• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Golden Cross en Death Cross uitgelegd
maart 20, 2022

Technische analyse maakt het mogelijk om op basis van grafieken de koersontwikkeling met redelijke zekerheid te kunnen voorspellen. Ideaal voor traders en mensen die twijfelen of ze op het juiste moment instappen.

In dit artikel besteed ik aandacht aan twee krachtige indicatoren: de zogenaamde golden cross en death cross. Klinkt behoorlijk indrukwekkend, nietwaar? En dat is ook zo. Deze twee patronen komen namelijk niet zo vaak voor, maar zijn wel uiterst sterke en betrouwbare signalen. Reden genoeg om er meer over te weten.

Signalen voor trendomkeer

Ten eerste is het goed om te weten dat zowel een golden cross als death cross een omslag kan betekenen naar een bull of juist bear market. En een op handen zijnde trendomkeer kan je doen besluiten om te verkopen, of juist te kopen. Op die manier kun je jezelf behoeden voor verliezen, of juist instappen om mooie winsten te maken.

De rol van MA 'Moving Average'

Voordat ik uitleg hoe een golden cross of death cross eruitziet en hoe je ze herkent, is het eerst belangrijk om te weten wat een MA, oftewel Moving Average is. Een golden cross en  een death cross namelijk allebei een kruising (cross) tussen twee moving averages. Daarom is het wel eerst handig om te weten wat een moving average precies is.

Moving average

Een moving average is een lijn die de gemiddelde koers over een bepaalde periode weergeeft. Een moving average van 100 dagen toont dus de gemiddelde koers van de afgelopen 100 dagen.

De lijn is minder gevoelig voor grote dagelijkse koersschommelingen, aangezien het de gemiddelde dagkoersen van meerdere dagen gebruikt.

50, 100 en 200-daagse moving averages

De meest voorkomende moving averages zijn 50, 100 en 200 daagse moving averages. Een moving average op een koersgrafiek geeft je veel informatie. Maar het wordt pas echt interessant wanneer je er twee gebruikt.

Wat is een golden cross?

Een golden cross betekent dat een kortere termijn moving average lijn een langere termijn moving average naar boven doorkruist. Je ziet in de koersgrafiek bijvoorbeeld dat een 50-daagse moving average door de lijn van een 100 of 200-daagse moving average breekt.

golden cross

Voorbeeld van een golden cross signaal

Sterk bullish signaal

Een golden cross is een bullish signaal en houdt doorgaans in dat een bearmarkt omslaat naar een bull market. Een golden cross is dus een sterk positief signaal en is daarmee een goed koopmoment.

De meeste mensen en technische analisten hanteren bij het bepalen van een golden cross de 50-daagse MA als korte termijn lijn en de 100 of 200-daagse MA als langere termijn lijn. In de grafiek moet je dan kunnen zien dat juist de kortere periode de langere periode overstijgt.

Wat is een death cross?

Een death cross is precies het tegenovergestelde van een golden cross. Net zoals bij een golden cross kijk je wel naar beide lijnen, dus een 50-daagse MA en een 100 of 200-daagse moving average. Bij een death cross zie je de kortere termijn moving average juist onder een langere termijn moving average zakken.

Sterk bearish signaal

Je kunt dit zien als een negatief signaal. Een death cross betekent vaak het begin van een bear market en kan een goed moment zijn om je posities (tijdelijk) te verkopen. Wanneer de prijzen lager zijn kun je natuurlijk altijd weer instappen. 

Death cross

Duidelijk voorbeeld van een death cross met 50 en 200-daagse MA's

Golden cross en death cross met andere averages

In de voorbeelden hierboven zie je het gebruik van de 50-daagse moving average als standaard korte termijn MA, met  de 100 of 200-daagse MA als langere termijn indicator. Deze twee lijnen zijn de standaard gebruikte lijnen wanneer de meeste analisten het hebben over een klassiek voorbeeld van een golden cross of death cross.

Je eigen voorkeuren

Het staat je natuurlijk vrij om elke andere willekeurige tijdsperiode van jouw voorkeur te gebruiken. Bijvoorbeeld een kruising op dag- of weekniveau. Daytraders kijken zelfs regelmatig naar grafieken en lijnen op uurniveau. De patronen zeggen dan meer over de korte termijn.

Over het algemeen geldt: hoe langer de termijnen die je gebruikt, des te meer waarde de signalen hebben en hoe sterker ze zijn. Een golden cross over langere perioden zegt ook meer over de ontwikkeling van de koers op de langere termijn. Dit kan interessant zijn voor HODL’ers of andere lange termijn beslissingen. Kortom: hoe groter de tijdsperiode, hoe krachtiger het signaal.

Welke periode kiezen?

Met de verschillende tools om zelf technische analyses te maken (zoals Tradingview), ben je helemaal vrij om jouw favoriete tijdsperiode in te stellen. Het is altijd goed om te kijken naar de 50-daagse en de 200-daagse lijnen. Deze lijnen zijn vooral geschikt voor wie naar de wat langere termijn kijkt. 

Ben je een daytrader? Dan zou ik je aanraden om bijvoorbeeld naar de 5-daagse MA als korte termijn lijn en de 15-daagse MA als langere termijn te kijken. 

Aandachtspunten bij golden cross en death cross

Hoewel een golden en death cross goede indicatoren zijn om de toekomstige koersontwikkeling te helpen voorspellen, is het goed om te weten dat ook deze indicator nooit 100 procent betrouwbaar is. Het geeft richting en kan je helpen de juiste beslissing te maken en je kans op winst te vergroten.

Lagging indicator

Het grootste nadeel van de golden cross en death cross is dat het een zogenaamde ‘lagging’ technische indicator is, oftewel het is een volgende lijn. Daarmee bedoel ik dat alle gegevens gebaseerd zijn op koersbewegingen in het verleden. Een moving average kijkt naar de historische koersen.

Risk management

Gebruik ook andere indicatoren ter bevestiging

Daardoor kan het voorkomen dat een golden cross of death cross signaal toch niet correct blijkt. Ik raad je daarom aan een golden of death cross signaal altijd samen met andere technische indicatoren te gebruiken, zoals een support of weerstand, een trendkanaal of de RSI. Bekijk hiervoor ook eens mijn artikelen over de beste bullish koerspatronen en 7 betrouwbare bearish grafieken.

Conclusie

Technische analyse is een geweldige manier om toekomstige koersontwikkelingen te kunnen voorspellen. Het werkt zowel voor aandelen als crypto. In de praktijk zit de indicator vaker goed dan verkeerd, reden waarom zoveel traders er zo’n waarde aan hechten en het groot nieuws is wanneer bijvoorbeeld bitcoin een golden of death cross laat zien. Zeker wanneer het over een langere periode gaat.

Doe er je voordeel mee, maar blijf altijd alert op signalen die erop wijzen dat je voorspelling toch niet uitkomt. Gebruik meerdere indicatoren en houdt de koersontwikkelingen in de gaten.

Wil je zelf een betere trader worden, meer winst maken en op de juiste momenten leren kopen en verkopen? In de gratis crypto training van Corné Marchand leer je er alles over! Meld je hieronder aan voor zijn webinar en binnen no-time ben jij ook met crypto en technische analyse op weg. Maak gebruik van die voorsprong en realiseer meer succesvolle trades.