• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Check deze winstgevende tradingstrategie: divergentie traden
oktober 28, 2023

Op zoek naar een effectieve strategie om meer winst te maken? Divergentie traden is een goede manier om de beste in- en uitstapmomenten te bepalen, een methode om van tevoren te weten welke kant de markt waarschijnlijk op zal gaan.

Divergentie is een vaak terugkerend patroon in de grafiek in een signaal van trendomkeer. In dit artikel leg ik uit hoe je op basis van divergentie kunt traden.

Wat is divergentie?

Divergentie is een situatie waarin de prijs van een cryptocurrency en een technische indicator in tegengestelde richtingen wijzen. Wanneer dit gebeurt, geeft dat in feite aan dat de kopers of de verkopers, afhankelijk van de trend, hun kracht verliezen en een trend mogelijk stopt en omkeert.

De meest gebruikte technische indicatoren bij divergentie traden zijn de RSI-indicator (Relative Strength Index of de MACD-indicator (Moving Average Convergence Divergence (MACD-indicator).

Concreet: Stel je voor dat de prijs van Bitcoin stijgt, maar de RSI of MACD laat juist een daling zien. In de meeste gevallen betekent dit dat de prijsstijging niet lang meer duurt en het tijd is om je long-positie te sluiten of juist een short-positie te openen.

Traden met divergentie direct in de praktijk testen? Maak een account aan op Bybit en je bent binnen een paar minuten klaar om te beginnen met traden. 

Verschillende soorten divergentie

Divergentie traden is een betrouwbare manier om trendomkeer in de markt te voorspellen. Bij het traden gaat het er namelijk om dat je op het juiste moment koopt en weer op het juiste moment verkoopt.

In de technische analyse wordt divergentie vaak gebruikt om toekomstige marktbewegingen te voorspellen. Er zijn twee soorten van divergentie die je zou moeten leren herkennen:

Positieve divergentie (bullish)

Dit treedt op wanneer de prijs van een cryptocurrency daalt, maar de technische indicator, zoals de RSI of MACD, een opwaartse trend vertoont. Dit verschil is vaak een signaal dat de huidige neerwaartse trend van de cryptovaluta verzwakt en hoogstwaarschijnlijk omkeert naar een opwaartse trend.

Met andere woorden, hoewel de marktprijs daalt, laat de indicator juist zien dat er een toenemende kracht of interesse is.

Negatieve divergentie (bearish)

Dit is het tegenovergestelde van positieve divergentie. Hierbij stijgt de prijs van een cryptocurrency, maar zie je in de technische een dalende trend. Dit wijst vaak op een afnemende kracht achter de huidige opwaartse trend en is doorgaans een vroeg teken dat de prijs binnenkort zal dalen.

divergentie-traden-schematisch

Trendomkeer vroegtijdig herkennen

Het herkennen van deze divergentiesignalen helpt je om een mogelijke trendomkeer te signaleren en hiernaar te handelen.

Divergentie vinden in de grafiek

Hoe ziet divergentie er in de praktijk uit? Hieronder zie je in de afbeelding hoe divergentie er in de praktijk uitziet.

Met wat ervaring zie je het patroon vanzelf in de grafiek, maar het helpt ook om lijnen te trekken tussen de verschillende toppen (of dalen) bij zowel de koers als de indicator.

Het patroon wat je in de afbeelding hieronder ziet, wordt dan snel duidelijk.

divergentie-traden-grafiek

Divergentie indicatoren instellen op Tradingview

Om divergentie te zien, gebruik je het beste Tradingview om de indicatoren op de grafiek toe te voegen. Ga hiervoor naar tradingview.com en open de koersgrafiek van de cryptocurrency die je wilt kopen.

  • Stap 1: Ga naar tradingview.com.
  • Stap 2: Open de grafiek van de cryptocurrency die je wilt zien.
  • Stap 3: Ga naar “Indicators”.
  • Stap 4: Vul “RSI” in bij het zoekveld of kies voor “MACD”.
  • Stap 5: Klik op de indicator in de lijst
  • Stap 6: De RSI of MACD-indicator verschijnt nu in je grafiek!

Traden met divergentie direct in de praktijk testen? Maak een account aan op Bybit en je bent binnen een paar minuten klaar om te beginnen met traden. 

Hoe handel je met divergentie in de praktijk?

Divergentie is een subtiele, maar krachtige aanwijzing dat een huidige markttrend mogelijk aan kracht verliest en zich zou kunnen omkeren. Wanneer je eenmaal een duidelijke divergentie hebt gevonden, dan kun je het volgende doen:

Stap #1: Analyseer de divergentie

Kijk goed naar de prijsbewegingen en je indicator (de RSI en/of MACD). Als de prijs bijvoorbeeld nieuwe hoogtepunten bereikt terwijl de indicator juist lagere toppen maakt, heb je te maken met een bearish divergentie.

Stap #2: Plaats een trade

Afhankelijk van het type divergentie (bearish of bullish), overweeg je een positie in te nemen. Bij bullish divergentie, wanneer de prijs nieuwe dieptepunten maakt maar de indicator niet, overweeg je een kooporder. Bij bearish divergentie, het tegenovergestelde, overweeg je te verkopen of een short-positie aan te gaan.

Stap #3: Stel een stoploss in

Hoewel een divergentie vaak een betrouwbaar signaal geeft, krijg je helaas niet altijd gelijk. Stel daarom een stoploss-order in en daarmee een limiet aan je mogelijke verlies. Houd in gedachten dat er nog veel nieuwe kansen zullen komen.

Stap #4: Houd de koers in de gaten en neem winst

Heb je een positie ingenomen? Houd de trend en de koers dan in de gaten. Als je merkt dat de nieuwe trend zijn momentum verliest, of als andere technische indicatoren of koerspatronen aangeven dat het tijd is om uit te stappen, overweeg dan je winst te nemen. Het helpt ook om een take-profit order in te stellen, waardoor je automatisch winstneemt. 

Bij een trendomkeer na een divergentie is de beweging vaak krachtig omhoog of omlaag, waar je maximaal van kunt profiteren.

Meest geschikte tijdframes

Divergentie signalen zijn doorgaans nauwkeuriger op de langere tijdframes. Je krijgt minder valse signalen. Dit betekent minder transacties, maar als je je transactie goed structureert, kan je winstpotentieel enorm zijn. Divergenties op kortere tijdframes komen vaker voor, maar zijn minder betrouwbaar. Zoek voor de beste resultaten dus vooral naar divergenties op grafieken van 1 uur of langer.

Conclusie

Divergentie is een krachtige tool binnen de technische analyse en biedt je een waardevol inzicht in een mogelijke trendomkeer in de markt. Bij divergentie kijk je naar tegengestelde bewegingen tussen de prijs van een cryptocurrency en een indicator om te voorspellen wat de markt gaat doen. In de praktijk is divergentie vaak een betrouwbaar signaal!

Traden met divergentie in de praktijk testen? Maak een account aan op Bybit en je bent binnen een paar minuten klaar om te beginnen met traden. Stort eenvoudig en vertrouwd met iDEAL.