• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • FINST review: De goedkoopste crypto exchange van Nederland!
februari 8, 2023

Ken je de nieuwste crypto exchange van Nederland al? Finst is in januari 2023 live gegaan en is niet zomaar een exchange. De tarieven zijn namelijk revolutionair (namelijk tot 85% goedkoper dan veel andere exchanges).

En daarmee is Finst echt een disruptor op de cryptomarkt. Niet alleen in Nederland, maar Finst wil niets minder dan heel Europa veroveren. Maar wie zitten er achter Finst en hoe veilig is je crypto er? Je leest er alles over in deze Finst review.

Wat is Finst en wie zijn de oprichters?

Finst is de nieuwste crypto exchange van Nederland en Europa. De exchange onderscheidt zich vooral door de ultralage transactiekosten van slechts 0,15% per transactie.

Hoeveel goedkoper is Finst?

Daarmee is Finst zelfs maar liefst 85% goedkoper dan veel andere exchanges, zoals Litebit en BTC Direct, waar de transactiekosten op respectievelijk 0,7% en 1% liggen. Zelfs vergeleken met het goedkope Bitvavo met handelskosten van 0,25% is Finst nog steeds maar liefst 40% goedkoper.

Bovendien is Finst heel gebruiksvriendelijk voor zowel beginnende als ervaren crypto-investeerders. Het biedt veel functies en maximale veiligheid. EIgenlijk een alles-in-1-platform. Ik verwacht dan ook dat Finst snel gaat groeien!

Finst website

Opgericht door ervaren professionele beleggers

Finst is bovendien een 100% Nederlands bedrijf en in Amsterdam gevestigd. De exchange is opgericht door twee bekende namen in de financiële wereld. Julien Vallet en Marcel Putina zijn twee ondernemers die al eens eerder naam maakten door de aandelenhandel in Europa op zijn kop te zetten.

Met de oprichting van beleggersplatform DEGIRO hebben zij het bankwezen op hun grondvesten laten schudden. Ook DEGIRO wist namelijk snel groot te worden door veel goedkoper en prettiger te werken dan het traditionele beleggen bij conventionele banken. 

Revolutionaire tarieven

Met de oprichting van Finst zetten ze hun expertise nu in voor de cryptomarkt en gaan ze de standaard voor crypto exchanges neerzetten. Met dergelijke tarieven kunnen andere exchanges namelijk bijna niet anders dan ook hun tarieven verlagen.

Eerder zag je dit al gebeuren toen Bitvavo op de markt kwam. Destijds waren zij met hun tarieven de disruptor en stapten veel mensen over van Litebit of BTC Direct naar Bitvavo. Waarschijnlijk gaat hetzelfde nu gebeuren van Bitvavo naar Finst. 

finst tarieven

Veelbelovend

Natuurlijk is Finst nog wel heel erg nieuw en moet deze exchange zich nog bewijzen als betrouwbare partij, maar alle seinen staan op groen. Ten eerste is het de missie van de oprichters om het crypto-investeerders zo gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. 

Kortom, weg met de hoge kosten, ondoorzichtigheid, beperkte handelsmogelijkheden en gebrek aan vertrouwen en veiligheid. Finst is heel transparant over hun vergoedingen, uitvoeringskwaliteit en bedrijfsstructuur.  te vinden, nemen wij transparantie zeer serieus. We geven je altijd alle informatie die jij als belegger nodig hebt.

Hoe veilig is Finst?

De systemen van Finst zijn met de nieuwste technologieën en beveiligingsframeworks intern gebouwd. Dit zorgt voor een hoog niveau van veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid. Maar het mooie daarvan is ook dat juist dit Finst in staat stelt om alle transacties veel sneller en goedkoper uit te voeren. Andere exchanges gebruiken hier namelijk vaak een tussenpersoon voor, die ook weer een deel van de transactiekosten wil hebben.

Veiligheid en compliance

Als het gaat om veiligheid neemt Finst dit uiterst serieus, onder meer door hun IT-protocollen, gegevensversleuteling, nalevingsnormen, biometrie, het gescheiden houden van de klanttegoeden en een cryptocurrency vault.

Geregistreerd bij de Nederlandsche Bank (DNB)

Finst is als crypto exchange geregistreerd bij de Nederlandsche Bank (DNB). En zo’n registratie krijg je niet zomaar. Daarvoor bestaan strenge eisen en maatregelen waar je als exchange aan moet voldoen. De licentie hebben ze van DNB gekregen, wat aantoont dat het achter de schermen goed zit.

finst review

Uniek: klanttegoeden worden niet uitgeleend

Ook zal Finst jouw tegoeden nooit uitlenen aan andere partijen. Dit is bij andere goedkope brokers vaak wel het geval (bijvoorbeeld om staking vergoedingen te kunnen betalen). Alles wat je als investeerder koopt en bij Finst parkeert, wordt automatisch naar een speciale cryptocurrency vault (kluis) verplaatst. Het is bijna onmogelijk om die kluis te kraken. Bovendien werkt Finst samen met de Nederlandse Bunq bank.

Nieuw, maar hard op weg naar marktleider in Europa

De tarieven bij Finst zijn revolutionair. Zo goedkoop handelen is bij bijna geen enkel andere partij mogelijk. Volgens eigen zeggen streeft Finst ernaar om binnen de komende 5 jaar het grootste en meest vertrouwde cryptocurrency-platform van Europa te worden. En dat kan ze met de huidige strategie en lage kosten best eens gaan lukken!

Voordelen van Finst op een rij

Finst is met slechts 0,15% transactiekosten met afstand de goedkoopste crypto exchange van Nederland (zie ook de vergelijkingstabel hieronder)

 • Alle klanttegoeden veilig in eigen beheer
 • Officiële licentie van en registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB)
 • Extreem veilige cryptocurrency vault
 • Geen verborgen extra kosten of minimum transactiewaardes
 • Goede vermogensscheiding (digitale activa zijn volledig gescheiden zijn van het bedrijf Finst). Geld staat bij externe Bunq bank
 • Gebruiksvriendelijke interface en fijne app

Cryptowinsten verzilveren naar bankrekening

Is er dan geen nadeel van Finst te noemen? Het verhaal lijkt echt ontzettend goed. Ik heb er zelf inmiddels een account aangemaakt en ga er zeker crypto kopen. Ook als partij om gemaakte winsten in euro’s naar mijn bankrekening te verzilveren lijken ze erg geschikt! 

Zodra ik weet hoe snel het kopen en overmaken gaat, voeg ik mijn ervaringen aan dit artikel toe. Zelf claimt Finst dat je jouw geld binnen 3 werkdagen op je rekening hebt. In de praktijk zal dit waarschijnlijk dezelfde dag nog of zelfs binnen een paar uren zijn.

Crypto kopen via iDEAL is snelst

Voor storten naar Finst via een overboeking geldt hetzelfde. Koop je via iDEAL (wat de meeste mensen in Nederland zullen doen), dan is je geld binnen enkele minuten beschikbaar op je tegoed.

Nadelen van Finst

Omdat Finst nog zo nieuw is, zijn dit de nadelen die ik op dit moment zie:

 • Staking is nog niet mogelijk
 • Withdrawal en deposit van en naar externe wallet is nog niet mogelijk
 • Geld storten kan alleen nog via iDEAL of SEPA-overboeking in EUR.
 • Finst moet zich nog bewijzen (qua betrouwbaarheid en snelheid, etc.)
 • Alles werkt via de app (kan even wennen zijn)

Aan elk van deze nadelen wordt op dit moment gewerkt. Het is waarschijnlijk een kwestie van weken of maximaal een paar maanden voordat dit allemaal ook mogelijk en standaard is.

Conclusie

Er wordt hard gewerkt aan functionaliteiten, zoals staking. Ook het aantal mogelijkheden om geld te storten is nog beperkt. Hoewel iDEAL voor de meeste Nederlanders natuurlijk al prima is (want dat kan gewoon).

Ik ben erg blij met een nieuwe partij op de Nederlandse cryptomarkt. Het feit dat Finst daarbij enorm concurrerende handelstarieven hanteert, zal het succes binnen Nederland en het eurogebied snel laten groeien. Er is veel gedaan aan de veiligheid en de benodigde vergunningen zijn aanwezig.

Zeker even aanmelden dus en profiteren van de lage aan- en verkooptarieven!