• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Decentraland kopen? Investeer in de virtuele wereld van de toekomst!
april 20, 2022

Decentraland kopen? De cryptowereld is volop in ontwikkeling. Een van de nieuwste trends zijn complete virtuele werelden, zoals je misschien al kent van Minecraft, Second Life en the Metaverse van Meta (voorheen Facebook). Decentraland (MANA) is ook zo’n virtuele wereld, maar dan volledig op de blockchain. En juist de mogelijkheden van de blockchain maakt Decentraland zoveel meer dan alleen een virtuele wereld. 

De unieke transacties op de blockchain maken het namelijk mogelijk om een complete virtuele economie op te bouwen. Land kopen en verkopen, vastgoed ontwikkelen en zelfs complete musea’s, concerten en meer. 

Reden genoeg om hier meer over te willen weten, want dat Decentraland gigantische (winst)kansen biedt, dat is voor mij wel duidelijk.

Wat is Decentraland (MANA)?

Decentraland is nog het beste te omschrijven als een volledig decentrale virtuele samenleving en economie waar iedereen met elkaar de regels bepaalt. Decentraland navigeert en voelt ook echt als een wereld, omdat alles in 3D is gebouwd.

Decentraland homepage

Je loopt met je eigen karakter door de wereld en hebt interactie met objecten en andere mensen. Je stapt eenvoudig in een tram en verplaatst je naar andere plaatsen. Er worden speciale evenementen georganiseerd waar je elkaar kunt ontmoeten, kunst in musea kan bekijken en veel meer. 

Je kunt je helemaal vrij bewegen door Decentraland. Net zoals de echte wereld, is de ruimte binnen Decentraland relatief beperkt. De prijzen van grond en vastgoed zijn hoger in populaire gebieden en lager in de wat verder afgelegen plekken. 

Percelen (parcels)

De wereld van Decentraland is verdeeld in zogenaamde ‘parcels’ van 16 bij 16 meter groot. Dit is de kleinste maat van een stuk grond dat je binnen Decentraland kan kopen. Op de website van Decentraland zie je precies welke stukken grond nog te koop zijn. Hier bestaat een levendige handel in en kan naast het speculeren op de cryptocurrency MANA een geweldige manier zijn om geld te verdienen.

Decentraland parcels kopen

LAND-tokens

Elk perceel heeft coördinaten en is uniek op de blockchain van Ethereum (door middel van LAND-tokens). Een LAND-token is een NFT, een non-fungible token. Leuk detail is dat Decentraland daarmee ook meegaat met de hype op het gebied van NFT’s. Iets wat Decentraland volgens mij zeker een extra impuls gaat geven.

Het mooie van land op Decentraland is dat het schaars is. Echt extreem veel land is er namelijk niet en je ziet dat zelfs land in de uithoeken al best wat kost. (bekijk de landkaart maar eens)

Zelf bouwen

Het leuke van Decentraland is dat je niet alleen de wereld kan bezoeken, maar er ook zelf aan kan bouwen! Via de Decentraland Marketplace koop je een stukje grond en zet je er zelf een gebouw op. Dat gebouw of stuk land kunnen andere bezoekers dan weer komen bekijken en elkaar ontmoeten. 

Decentraland villa

Voorbeeld van een luxe villa die je op 1 parcel van 16x16 meter kunt bouwen. Interesse?

Sociale controle

Stel, je hebt een stuk land weten te bemachtigen (leuk! Want als je het gewoon vasthoudt, dan is de kans groot dat je als virtueel vastgoedeigenaar je stuk LAND in de toekomst met (veel) winst kunt verkopen. Je bent helemaal vrij om met je stuk land te doen wat je wilt, zoals een eigen huis neerzetten, een park, een museum of zelfs een wolkenkrabber bouwen.

Het enige is dat de community met je plannen akkoord moet gaan. Net zoals dat in de echte wereld eigenlijk normaal is bij het al dan niet krijgen van een bouwvergunning voor je plannen.

Hiermee is Decentraland echt een unieke 3D virtuele wereld die van alle projecten nog het meeste op de echte wereld lijkt, zeker vanwege dit sociale aspect.

Decentraland kopen marketplace

Wat is MANA?

De afkorting van Decentraland in de lijst van alle coins is MANA. MANA is namelijk de cryptocurrency van Decentraland, waarmee je alle aankopen betaalt en je verkopen in ontvangt.

Decentraal: de kracht van Decentraland

Achter Second Life, World of Warcraft, Minecraft en andere virtuele werelden zit een bedrijf. Een bedrijf dat failliet kan gaan. Daar heb je bij Decentraland geen last van. Alles draait op de blockchain en blijft bestaan. Het is echt voor en door gebruikers. Het democratische uitgangspunt en de vrije handel maken het een virtuele weerspiegeling van hoe de echte (Westerse) maatschappij in de praktijk werkt.

Hierdoor biedt de wereld van Decentraland ook echte bedrijven veel nieuwe kansen. Denk aan het openen van een virtuele vestiging, of het maken van reclame.

Decentraland MANA koers

De koers van MANA staat op dit moment iets boven de 2 dollar. De recente stijging van MANA is vooral te danken aan het feit dat Meta (Facebook) een stuk land heeft gekocht ter waarde van 618.000 MANA, oftewel: meer dan 3 miljoen dollar op het moment van aankoop!

Dankzij deze grote aankoop van Meta is Decentraland opnieuw in de aandacht gekomen. Als zelfs megabedrijven zoals Facebook (Meta) wat in de Metaverse zien, dan moet Decentraland wel echt toekomst hebben. 

Mana nieuwe stijging

MANA lijkt klaar voor een nieuwe stijging en derde golf omhoog!

Institutionele beleggers tonen interesse

Bovendien zien we naast de gigantische aankoop van Meta ook transacties van meer dan 100.000 dollar. Dat kan betekenen dat er interesse is van nog meer grote partijen, waaronder institutionele beleggers.

MANA koers naar 10 dollar?

De huidige koers van iets meer dan 2 dollar kan zomaar naar 10 dollar en verder stijgen, zeker in 2022 nog, wanneer de crysptocurrencymarkt herstelt. Zelfs de 25 dollar zie ik de komende jaren als realistisch doel.

Potentieel heel groot te worden

Decentraland en de cryptocurrency MANA hebben het potentieel om heel groot te worden. De meeste mensen kennen Decentraland namelijk nog niet. Net zoals internet voor iedereen nu normaal in het leven is, zal de virtuele wereld dat in de toekomst ook worden. 

Parallelle virtuele wereld en economie

Een wereld die draait op de blockchain is daarbij nog het meest te vergelijken met de echte wereld. Door vraag en aanbod ontstaat een complete micro-economie met een eigen munteenheid, waaraan iedereen straks wil deelnemen.

Conclusie

Kortom, ik zie een geweldige toekomst voor Decentraland en MANA. Hoewel de wereld nu nog echt in ontwikkeling is, zijn er grote kansen. Een eigen stukje land zal in de toekomst veel meer waard zijn, zeker omdat er een beperkte hoeveelheid land beschikbaar is. 

Grafisch zal Decentraland er nog veel meer op vooruit gaan. Over een aantal jaren zie ik voor me dat je er zelfs met een VR-bril in kan bewegen. Zoals je hieronder ziet nam ik al een stukje de tram naar een andere locatie. Het is vooral ook allemaal erg leuk!

Plus, op het moment waarop grote bedrijven land kopen en virtuele vestigingen openen, zal de stijging van Decentraland nog veel sneller gaan. En dat moment lijkt er met de grote aankoop van Metaverse (Facebook) al snel aan te komen. Bovendien maakt de unieke blockchaintechnologie de wereld van Decentraland toekomstbestendig. 

Wat mij betreft reden genoeg om een mooi aandeel MANA in je portfolio op te nemen. Je koopt het eenvoudig via iDEAL op Bitvavo.