• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Fantom kopen? Is FTM dé Ethereum killer?
juli 27, 2022

Fantom kopen? Fantom (FTM) is een van de meest veelbelovende projecten van de afgelopen en komende tijd. Veel mensen spreken zelfs van een echte Ethereum-killer, of in ieder geval over Fantom als een cryptocurrency die op veel vlakken beter presteert dan Ethereum.

Het komende half jaar lijkt voor de munt nog veel meer moois in petto te hebben. Maar wat maakt Fantom zo bijzonder en waarom zou je FTM moeten kopen?

Wat is Fantom?

Fantom (FTM) is een extreem schaalbaar smart contract platform en in 2018 opgezet als directe concurrent van Ethereum. Tijdens de oprichting en initial coin offering in juni 2018, werd ongeveer 40 procent van de totale hoeveelheid FTM verkocht.

Van de resterende 60% is 15% voor het team en 45% marktonwikkeling, doordat stap voor stap meer FTM op de markt kan worden gebracht. In totaal zullen er maximaal 3,2 miljard FTM zijn, waarvan er nu in 2022 al iets meer dan 2,5 miljard zijn vrijgegeven.

Goedkoper en sneller

Fantom maakt het mogelijk om veel goedkoper en vooral sneller te zijn dan andere technologieën in de fysieke wereld. Denk aan meer transparantie bij transacties in vastgoed, maar ook de medische wereld. 

Smart contracts

De inzet van smart contracts maakt het mogelijk om veel zaken en processen te automatiseren. Dat verlaagt de kosten en verkleint tegelijkertijd het risico op menselijke fouten. Daar komt bij dat er minder of zelfs geen (dure) tussenpersonen meer nodig zijn. Fantom voert transacties binnen enkele seconden uit en dat voor zeer lage kosten, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft.

Oorsprong

Fantom heeft Zuid-Koreaanse roots. Het werd in 2018 opgericht door computerwetenschapper Byung. De Fantom Foundation werd opgericht in 2018, nadat het 40 miljoen dollar startkapitaal vergaarde bij verschillende investeerders en heeft tegenwoordig het hoofdkantoor in Singapore. 

fantom website

Het team achter Fantom

Achter de Fantom Foundation staat een wereldwijd team van tientallen ervaren blockchain-techneuten, wetenschappers, ondernemers en ingenieurs. De belangrijkste mensen zijn CEO Michael Kong, DeFi architect Andre Cronje en directeur David Richardson.

Het team achter Fantom cryptocurrency werkt al jaren hard aan de ontwikkeling van dit nieuwe type blockchain technologie, om ervoor te zorgen dat het zo veilig mogelijk is en toch in staat is om veel transacties in een keer te verwerken.

Concurrent voor Ethereum

Fantom is vanaf de start opgezet als niets minder dan een alternatief voor Ethereum, de nummer twee cryptocurrency van de wereld. Dat klinkt als een behoorlijk ambitieus doel, maar vergeet niet dat Ethereum in de basis al vrij oud is.

Zodra er een nog beter alternatief verschijnt, kan die op termijn zomaar populairder en succesvoller worden. Bij Ethereum lopen de transactiekosten bovendien behoorlijk op. Je betaalt bij verschillende exchanges zomaar een paar tientjes voor het opnemen van een redelijke hoeveelheid ETH. Fantom biedt alleen al hiervoor een geweldig alternatief.

Het unieke aan Fantom: oneindige schaalbaarheid!

Fantom is zo bijzonder, omdat de blockchain van Fantom direct op voorgaande transacties bouwt. Bij de meeste andere blockchains worden de blokken op de blockchain zelf gebouwd. Ben je niet zo technisch, maar wil je wel weten hoe het precies werkt? Bekijk de video hieronder en alles wordt je duidelijk.

Fantom heeft daarmee tot doel om bijna oneindige schaalbaarheid te bieden, terwijl de transacties zelf bijna kosteloos zijn. Fantom is een cryptocurrency die ontworpen is om zeer schaalbaar te zijn, wat betekent dat het grote hoeveelheden transacties tegelijkertijd kan verwerken.

De toepassing in de financiële sector (DeFi) ligt voor de hand, maar Fantom is toepasbaar op elke andere sector, zoals gezondheidszorg, het onderwijs, verkeerssystemen en de energiesector om maar een aantal voorbeelden te noemen.

Bitcoin scalping strategie

Het nut van Fantom en grote samenwerkingen

Fantom heeft in zijn relatief korte bestaan al veel partnerschappen, waarmee het praktisch nut van de cryptomunt al ruimschoots is aangetoond. Het team van Fantom werkt veel samen met overheden in Azië, waarvan Afghanistan een van de grootste afnemers is.

Men werkt onder meer aan het bestrijden van namaakgeneesmiddelen en helpt met de distributie van officiële medische producten in het land. Ook is Fantom actief om blockchaintechnologie op medische dossiers toe te passen. 

Minder fraude en corruptie in Afghanistan dankzij Fantom

Naast de medische sector in Afghanistan, is Fantom ook betrokken bij grote en innovatieve energieoplossingen. De productie en distributie van energie in het hele land is een ander onderdeel.

Ook helpt het team van Fantom officiële documenten te digitaliseren en in de blockchain op te nemen, waardoor dit proces veel transparanter verloopt. Bovendien kan de echtheid van allerhande certificaten duidelijker worden aangetoond. Fantom zet hiermee een grote stap tegen corruptie en fraude in het land. 

Fantom in Nederland

In Nederland gebruikt Vintage Watches in Amsterdam de Fantom blockchain om de echtheid van luxe horloges vast te leggen. 

Samenwerking met grote exchanges

Daarnaast heeft Fantom belangrijke samenwerkingen met de exchanges van Crypto.com, Ethereum Classic Labs, OKEx COTI, en Ontology. 

fantom kopen ftm logo

FTM, de token van Fantom

FTM is de cryptocurrency van Fantom, de token waarmee je transactiekosten kunt betalen, verdienen door bij te dragen aan het netwerk of zelfs meebeslissen bij belangrijke beslissingen over Fantom.

FTM wordt daarnaast gebruikt voor het beveiligen van het Fantom netwerk via het Proof of Stake concept, waarbij je gemiddeld 10 tot 15% rendement per jaar maakt. Op die manier verdien jij extra inkomen en maak je tegelijkertijd het netwerk veiliger, doordat je helpt met het valideren van transacties.

Wanneer je in Fantom investeert, dan koop en verkoop je de cryptocurrency FTM. Op het moment van schrijven schommelt de koers van FTM rond 30 dollarcent.

Voordelen van Fantom

 • Goedkope en razendsnelle transacties.
 • krachtige blockchain met unieke schaalbaarheidsoplossing.
 • Innovatieve oplossingen voor meer transparantie en veiligheid van voorheen fysieke opslag en processen.
 • Elimineert dure en vertragende tussenpersonen in 'de echte wereld'.
 • Grote en serieuze speler die door overheden wordt gebruikt.
 • Grootste kanshebber om Ethereum in de toekomst voorbij te streven.
 • Interessante koers met gigantisch potentieel!

Fantom terug naar 2 en 3 dollar?

Zelfs overheden en grote organisaties gebruiken Fantom, onder meer om corruptie en fraude tegen te gaan. De technologie is toepasbaar op elke sector en de sky is echt the limit. 

Desondanks heeft FTM grote klappen te verwerken gehad, door de malaise op de wereldwijde cryptomarkten. Toch blijft FTM een geweldige investering en durf ik te stellen dat Fantom ergens in de komende jaren de 10 dollar zal aantikken.

Benieuwd naar de visie en mening van Corné? Bekijk zijn video over FTM hieronde:

Conclusie

Dat FTM op korte termijn teruggaat naar 2 tot 3 dollar, is een kwestie van tijd. Toch kan Fantom die grens in 2022 gemakkelijk voorbij! Daarmee is FTM op dit moment met een koers rond 30 dollarcent een geweldige koopkans!