRYPTOTAG te graveren wordt meegeleverd.

Om te weten hoe de CRYPTOTAG precies werkt, is het handig om het filmpje van de makers hieronder te bekijken.

Voordelen van CRYPTOTAG

 • Eenvoudig te gebruiken, zelf inhameren van de letters is gemakkelijk door de meegeleverde letterbitjes.
 • Vuurvast, waterdicht en beschermt tegen extreme fysieke schade.
 • Een van de meest duurzame back-ups voor je recovery seed.
 • Veel aandacht voor detail.
 • Geweldige prijs-kwaliteitverhouding: je krijgt echt een premium product.

Nadelen van CRYPTOTAG

 • Je moet je CRYPTOTAG nog steeds veilig opslaan, zodat niemand anders je recovery seed kan zien (regel een kluis of goede geheime plek in huis).
 • De CRYPTOTAG is niet herbruikbaar. Staat je seed er eenmaal op, dan blijft die daar ook staan.
 • Lijkt vrij duur, maar titanium is nu eenmaal een kostbaar en vrijwel onverwoestbaar metaal. Je krijgt wel echt waar voor je geld.
Cryptotag review doos

Conclusie: CRYPTOTAG kopen?

Wat mij betreft is een CRYPTOTAG de ultieme manier om je recovery seed offline te bewaren. Zodra je de luxe doos openmaakt, krijg je echt een premium gevoel. Het totale pakket wat je na je bestelling ontvangt, weegt meer dan 3,5 kilo.

Dat gewicht zit hem niet in de titanium plaatjes zelf, maar vooral in de meegeleverde hamer en aambeeld. Daarmee hamer je alle letters en woorden gemiddeld binnen een half uurtje in.

Het titanium plaatje ligt prettig in de hand en heeft een creditcardformaat. In principe zou je hem dus gewoon in je portemonnee bij je kunnen dragen, alhoewel dat natuurlijk niet de bedoeling is. Je ruimt hem in ieder geval gemakkelijk op.

De CRYPTOTAG lijkt duur, maar biedt toch verrassend veel waar voor zijn geld. Zeker wanneer je een behoorlijke hoeveelheid cryptovaluta bezit, kan er geen andere manier van opslag tegenop.

Andere offline oplossingen zijn vergankelijk en hardware wallets zoals de Ledger Nano S of X vereisen toch vaak software-updates. CRYPTOTAG geeft je een veilig gevoel dat jouw cryptovaluta veilig is, en daar gaat het toch allemaal om.