• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De Ethereum Merge nadert, tijd om juist Ethereum Classic te kopen?
september 8, 2022

Ethereum Classic kopen? Halverwege september vindt naar alle waarschijnlijkheid de langverwachte Ethereum merge plaats. De grootste update van Ethereum aller tijden, met als belangrijkste wijziging dat ETH verandert van Proof of Work naar Proof of Stake, oftewel ETH kan niet meer gemined worden. 

En wat gaan alle ETH-miners dan met hun dure hardware doen? Wie weet wel Ethereum Classic minen! Staat Ethereum Classic aan de vooravond van een megastijging en is het nu de tijd om Ethereum Classic te kopen?

Sell-the-news?

Naarmate de Ethereum Merge steeds dichterbij komt, worden zowel de koersen van Ethereum als Ethereum Classic onrustig. Eerst steeg Ethereum hard, maar steeds meer investeerders houden een grote sell-off ook niet voor onmogelijk.

Dus wordt de Ethereum Merge een ‘sell the news’-event? Het zou zomaar kunnen. Wat wel opvalt, is dat de koers van de oorspronkelijke fork van Ethereum , die de coin Ethereum Classic opleverde, de laatste week aan een behoorlijke opmars bezig is. Inmiddels is de koers in korte tijd al meer dan 20% gestegen.

Dat lijkt erop te wijzen dat miners en speculanten hun toevlucht zoeken tot de oude versie van Ethereum. Tegelijkertijd trekt de hernieuwde interesse nieuwe investeerders aan.

Ethereum kopen

Wat is Ethereum Classic ETC precies?

Ethereum Classic (ETC) is een zogenaamde ‘fork’ van Ethereum (ETH). Bij een fork wordt er als het ware een splitsing gemaakt van de originele munt (of ook wel de blockchain). Ethereum Classic ontstond als gevolg van de onenigheid tussen bepaalde ontwikkelaars over hoe de Ethereum-blockchain destijds werkte.

De splitsing waarbij Ethereum Classic werd gecreëerd, was al een tijdje geleden. Al op 20 juli 2016 ging het huidige Ethereum verder als ETH en Ethereum Classic (ETC) werd de afgesplitste, oorspronkelijke tak. 

Dergelijke afsplitsingen komen wel vaker voor, als de beheerders van een cryptocurrency andere inzichten hebben, of een verbeterde versie willen uitbrengen, zonder de originele munt aan te passen. Bij Bitcoin heb je bijvoorbeeld drie forks: Bitcoin Cash, Bitcoin SV en Bitcoin Gold.

Ethereum Classic en ‘The Merge’

Ethereum Classic profiteert al een tijdje van de anticipatie op de nu al historisch te noemen Merge van Ethereum, die waarschijnlijk op 15 september 2022 wordt doorgevoerd.

Een spannende update, want vanaf dat moment gaat Ethereum namelijk 99,9% minder energie verbruiken. De huidige Ethereum-miners worden zelfs compleet overbodig! Voor het klimaat goed nieuws, maar minder voor de mensen die veel geld in dure mining-apparatuur hebben gestoken.

Daarom is de verwachting dat vele miners massaal naar het Proof-of-Work-netwerk van Ethereum Classic zullen trekken. En dat gebeurt nu al en heeft een positieve invloed op de koers.

Verschil Proof-of-Work en Proof-of-Stake

Proof of Work

Proof of Work is het systeem dat in de blockchain van Bitcoin is ingebouwd. In feite is deze blockchain niet meer dan een verbinding tussen ontzettend veel computers, waartussen transacties worden gedaan.

Er moeten nieuwe munten worden gecreëerd en bovendien moet elke transactie gecontroleerd worden, voordat deze wordt goedgekeurd. Dat goedkeuren en creëren van coins in de vorm van beloningen voor miners kost energie. Er is namelijk steeds meer rekenkracht nodig.

Ook dat moeilijker worden van de berekeningen is ingebouwd, omdat de totale voorraad coins anders binnen no-time al beschikbaar zou zijn. Dit systeem wordt Proof of Work (PoW) genoemd.

Proof of Stake

Proof of Stake (PoS) is een alternatief voor Proof of Work en wint vanwege de enorme besparing op stroomverbruik aan populariteit. Bij Proof of Stake draagt iedereen met coins in zijn of haar bezit bij aan de berekeningen en krijgt daar een beloning voor.

Daarvoor hoef je alleen maar een aantal coins in je wallet aan te wijzen als ‘staking’-tegoed. De Proof of Stake-methode wordt vooral gebruikt bij munten waarbij de totale voorraad munten al beschikbaar is. Er hoeven dus geen nieuwe coins meer gemined te worden, alleen transacties te worden gevalideerd.

Waarom Ethereum Classic kopen?

Hoewel het systeem van Proof of Stake naar mijn mening beter is, zie ik ook dat Ethereum Classic in ieder geval de komende maanden een geweldige stijging kan laten zien. Waarom zou je op dit moment nog Ethereum Classic kopen?

Reden #1: Ethereum Classic is het gemakkelijkste alternatief voor ETH-miners

ETC is een van de blockchains die het dichtst bij Ethereum staat. Miners zien dat als het ware als veilige haven voor hun mining-apparatuur, die eenvoudig over te schakelen is naar het Ethereum Classic netwerk. Bovendien levert het minen van Ethereum Classic nog een goede beloning op, zeker nu de koers zo hard blijft stijgen.

ethereum classic koersgrafiek

Reden #2: Vitalik Buterin is positief over Ethereum Classic

Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, noemde Ethereum Classic onlangs op een conferentie. Hij zei dat Ethereum Classic ‘een goede blockchain’ was. Mensen die het toch willen gebruiken, kunnen dat veilig doen. Sterker nog, nu veel miners overstappen naar Ethereum Classic, wordt de Ethereum Classic-blockchain nog veel veiliger!

Reden #3: Onzekerheid rondom de koers van ETH na The Merge

Er heerst veel onzekerheid over wat er na de Merge van Ethereum gaat gebeuren. In de aanloop naar de Merge stegen de koersen, maar zal ETH deze koersstijging ook weten vast te houden? Of wordt The Merge een sell-the-news-event? Het lijkt me erg waarschijnlijk dat ETH tijdelijk gaat dippen na de overstap naar Proof-of-Stake.

Hype rondom Ethereum Classic

Veel mensen zien de koers van Ethereum Classic stijgen, wat weer nieuwe investeerders aantrekt. Het sneeuwbaleffect dat hierdoor ontstaat, kan Ethereum Classic binnen korte tijd naar nieuwe hoogten stuwen. Kijk maar eens wat er de laatste tijd met Luna Classic gebeurt. Een stijging van 300% of meer zit er zomaar in!

Conclusie

De waarde van Ethereum Classic stijgt de laatste weken hard. Veel mensen zien het als alternatief voor Ethereum, met bovendien een grotere kans op nog meer rendement. En waar meer mensen investeren, stijgt de koers nog sneller.

Mijn verwachting is dat deze trend nog wel even zal aanhouden. Reden genoeg om in ieder geval een aantal weken mee te liften op de hype en een mooi resultaat te boeken!

Koop Ethereum Classic eenvoudig met iDEAL via Bitvavo.