• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ethereum koers ontploft 20% na onverwachte ETF-wending
mei 21, 2024

De ethereum (ETH) koers is door het dak gegaan. Positieve geruchten dat deze week ethereum spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) goedgekeurd zullen worden door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hebben de jaloersmakende rally gedreven. 

Tot gisteravond leek bijna niemand in de cryptogemeenschap te geloven in een goede afloop deze week. Nu kijken investeerders echter weer met hernieuwd vertrouwen uit naar het einde van de week. Wat is er in de tussentijd gebeurd?


200% meer kans op ethereum ETF

Gisteravond vlak na 21:00 uur werd het cryptoland in rep en roer gebracht door een bericht van Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas op socialmediaplatform X. Hij liet zijn ruim 280.000 volgers weten dat hij en zijn collega James Seyffart hun verwachtingen voor een goedkeuring van een ethereum spot ETF flink hebben opgeschroefd. Om precies te zijn is de kans op goedkeuring deze week volgens de twee ETF-experts verhoogd van 25 procent naar 75 procent.

“Vanmiddag hoorden we geruchten dat de SEC mogelijk een totale ommezwaai maakt in dit steeds politieker wordende vraagstuk. Nu is iedereen, net als wij, in rep en roer (iedereen ging ervan uit dat het geweigerd zou worden),” zo schreef Balchunas.

De SEC zou de beurzen waarop de fondsen gelanceerd moeten worden, hebben verzocht om hun 19b-4 aanvragen bij te werken, zo schrijft The Wall Street Journal verwijzende naar mensen die bekend zijn met de zaak. Een 19b-4 aanvraag is een formeel verzoek om een wijziging in de beursregels goed te keuren. 

Dat de financiële waakhond nu vlak voor het verstrijken van definitieve deadlines versneld te werk gaat is een positief signaal. Desalniettemin is het nog geen garantie dat er groen licht verkondigd gaat worden.

Een belangrijke nuance, zoals aangekaart door Seyffart, is dat de fondsen niet direct gelanceerd mogen worden indien de 19b-4 aanvragen goedgekeurd worden. De S-1 documenten zullen namelijk ook goedgekeurd moeten worden, en hier zou nog eens weken tot maanden overheen kunnen gaan.

Ethereum koers explodeert 20%

De positieve wending heeft de koers van ethereum in ieder geval een weerzinwekkende boost gegeven. Direct nadat de Bloomberg ETF-experts hun verwachtingen hadden bijgesteld, schoot de koers als een raket de lucht in.

Op het moment van schrijven staat de koers maar liefst 19,21 procent hoger dan 24 uur geleden, op bijna 3.700 dollar. 

Ethereum heeft de afgelopen dag meer dan 70 miljard dollar bij zijn marktkapitalisatie mogen voegen, wat de grootste waardestijging ooit is voor de altcoin. Om dit in perspectief te plaatsen: de totale marktkapitalisatie van solana (SOL) ligt momenteel op zo’n 80 miljard dollar.

Aankomende donderdag (23 mei) zal de SEC de knoop moeten doorhakken voor de ethereum ETF-aanvraag van VanEck. Een dag later staat de laatste deadline van de gezamenlijke poging van ARK Invest en 21Shares op de agenda. 

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.