• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn NFT’s en hoe verdien je er geld mee? De 5 beste NFT coins op een rij!
januari 20, 2022

Je hebt de term NFT vast al eens voorbij horen komen. Ze zijn sinds vorig jaar ontzettend populair en cryptomunten die zich met NFT bezighouden zijn door het dak gegaan. 10 keer je inleg of zelfs meer was eenvoudig mogelijk. Het goede nieuws: de populariteit en bekendheid van NFT’s stijgt nog steeds.

Maar wat zijn NFT’s precies? Wat kun je ermee en wat zijn de beste NFT coins om in te investeren voor een mooie winst?

Wat zijn NFT’s?

NFT is een afkorting voor non-fungible token, wat zoveel betekent als een uniek digitaal item. Op de blockchain wordt een smart contract gekoppeld aan een uniek adres en daarmee kun je jouw eigenaarschap van een digitaal object aantonen, ongeacht hoeveel kopieën er al van bijvoorbeeld een plaatje of digitaal kunstwerk worden gedeeld en verspreid. Je kunt NFT’s eigenlijk zien als een digitaal verzamelobject.

Unieke digitale verzamelobjecten

Non fungible tokens zijn unieke items, waarbij de aandacht zich momenteel vooral richt op digitale kunst en andere digitale uitingen. Zo is de allereerste tweet op Twitter als NFT verkocht. Ook al kan iedereen de tweet online lezen of kopiëren, de persoon die in het bezit is van de NFT, is de echte eigenaar van de tweet en kan deze ook weer doorverkopen. Omdat het vaak om miljoenen euro’s gaat, is dat een interessante handel. Deze eerste tweet kan namelijk zomaar meer waard worden. 

Het mooie van NFT’s is dat je alles wat digitaal is ermee tot een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk kunt maken. Digitale afbeeldingen, teksten en zelfs meme’s krijgen op die manier een geweldige waarde.

Crypto staking passief inkomen

Stijgende populariteit van NFT

De eerste NFT’s ontstonden al in 2017, toen digitale afbeeldingen van allerlei soorten katten als unieke objecten verhandelbaar werden. Dit waren de zogenaamde Cryptokitties. Sinds het eerste kwartaal van 2021 ontstond er ineens een hype rondom NFT’s.

In maart van dat jaar verkocht het gerenommeerde veilinghuis Christie’s het digitale verzamelwerk van kunstenaar Beeple. Zijn werk “Everydays: the First 5000 Days” bracht maar liefst bijna 60 miljoen euro op. Daarmee was het meteen de eerste NFT die door een traditioneel veilinghuis werd verkocht. De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey waar ik net al over schreef, werd een week later als NFT verkocht. Deze tweet bracht bijna 2,5 miljoen euro op.

En zo gingen de ontwikkelingen rondom NFT’s ineens snel. Digitaal werk zoals de broncode van het World Wide Web en allerlei digitale werken werden via andere veilinghuizen verkocht. Daarmee was een nieuwe trend gezet.

NFT coins

Het is inmiddels wel duidelijk dat NFT’s een nieuwe markt bedienen. Iedere kunstenaar of auteur kan zijn werk dankzij NFT’s uniek maken. Het bewijs leveren dat er één origineel digitaal exemplaar is en dat verhandelen. Naarmate NFT’s populairder werden, ontstonden er ook veel nieuwe cryptocurrencies die zich specifiek op NFT-technologie richten. 

Een zogenaamde NFT coin is een cryptocurrency die zich specifiek bezighoudt met het ontwikkelen of aanbieden van NFT’s. De meeste NFT coins draaien op de blockchain van Ethereum, maar zijn te koop als unieke NFT coins.

Waarom hebben NFT’s waarde?

De waarde van een NFT zit hem vooral in het feit dat het onmogelijk is om een digitaal exemplaar te vervalsen. Een NFT maakt van digitaal werk op die manier een verzamelobject. Het feit dat je deze bewijzen van eigenaarschap kunt verhandelen, maakt het nog het beste vergelijkbaar met het kopen en verkopen van fysieke kunst zoals schilderijen. 

Er bestaan bijvoorbeeld wel duizenden kopieën van de Nachtwacht, maar er is maar één origineel in het Rijksmuseum in Amsterdam. Wanneer je NFT’s op dezelfde manier probeert te zien, is het gemakkelijker te begrijpen dat een bewijs van eigenaarschap van een digitaal werk veel geld waard is, ongeacht hoeveel kopietjes er van een afbeelding ook op internet rondgaan. 

Geld verdienen met crypto staking

Welke NFT coins kopen? De 5 beste kanshebbers op een rij

NFT’s hebben zich inmiddels bewezen als volwassen technologie en geaccepteerde cryptocurrencies. Zelfs de grootste veilinghuizen omarmen de techniek. In 2022 staan de NFT-markt en NFT coins nog aan het begin van hun ontwikkeling. 

Wanneer je dit jaar koopt, is de kans erg groot dat je er een mooie winst mee weet te maken. Maar welke NFT coins kun je het beste kopen? Ik maak een selectie van vijf grote NFT’s die het komende jaar geweldige kansen bieden.

NFT #1: Axie Infinty (AXS)

Axie Infinity is een munt die in 2021 nieuwe records wist te vestigen. Het unieke aan Axie Infinity is dat het een complete wereld met verhandelbare karakters is. Je kunt ze trainen, ermee vechten en ze kopen of verkopen. De wereld en karakters zijn gebaseerd op het populaire Pokémon. De karakters zijn beschikbaar als NFT’s, wat ze uniek maakt en je ze echt zelf bezit. Wanneer je investeert in een karakter door het te trainen, wordt het meer waard. Via een marketplace zijn alle karakters en in-game items verhandelbaar.

Sinds 2021 is de market cap van Axie Infinity gestegen naar ruim 5 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2022. En er zit nog veel meer in het vat.

NFT #2: Decentraland (MANA)

Decentraland biedt het beste van twee werelden, want je lift mee op zowel de NFT als de Metaverse hype. Decentraland zelf bestaat uit een grote virtuele wereld waarin je je vrij kunt bewegen. Je koopt er land en bouwt er virtuele bouwwerken op.

Het lijkt nog het meeste op het bekende Second Life. Het feit dat Decentraland op de blockchain draait en je er kunt handelen in land, gebouwen, karakters en andere in-game items, maakt het tot een veelzijdige wereld die probeert de vrije handel en omgang in het echte leven te simuleren. Wat mij betreft levert je dat in 2022 gegarandeerd succes op!

NFT #3: Theta (THETA)

Theta is een andere zeer interessante NFT-coin. De cryptocurrency richt zich op het bieden van een decentraal videoplatform. Een beetje vergelijkbaar met YouTube, maar dan niet meer met alle video’s centraal op één plek. Het mooie van THETA is dat het de macht weer bij de gebruikers en creators van video’s legt, in plaats van bij Google. 

Investeren in THETA is een goed idee, omdat de eerste Beta van het op NFT gebaseerd videoplatform in het tweede kwartaal van 2022 live gaat. Je bent dus nog mooi op tijd om de verwachte stijging mee te pakken!

NFT #4: Enjin (ENJ)

Tot slot de munt Enjin. Een cryptocurrency die het gemakkelijk maakt om je eigen NFT’s te creëren. Heb jij binnen een game een uniek digitaal object of karakter gemaakt? Dan maak je deze met behulp van Enjin verhandelbaar.

Enjin coin richt zich dus voornamelijk op de markt van gaming, een gigantische groei-industrie. Enjin heeft tot doel dé munt binnen games te worden. Enjin maakt het mogelijk om in-game producten te kopen en echt te bezitten. Het unieke aan Enjin is dat deze items ook in andere games te gebruiken zijn.

NFT #5: Tezos (XTZ)

Ook Tezos (XTZ) is een coin die zich bezighoudt met de NFT markt. Het bijzondere van Tezos is dat de coin zich niet alleen richt op non fungible tokens, maar ook op de ontwikkeling van een compleet nieuw blockchain-systeem.

Tezos heeft bovendien al enkele grote partnerschappen gerealiseerd. De auto van Max Verstappen rijdt rond met een sticker van Tezos en McLaren brengt speciale racing NFT’s uit via het netwerk van Tezos. De koers verzevenvoudigde in 2021 en is in januari 2022 weer wat gezakt. Dat biedt mooie instapkansen. 

timen van de markt

NFT’s kopen

Wil je ook investeren in NFT’s en je investering in 2022 meer waard zien worden? Door NFT’s te kopen is die kans volgens mij erg groot! De grote NFT coins zijn bij de Nederlandse crypto exchange Bitvavo te koop.

Eenvoudig via iDEAL kopen, waardoor je jouw NFT’s binnen een paar minuten in je portfolio hebt staan. Verkopen wanneer je een mooie winst hebt gemaakt, is ook erg gemakkelijk. Kortom, zeker even bij Bitvavo aanmelden dus.

Conclusie

NFT’s bieden de mogelijkheid om digitaal werk uniek te maken. Iets wat tot enkele jaren geleden ondenkbaar was. Het maakt digitale afbeeldingen, teksten of welke andere digitale content dan ook verhandelbaar.

NFT’s zijn wat mij betreft echt de toekomst van het aantonen van het bezit van een digitaal werk. Doordat de markt ondanks de grote hype en stijgingen in 2021 nog in de kinderschoenen staat, biedt dat geweldige kansen om in 2022 en de jaren daarna mooie winsten met NFT’s te maken. Ze horen absoluut in je portfolio thuis.

Wil je er nog meer over weten, of leren traden met NFT’s om er maximaal rendement uit te halen? Meld je dan aan voor mijn gratis crypto webinar!