Wat zijn exponential moving averages precies? Sinds de opkomst van cryptocurrencies houden veel traders en investeerders zich bezig met technische analyse, het kijken naar patronen in koersgrafieken en daar een voorspellende waarde aan geven.

De exponential moving average is een indicator binnen de technische analyse. Maar wat is de EMA precies? Hoe lees je deze in de grafiek en hoe werkt het in de praktijk?

Wat is de EMA-indicator precies?

De cryptomarkt is een van de meest volatiele markten van de wereld. Dat betekent dat je heel snel veel geld kunt verdienen, maar ook net zo hard verliezen.

Om emotionele beslissingen te voorkomen en de volatiele aard van de cryptomarkt te compenseren, helpt een technische indicator die zich aanpast aan juist die volatiliteit van cryptocurrencies.

bollinger bands

Afvlakken van afleidende volatiliteit

Het exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) doet dat. De indicator is ontworpen om de effecten van prijsvolatiliteit af te vlakken.

Van de technische indicatoren is het voortschrijdend gemiddelde (MA) een van de meest gebruikte hulpmiddelen om de algemene richting van de trend aan te geven. Het exponentieel voortschrijdend gemiddelde richt zich vooral op de meest actuele koersen, wat belangrijk is bij het handelen in volatiele cryptocurrencies.

Verschil tussen EMA en MA

Een exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) is een technische indicator die meer gewicht geeft aan de laatste koers dan de gewone voortschrijdend gemiddelde-indicator (MA). Daardoor reageert EMA sneller op de laatste veranderingen in de koers, waar de ‘gewone’ MA een grotere vertraging heeft.

Het belangrijkste doel van de EMA-indicator is om de prijs ‘glad te strijken’ en kortetermijnprijsschommelingen weg te nemen.

Waarom is de EMA zo handig?

De EMA toont de gemiddelde prijs van een aantal candles in de koersgrafiek. Komt de huidige prijs boven het gemiddelde? Dan is de trend bullish. Staat de huidige prijs onder de waarde van de EMA, dan is de trend bearish. Aan de hand daarvan kun je beslissingen nemen om te kopen, of juist te verkopen. De EMA-indicator volgt daarbij de actuele koersgegevens meer, omdat de formule erachter de prijs beter volgt.

macd uitgelegd

Voor kortetermijn-traders is de EMA-indicator betrouwbaarder en nauwkeuriger dan met het traditionele voortschrijdend gemiddelde (bijvoorbeeld het 50 of 200-daags MA).

EMA in de praktijk

De EMA gebruik je vooral om de trend te bepalen. Duikt de koers onder de lijn? Dan volgt doorgaans een periode van daling. Zodra de koers weer boven de lijn uitkomt, volgt een periode van stijging. Bekijk de koersgrafiek hieronder maar eens. Telkens als de koers onder de EMA-lijn komt, zie je bijvoorbeeld dat de koers een tijdje daalt. 

Voordelen van het gebruiken van de EMA:

Sterke punten van het exponentieel voortschrijdend gemiddelde

  • EMA geeft een nauwkeuriger resultaat dan de MA omdat het zich richt op de meest recente prijswijzigingen.
  • EMA werkt goed voor het vinden van de huidige markttrend. Je kijkt simpelweg of de huidige prijs al dan niet boven de EMA ligt.
  • Naast het aangeven van de trendrichting, werkt EMA ook om een support en weerstandsniveau aan te geven.
  • Je kunt de EMA gebruiken om mogelijke trendomkeerpunten te vinden: hoe groter de kloof tussen de prijs en de EMA, hoe groter de kans op omkering.
  • Je kunt de EMA gemakkelijk combineren met andere indicatoren, zoals MACD of RSI.
ema

De afbeelding hierboven toont de fasen van een trend, die je gemakkelijk vindt met behulp van de EMA:

Prijs is stabiel boven de EMA: uptrend

Prijs is stabiel onder de EMA: downtrend

Welke tijdsperiode gebruiken bij de EMA?

Je kunt de EMA eenvoudig toevoegen aan de koersgrafieken bij Tradingview. Selecteer EMA bij de technische indicatoren en kies welke termijn je wilt zien. Maar welke tijdsperiode stel je het beste in? 

EMA 12 tot 26 dagen: geschikt voor het vinden van kortetermijntrends

EMA 50 tot 200 dagen: geschikt voor het vinden van trends op middellange en lange termijn

Tip: Handel je op de lange termijn of ben je een HODL’er? Gebruik dan het beste een EMA van 50 en 200 dagen om de prijsrichting op de lange termijn te vinden. Aan de andere kant is de kortere termijn EMA juist heel geschikt om te daytraden. 

EMA Crossovers (golden cross of death cross)

EMA golden cross

Wanneer het ene voortschrijdend gemiddelde boven het andere uitstijgt, creëert dit een winstgevende handelsmogelijkheid. Een van de meest effectieve crossover-strategieën staat bekend als het ‘golden cross’: met andere woorden een situatie wanneer de 50 EMA boven de 200 SMA komt. Dat geeft aan dat kortetermijnbulls agressiever worden, terwijl langetermijnhandelaren nog steeds optimistisch zijn. Lees meer over het golden cross.

Conclusie

De exponential moving average is een van de populairste technische indicatoren om de trend te bepalen. Zoals met alle technische indicatoren, kan ook het exponentieel voortschrijdende gemiddelde niet 100% garantie bieden. Het is daarom altijd goed om een andere technische indicator te gebruiken, zoals de RSI.

Al met al heb je met de EMA-indicator een waardevolle technische analyse tool tot je beschikking. Het is dus de moeite waard om te leren werken met de EMA!

Stel de lengte van de periode in, op basis van je horizon. Ben je bijvoorbeeld een daytrader, dan gebruik je de EMA van enkele dagen tot 14 dagen. Koop je voor de langere termijn, dan kun je gerust kijken naar 50, 100 of zelfs 200-daagse EMA. Het is in ieder geval een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Gratis crypto trading webinar!

Wil je meer leren over succesvol traden met crypto? Dan raad ik je de Cryptonite Cryptotraining aan. Hierin legt Corné Marchand je alles uit over hoe je mooie winsten maakt en laat hij je zijn beste tradingtechnieken zien. Zeker even checken dus!

Volg eerst het gratis webinar en je leert direct de basis van technische analyse in crypto voor consistent winstgevende trades!


About the Author Thomas

Hi, Thomas hier! Ik investeer al jaren met veel interesse in cryptocurrency en schrijf hier ook graag over. Ik ben dan ook de nieuwe auteur op cornemarchand.nl om jou wekelijks van een vers artikel te voorzien!

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}