• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat zijn crypto futures? Dit stappenplan futures traden op ByBit helpt je op weg!
juli 18, 2022

Wat zijn crypto futures en hoe trade je ze? Futures trading kan namelijk enorm winstgevend zijn! Als je op zoek bent om op een snelle manier geld te verdienen aan crypto, zijn crypto futures een goede plek om te beginnen. Sterker nog, ze zijn tegenwoordig een van de meest populaire manieren om te investeren in cryptocurrency. 

In dit artikel bespreek ik onder meer wat futures zijn, hoe future trading werkt en hoe je kan starten met futures trading op ByBit.

Wat zijn crypto futures precies? 

Een crypto future is een afgeleid product van een cryptocurrency zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Futures worden ook wel derivaten genoemd. Het komt erop neer dat je van tevoren aangeeft voor welke prijs je een bepaald aantal coins wilt kopen.

Prijsafspraken voor de toekomst

Crypto futures zijn dus eigenlijk prijsafspraken voor de toekomst, waarbij je ook afspreekt op welke datum de transactie zal worden uitgevoerd. Bij het kopen van een future is er sprake van een verplichting om de coins op de afgesproken datum voor de overeengekomen prijs te kopen. Dat is een groot verschil met andere derivaten, zoals opties. Hierbij heb je het recht, maar niet de verplichting om te kopen.

crypto futures op bybit

Futures traden op crypto exchang ByBit

Futures trading steeds populairder

Crypto future trading is in 2022 een van de meest populaire beleggingsvormen in de wereld van professionele crypto traders. Het is relatief gemakkelijk en snel te leren, maar brengt wel wat extra risico’s met zich mee wanneer je het vergelijkt met spot trading.

Tegenover deze risico’s staan overigens wel mooie kansen op grote winsten. Met de juiste strategie kun je op deze manier dus veel sneller verdienen. Je verdient door het verschil tussen de prijs van het contract en de daadwerkelijke prijs van de cryptocurrency.

2 verschillende soorten futures contracten

In de basis bestaan er twee verschillende soorten crypto futures. Je hebt future contracten met een einddatum en futures zonder einddatum, ook wel eeuwigdurende contracten of ‘perpetual’ future contracten genoemd.

In de praktijk kiest bijna iedereen voor de perpetual crypto futures. Hierbij heb je namelijk niet te maken met onrust in je hoofd, of stress over een naderende einddatum. Bij een perpetual contract kies je gewoon zelf wanneer je jouw future verzilvert.

crypto crash wat doen

Perpetual future contracten

Bij perpetual crypto futures kun je op elk moment tijdens de looptijd van het contract kiezen om de onderliggende waarde (bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum) te kopen of te verkopen. Je verdient geld als de prijs van de geselecteerde cryptocurrency stijgt (of daalt in het geval van een short-positie).

De voordelen van handelen in futures

 • Het grootste voordeel van handelen met futures is de flexibiliteit. Het mooie is dat je zowel op een stijging als daling kunt speculeren. Op die manier kun je in elke markt geld verdienen. 
 • Het hefboomeffect maakt het mogelijk om met weinig inleg toch grote winsten te halen.
 • Je kunt winst maken zonder dat je de cryptocurrency zelf in bezit hebt.
 • Handig om je te beschermen tegen grote koersdalingen. Door een short-positie met hefboom in te nemen, zorg je ervoor dat je de waarde van jouw totale portfolio beschermt.

De nadelen van cypto futures

 • Met het hogere risico komt ook het risico op grotere verliezen.
 • Het is belangrijk om altijd een stop-loss in te stellen en goed in de gaten te houden hoe de koers zich ontwikkelt.
 • Gaat de koers niet de richting uit die je verwacht? Dan loop je het risico dat de exchange je positie automatisch sluit (liquidatie), zodra je balans naar 0 dreigt te gaan.

Futures trading, de verschillende opties

Voordat je begint met future trading, is het belangrijk om te bekijken met welke coin je wilt traden. Persoonlijk raad ik je aan om dat te doen met een coin waar veel volume op zit. Bitcoin en Ethereum zijn hiervoor heel geschikt.

Op die manier weet je zeker dat jouw order direct wordt uitgevoerd als je er snel vanaf wilt. Je kiest voor een trading pair, zoals BTC-USDT, of ETH-USDT. 

Perpetual contracten: Cross vs Isolated 

Wanneer je wilt gaan traden met futures, heb je daarbij de optie om te kiezen voor een cross trade, of een isolated trade. Voor veel mensen is het verschil hiertussen onduidelijk. In het kort komt het erop neer dat je in de praktijk vooral kiest voor isolated trades. Dat betekent dat je niet meer dan je inleg voor die trade kunt verliezen. Speel je bijvoorbeeld met 100 dollar, dan is dat wat je maximaal kunt verliezen. 

Kies je voor ‘cross’, dan gebruikt de exchange ook het geld uit je wallet om aan je verplichtingen te voldoen als de koers niet de door jou verwachte kant opgaat. Stel dus dat je 1000 dollar in je account hebt staan, dan kun je dus ook dat verliezen.

Daar staat tegenover dat je bij een cross trade daardoor wel een veel lagere liquidation price hebt, oftewel een moment waarop de openstaande positie automatisch door de exchange wordt gesloten omdat je geld op dreigt te raken en daarmee schulden voorkomt.

Leverage kiezen

Tot slot is het nog belangrijk om te bepalen welke leverage je wilt gebruiken. De leverage is de hefboom. Die loopt van 1x tot 50x. Een leverage van 1x is eigenlijk hetzelfde als spot trading, omdat je voor je geld dan bijvoorbeeld 1 Ethereum koopt.

Met een hefboom van 10x koop je voor het geld van de prijs van 1 Ethereum de waarde van 10 Ethereum. Erg interessant dus! Je winst loopt daardoor veel sneller op (maar je verliezen uiteraard ook). Met een goede risk-management strategie kun je met een hefboom wel veel sneller geld verdienen. Ik doe tegenwoordig niet anders meer. 

Voorbeeldvideo futures trade plaatsen op ByBit

Wil je zien hoe het traden met futures in de praktijk gaat? Corné maakte hiervoor een uitgebreide instructievideo met uitleg over alle punten die ik in dit artikel ook heb behandeld. Daarnaast vertelt hij je alles over het beheren van je actieve futures trades en hoe je jouw take profit en stop loss instelt.

Conclusie

Futures traden is de nieuwe manier om mooie winsten met crypto te maken, of de koersen nu hard stijgen of dalen. In elke markt kun je geld verdienen! Om crypto futures te verhandelen, heb je wel een account nodig bij een crypto exchange die ze aanbiedt.

Ik ben heel enthousiast over ByBit, vanwege de snelheid, eenvoudige interface, de lage kosten en de uitgebreide mogelijkheden om met futures te handelen.

En wanneer je je via de knop hieronder aanmeldt, krijg je daarbij ook nog eens een mooie bonus die oploopt tot meer dan 4000 dollar aan tradingtegoed!