• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • FTX Exchange review: Maak nog meer rendement met crypto futures!
augustus 29, 2021

In deze FTX exchange review lees je alles over deze relatief nieuwe cryptobeurs en waarom je hier vandaag nog een account zou moeten aanmaken.

 • Hoe gaat het kopen van cryptovaluta in de praktijk? 
 • Hoe veilig en betrouwbaar is de FTX Exchange?
 • Hoe verschilt FTX van de andere bekende exchanges? Of eigenlijk: wat maakt FTX zo uniek?
 • Hoe zit het met de aan- en verkoopkosten en hebben ze een goede support? 

Op deze en andere vragen vind je in deze FTX exchange review het antwoord. De FTX Exchange is namelijk hard op weg om een van de grootste spelers op de cryptomarkt te worden. In deze uitgebreide FTX Exchange review lees je waarom!

Op zoek naar een snelle, goedkope en betrouwbare exchange? In deze FTX Exchange Review lees je alles over deze relatief nieuwe crypto exchange. Mijn persoonlijke ervaringen met de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid in mijn FTX review!

Een deel van mijn portfolio staat inmiddels bij FTX, omdat je aan alles ziet dat er goed is nagedacht over de verschillende functies en veiligheid van je coins die je als trader graag wilt zien.

ftx exchange

2021 en 2022: de jaren van de echte doorbraak van cryptovaluta

In 2021 wist Bitcoin de magische grens van 50.000 dollar te doorbreken. In de zomer werd zelfs ruim 64.000 dollar even aangetikt. Daarmee lijkt de weg vrij dat Bitcoin naar 100.000 dollar zal gaan. Waarschijnlijk in 2021 nog, of anders vrijwel zeker in 2022. 

Zelfs institutionele beleggers, grote bedrijven en complete landen (El Salvador, Paraguay) adapteren bitcoin als een officiële valuta die volop kansen biedt. Het wordt steeds duidelijker: cryptovaluta’s zijn niet langer de speeltjes van nerds op zolderkamers, maar spelen inmiddels een serieuze en steeds belangrijkere rol in de wereld. Misschien gaan op termijn wel bijna alle betalingen op deze manier en gebruiken we de euro veel minder.

Digitale valuta’s worden steeds volwassener en er ontstaan nieuwe digitale alternatieven voor geld zoals we dat al duizenden jaren kennen. Het mooie is dat je er op dit moment nog steeds vroeg bij bent.

De beweeglijkheid van de koersen biedt enorme kansen en winsten van meerdere duizenden procenten zijn geen uitzondering. FTX Exchange biedt beginners en gevorderde traders een goede manier om in een groot aantal verschillende munten te investeren en handelen.

FTX Exchange is een handelsplatform

Het kopen en verkopen van cryptovaluta is tegenwoordig heel gemakkelijk. Ben je van plan je eerste cryptomunten te kopen? Dan heb je een broker of ook wel exchange nodig. Een broker is een bedrijf waar je in euro’s een tegoed stort, waarna je jouw gewenste cryptovaluta koopt.

FTX Exchange is zo’n broker. Je kunt er niet alleen de euro’s op je bankrekening eenvoudig omzetten naar crypto, maar je wisselt digitale valuta ook eenvoudig om naar een andere munt. Vergelijk het met het kopen van buitenlandse valuta bij een grenswisselkantoor

Ontstaan en geschiedenis van FTX exchange

De meeste Nederlanders bewaren hun crypto op een grote beurs van een gevestigde naam, zoals Bitavo, Binance of Kraken. FTX is een naam die nog niet zoveel mensen kennen, maar waar je zeker eens naar zou moeten kijken.

Opgericht in 2019

FTX Exchange werd in februari 2019 opgericht door Sam Bankman-Fried (CEO) en Gary Wang (CTO). De beurs is gevestigd op Antigua en Barbuda en heeft het hoofdkantoor in Hongkong. Het is daarmee een vrij nieuwe speler tussen alle crypto exchanges.

FTX Exchange: 'Voor en door traders'

Het doel bij oprichting was een nieuw gebruiksvriendelijk handelsplatform op te richten, dat zowel voor beginnende als zeer ervaren traders geschikt zou zijn. Het motto van FTX Exchange luidt: ‘voor en door traders’, wat de lading goed dekt.

Het werd een groot succes. Binnen een half jaar na de oprichting nam concurrent Binance een groot aandeel in FTX exchange en investeerde men in de bijbehorende FTX digitale munt (FTT-token). 

Daarnaast kreeg FTX de bekende crypto tracking-app Blockfolio in hun bezit. Kortom, FTX Exchange is hard op weg om een van de grootste internationale crypto exchanges te worden. 

FTX website

FTX website

Hoe betrouwbaar is FTX exchange?

Wanneer je je geld op een beurs stort, dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat men er veilig en zorgvuldig mee omgaat. FTX Exchange doet er alles aan om alle diensten zo veilig mogelijk te maken. Een speciaal beveiligingsteam is voortdurend bezig om aan de laatste standaarden te voldoen en de beveiliging te verbeteren. Ze houden mogelijke kwetsbaarheden in het systeem in de gaten en lossen problemen snel op. 

Veiligheid staat bij FTX hoog in het vaandel

Daarmee is FTX Exchange een van de veiligste cryptobeurzen ter wereld. Je mag erop vertrouwen dat jouw geld er veilig staat. FTX heeft trouwens nog nooit een hack of ander groot beveiligingsprobleem gehad. 

2FA

FTX biedt tweefactorauthenticatie (2FA) voordat je inlogt. Daarmee is de kans dat iemand zich met jouw account zich ongewenst toegang verschaft heel erg klein. We raden je ook aan om 2FA altijd op elke beurs aan te zetten als die mogelijkheid er is.

Hoe goed is de klantenservice van FTX Exchange?

FTX Exchange biedt al hun klanten een uitgebreide klantenservice, waarvan we vooral de directe chat aanraden. Deze service activeer je eenvoudig via de website, waarna je binnen een paar minuten al antwoord hebt op je vraag. De FTX-klantenservice is geopend tijdens kantooruren.

Uitgebreide handleiding en FAQ

Toch is het meestal niet eens nodig om een medewerker van FTX Exchange te spreken, omdat de meeste vragen en veelvoorkomende problemen in de uitgebreide handleiding worden beantwoord. FTX Exchange beschikt namelijk over een heel uitgebreid tutorial- en FAQ-sectie op de site. Je vindt er how-to’s over geld overmaken, traden, kosten en nog veel meer. Bijna alle mogelijke vragen en oplossingen worden er vermeld.

Wat maakt FTX Exchange zo bijzonder?

FTX is naast een ‘gewone’ crypto exchange heel bijzonder, doordat je er uitgebreide mogelijkheden vindt om nog meer winst te maken dan alleen door het kopen en verkopen van cryptomunten.

FTX biedt namelijk ook andere handelsproducten, waarmee je nog beter en effectiever speculeert op de prijsschommelingen van bitcoin of andere cryptovaluta’s. De belangrijkste mogelijkheid daarvan is het handelen met zogenaamde futures. 

Wat zijn futures?

Futures zijn tijdsgelimiteerde contracten, waarmee je het recht koopt om een bepaalde cryptocurrency voor een vastgelegd bedrag en op een afgesproken tijd te kopen. Dat recht heeft een waarde. Je koopt dus niet daadwerkelijk de onderliggende munt, zoals bitcoin, maar koopt alleen het recht om dat te doen.

Verhandelbaar recht

Dit recht is verhandelbaar, dus je hoeft de bitcoin nooit echt te kopen of bezitten. En het mooie hiervan: je kunt zowel bij stijgende als dalende koersen winst maken! Het klinkt misschien tegenstrijdig om met dalende koersen winst te maken, maar met futures is het mogelijk. Zeker interessant om eens naar te kijken! 

Ik raad het wel aan om dit alleen te doen als je al wat meer ervaring hebt. Maar het is goed om te weten dat je dit bij FTX Exchange dus als optie hebt.

Leveraged tokens als eerste bij FTX

FTX is de eerste exchange die deze futures op deze schaal mogelijk maakt. Men noemt het ook wel ‘leveraged tokens’, oftewel het handelen met een hefboom. Het biedt de mogelijkheid om je rendement nog veel groter te maken. 

Aanmelden bij FTX

Aanmelden bij FTX

Een tegoed storten op FTX Exchange

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te storten op je FTX-account. De gemakkelijkste manier is het aanmaken van een Ethereum wallet adres (of andere grote cryptovaluta), waarna je de door jou gewenste waarde vanaf een andere exchange overmaakt naar FTX Exchange.

Heb je nog geen ander exchange account en wil je direct fiat geld storten? Dan kan dat ook. FTX Exchange ondersteunt de grootste ‘echte’ valuta’s in de wereld, zoals de euro en de dollar.

Snel je geld beschikbaar bij FTX

Helaas is het (nog) niet mogelijk om bij FTX Exchange via iDEAL geld over te maken, maar moet je een standaard bankoverboeking (SEPA) doen. In de meeste gevallen beschik je ook daarmee heel snel over je geld.

Handelen bij FTX

Verificatie bij FTX Exchange

Wereldwijd zijn crypto exchanges zoals FTX verplicht om hun gebruikers te verifiëren. Bij FTX exchange is dat helaas niet anders, maar nodig om het witwassen van geld of andere criminele activiteiten te ontmoedigen. 

Drie verificatieniveaus

Bij FTX Exchange hanteert men drie verificatieniveaus van 0 tot en met 2, ook wel ‘tiers’ genoemd.

Tier 0 bij FTX

Verifieer je jezelf niet? Dan mag je de site alleen verkennen en niet handelen. Goed genoeg om er eens rond te kijken dus. Wil je wel echt wat gaan doen? Dan is verificatie nodig. 

Tier 1 bij FTX

Bij tier 1 mag je dagelijks voor 2000 dollar handelen of opnemen. Hiervoor dien je een aantal gegevens door te sturen, zoals je e-mailadres, volledige naam, geboortedatum, land en telefoonnummer.

Tier 2 bij FTX

Bij tier 2 wordt het handelen bij FTX Exchange echt interessant, want op dat moment zijn er geen limieten en handel je zonder beperkingen ook met de hierboven genoemde futures. In aanvulling op de gegevens bij tier 1 moet je dan ook onder meer een kopie van je paspoort samen met jouw gezicht tonen, de herkomst van je geld toelichten en schriftelijk bewijzen dat je echt op jouw adres woont. Het is niet zoveel werk als het lijkt en na verificatie geniet je van onbeperkte mogelijkheden.  

Kosten bij FTX Exchange

Net zoals Bitvavo in Nederland, behoren de handelskosten van FTX Exchange tot een van de laagste ter wereld. Bovendien dalen de kosten nog verder, naarmate je voor een grotere hoeveelheid handelt. In de praktijk betaal je slechts 0,02% tot 0,07% transactiekosten over je aan- en verkopen.

Op de meeste mensen is dat waarschijnlijk niet van toepassing, maar heb je een 30-daags handelsvolume boven de 2 miljoen dollar? Dan zakken de tarieven nog verder. Je zit hier trouwens al aan als je als actieve trader dagelijks bij elkaar opgeteld zo’n 65.000 dollar aan- en verkoopt. Niet heel onrealistisch dus!

Verdien nog meer korting op je handelskosten

Interessante kortingen op de handelskosten krijg je door FTT-token in bezit te hebben. Daarmee krijg je gemiddeld zo’n 3% tot 20% korting op deze kosten. Bij 100 dollar FTT bedraagt de korting 3%, bij 1000 dollar 5%, bij 5000 dollar 10% en voor alles boven 10000 tot 50000 dollar loopt het op tot 15 en 20% (boven 50.000 dollar)

Bekijk alle kosten en kortingen op de site van FTX Exchange.

Kosten FTX Exchange

De FTX token (FTT)

FTT is de munt van FTX Exchange, je kunt hem het beste vergelijken met de BNB van Binance. Het bezit van FTT-coin geeft je een aantal mooie voordelen bij het handelen op de FTX-Exchange, waarvan vooral de korting op de handelskosten in het oog springt. 

FTT-token op weg om BNB te verslaan?

Het kopen van alleen FTT is overigens ook een aanrader, aangezien je de munt goed kan vergelijken met BNB, dat inmiddels al lange tijd in de top 5 van grootste cryptocurrencies staat. De kans is groot dat FTT de kant van BNB opgaat. Op dit moment ben je er nog vroeg bij! 

FTX exchange review: de voor- en nadelen van FTX

Sinds dit jaar experimenteer ik regelmatig met futures bij FTX Exchange. Hieronder vind je de voordelen en nadelen van FTX Exchange die ik tijdens die periode heb ervaren:

Voordelen van FTX Exchange

 • Werkt eenvoudig
 • Duidelijke vormgeving
 • Extreem veel goede tekst- en video-uitleg
 • Zeer lage handelskosten
 • Unieke producten, waarvan vooral de futures erg interessant zijn!
 • Veilig
 • Goede app beschikbaar voor Android en iOS

Nadelen van FTX Exchange

 • Handelsvolumes nog niet zo groot als andere beurzen (het is een groeiend platform)
 • Geen ondersteuning voor iDEAL
 • Leren werken met futures vereist wat extra leertijd
 • Live chat-support alleen beschikbaar tijdens kantooruren in Hongkong

FTX Exchange review: mijn conclusie

FTX Exchange is een nog relatief nieuwe speler op de wereldwijde cryptomarkt, maar onderschat deze beurs niet! Hij groeit razendsnel en vooral de mogelijkheid om met futures te handelen maakt FTX Exchange uniek. 

De interface is erg overzichtelijk, ondanks de mogelijkheid om te kiezen voor deze wat complexere financiële producten. 

FTX Exchange geniet bovendien grootschalige ondersteuning van Binance, een van de meest bekende en grootste crypto exchanges van de wereld. 

Tot slot zie ik een geweldige toekomst voor de token FTT van FTX Exchange. Deze cryptovaluta zou in de toekomst zomaar Binance Coin (BNB) van zijn troon kunnen stoten! Reden genoeg om een account bij FTX Exchange aan te maken en tegelijkertijd een mooi aantal FTX-tokens (FTT) in mijn portfolio op te nemen.

Ben je klaar voor nog meer rendement op je crypto-investeringen door het kopen van futures? Dan raad ik je absoluut aan eens een kijkje te nemen bij FTX Exchange!