• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hierom stijgt Dogecoin 30%! Nu DOGE kopen, goed idee of niet?
april 4, 2023

Wie de cryptokoersen in de gaten houdt, ziet dat Dogecoin binnen een paar dagen met meer dan 30 procent is gestegen. Wat is er aan de hand en is nu DOGE kopen een goed idee of niet?

Stijging van meer dan 30%

Afgelopen week wist DOGE binnen 24 uur maar liefst meer dan 30 procent te stijgen. Wat zit daar precies achter?

Het is opnieuw Elon Musk (een echte Dogecoin-fan) die ervoor zorgt dat de koers met tientallen procenten stijgt. Sinds een aantal maanden is Elon Musk namelijk niet alleen CEO van Tesla en SpaceX, maar ook van Twitter.

Eerdere belofte

Ongeveer een jaar geleden beloofde hij aan een andere Twitter-gebruiker dat hij - als hij Twitter zou kopen - het standaardlogo van de blauwe vogel zou veranderen in het icoon van Dogecoin. En zo geschiedde, want gisteren veranderde hij inderdaad het logo naar een icoon van het Japanse hondenras Shiba Inu, als knipoog naar Dogecoin.

En dat liet de Dogecoin-community niet onberoerd, want de waarde schoot omhoog. Vorig jaar steeg de waarde van dogecoin ook al sterk, nadat Elon Musk had aangekondigd dat er Tesla-merchandise mee gekocht kon worden.

Verband met lopende rechtszaak

Verder lijkt de actie van Elon Musk een verband te hebben met een lopende rechtszaak, waarin hij wordt beschuldigd van het runnen van een piramidespel om de Dogecoin te ondersteunen.

Verschillende beleggers beschuldigen Musk ervan de prijs van Dogecoin al twee jaar kunstmatig op te drijven, om de munt daarna weer te laten crashen. Deze beleggers eisen een gezamenlijk bedrag van maar liefst 258 miljard dollar. Elon Musk heeft de rechter een aantal dagen geleden gevraagd om de zaak te schrappen.

Late 1-april-grap?

En dat is niet alles, hè. Musk heeft Twitter gekocht en veranderde daarom het logo. Hij tweette ook nog "zoals beloofd" met een plaatje van een gesprek van een jaar geleden waarin iemand zei dat Musk Twitter moest kopen en het logo moest veranderen in doge. Zo gezegd, zo gedaan dus.

Vraag is natuurlijk of de logo-wijziging blijvend is. Musk houdt wel van een beetje aandacht en gebruikt Twitter graag om reacties uit te lokken. Sommigen denken dat dit gewoon een late aprilgrap is.

Maar goed, zodra Twitteraars zagen dat het logo echt was veranderd, steeg de koers van dogecoin gelijk (Op 4 april is het Doge-logo nog steeds zichtbaar op Twitter.com)

Dogecoin nog meer in de aandacht

Deze week kreeg Dogecoin weer wat aandacht vanwege een tweet van Burger King UK. Ze zeiden dat ze hun manager probeerden te overtuigen om een "office-Doge" te krijgen.

Dogecoin al lange tijd in de crypto top 15

2021 was het jaar waarin de populariteit en waarde van Dogecoin echt explodeerde. Hoewel Dogecoin oorspronkelijk bedacht werd als parodie op Bitcoin, heeft de munt tegenwoordig al lange tijd een vertrouwde vaste plek in de wereldwijde crypto top 15. 

Ondanks de achtergrond van Dogecoin, is het in 2023 veel meer dan een grap. Het feit dat het een slimme, snelle en goedkope cryptovaluta is, geeft dat de munt namelijk wel degelijk bestaansrecht. Dogecoin wordt zelfs al echt gebruikt als betaalmiddel, waar het ook heel geschikt voor is, eigenlijk nog wel meer dan Bitcoin.

Technische analyse Dogecoin

Het lijkt erop dat Dogecoin nog wat hoger kan gaan. Op de grafiek zie je een stijgende driehoek. Wanneer een candle boven de 200 EMA sluit, zou de prijs met nog eens 20 procent kunnen stijgen. Lukt dat niet en zakt de prijs onder de 7 dollarcent, dan kan het signaal ongeldig worden verklaard. Het is dus allemaal nog even afwachten.

dollar cost averaging

Dogecoin naar 1 dollar?

Om Dogecoin naar 1 dollar te krijgen, moet er nog wel wat gebeuren. Het hoogste punt ooit, was in 2021 toen Elon Musk erover tweette en Dogecoin naar een all time high van $0,74 bracht. Om de $1 te bereiken, moet Dogecoin vanaf de huidige prijs van $0,09 meer dan 10x in waarde stijgen.

DOGE en de rol van Twitter en Elon Musk

Op dit moment is de belangrijkste katalysator voor Dogecoin de overname van Twitter door Elon Musk voor $44 miljard. Snelle stijgingen gaan bij DOGE bijna altijd gepaard met nieuws van Elon Musk en Twitter. Dus als hij iets over Dogecoin tweet of doet, kan dat de prijs flink opdrijven. Eerder steeg Dogecoin al met 35 procent, toen Musk de overname van Twitter officieel aankondigde. Het veranderen van het logo naar het Doge-icoon draagt bij aan een nieuwe hype.

Dogecoin logo

De hoop is verder dat Elon Musk een manier zal vinden om Dogecoin te integreren in een nieuw Twitter-betalingssysteem. Musk heeft gezegd dat Twitter op zoek is naar manieren om betalingen te integreren en er wordt volop gespeculeerd dat Dogecoin hier een rol zou kunnen spelen. Alleen al op die speculatie steeg de prijs van Dogecoin eerder met 10% in januari.

Dogecoin van Proof of work naar Proof of stake?

Als Dogecoin ooit echt groot wil worden, zou het de huidige proof-of-work blockchain moeten vervangen door proof-of-stake. Op dit moment is Dogecoin de op een na grootste proof-of-work coin op basis van marktkapitalisatie, na alleen Bitcoin.

Overstappen naar proof of stake heeft veel voordelen: het verbetert de snelheid en efficiëntie van Dogecoin's blockchain en maakt staking mogelijk maken, wat betekent dat je een passief inkomen kunt verdienen door je Dogecoins voor een bepaalde tijd vast te houden. Zelfs Vitalik Buterin, de grootste man achter Ethereum, is voor de overstap en biedt zelfs aan om te helpen bij het proces.

Dogecoin burn

Er zijn nog meer manieren waarop Dogecoin op termijn de 1 dollar kan bereiken. Eén daarvan is door te spelen met de "tokenomics" van de coin. In Jip en Janneke-taal betekent dat gewoon het veranderen van de hoeveelheid munten die er in omloop zijn, of hoe nieuwe munten worden gemaakt of vernietigd.

Andere memecoins zoals Shiba Inu zijn bijvoorbeeld al bezig met initiatieven om munten te verbranden. Dat betekent dat ze ze uit de circulatie halen, waardoor het totale aantal munten daalt. Na verloop van tijd zou dat de prijs van de munt moeten opstuwen. Hetzelfde kan bij Dogecoin ook erg effectief zijn!

Conclusie

Dogecoin heeft een grote kans om een nieuwe mooie stijging mee te maken. Zeker wanneer Bitcoin het een steuntje in de rug geeft en Elon Musk de coin positief in de schijnwerper blijft zetten. 

Ook Dogecoin kopen? Via de 100% Nederlandse crypto exchange Bitvavo koop je binnen een paar minuten snel en eenvoudig DOGE via iDEAL