De langverwachte Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) heeft zijn intrede gemaakt tot de Europese cryptomarkt. Het uniforme regelgevingspakket brengt een hoop veranderingen teweeg voor zowel uitgevers van crypto-activa als aanbieders van cryptodiensten door strengere regels en meer transparantie te introduceren.
De nieuwe wetgeving zal onder andere een grote impact hebben op de stablecoinmarkt in de Europese Unie (EU). MiCAR introduceert een berg aan strenge regels en vereist uitgevers van stablecoins bovendien om een licentie te verkrijgen. Circle, het bedrijf achter USDC, heeft inmiddels als eerste het cruciale papierwerk binnen.
Revolutionaire MiCAR crypto-wet
Meer dan een jaar nadat de historische crypto-wet werd goedgekeurd, is het op 30 juni eindelijk in werking getreden. Het is het allereerste Europese wetgevingspakket voor het reguleren van crypto dat een uniforme aanpak biedt voor alle lidstaten van de EU.
De objectieve en duidelijke regelgeving heeft als voornaamste doel om consumenten en investeerders beter te beschermen. Om dit te bereiken moeten cryptodienstverleners, zoals exchanges, en uitgevers van cryptomunten voldoen aan aanvullende eisen.
Daarnaast zijn deze entiteiten verplicht om een vergunning aan te vragen bij een nationale financiële toezichthouder. Het unieke aan deze vergunning is dat het hen in staat stelt om gereguleerde activiteiten uit te voeren in alle landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Hierdoor ontstaat er een geharmoniseerd regelgevingslandschap, wat zowel het vertrouwen van investeerders vergroot als de groei van de cryptomarkt in de EU bevordert.
Circle zet eerste stap
De MiCAR-wetgeving legt strenge regels op voor stablecoins om te garanderen dat deze op een verantwoorde manier worden uitgegeven en beheerd.
De meest zorgwekkende eisen voor stablecoins zijn een limiet van 1 miljoen transacties per dag en een maximum totale transactiewaarde van 200 miljoen euro per dag.
Onder de MiCAR-wetgeving moeten entiteiten die stablecoins uitgeven bovendien hiervoor een vergunning krijgen.
USDC-uitgever Circle heeft gisteren als eerste deze zogeheten Electronic Money Institution (EMI) licentie verkregen. Hiermee mag de cryptogigant de uitgifte van USDC, de op één na grootste stablecoin van de markt, en zijn euro-gekoppelde EURC in de EU voortzetten.
Jeremy Allaire, de CEO van Circle, reageert op socialmediaplatform X op het nieuws:
“Sinds onze oprichting heeft Circle gestreefd naar het bouwen van duurzame, conforme en goed gereguleerde infrastructuur voor stablecoins. Onze naleving van MiCA, een van de meest uitgebreide regelgevende regimes voor crypto activa ter wereld, is een enorme mijlpaal in het brengen van digitale valuta naar de mainstream en acceptatie.”
Ontvang €20 gratis crypto
Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.
Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.