• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Chainlink en SWIFT werken samen. Is LINK klaar voor een grote stijging?
september 2, 2023

Gaat Chainlink stijgen? Onlangs maakte SWIFT bekend dat het succesvolle tests met Chainlink heeft afgerond, op het gebied van internationaal betalingsverkeer en blockchaintechnologie. SWIFT is al sinds de jaren ‘70 de standaard voor internationale transacties en merkt dat het met zijn tijd mee moet om ook in de toekomst relevant te blijven.

Wat betekent de samenwerking met Chainlink voor de koers en toekomst van deze cryptocurrency?

Wat is SWIFT precies?

SWIFT is een afkorting voor de "Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication" en bestaat sinds 1973. Het is al tientallen jaren een belangrijke schakel in de wereldwijde financiële sector. SWIFT biedt namelijk een netwerk dat financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt om onderling veilig transactieberichten uit te wisselen en overboekingen tussen banken mogelijk te maken.

BIC-code en SWIFT

Wanneer je ooit een internationale betaling hebt gedaan (vooral buiten de EU naar een niet-IBAN-rekening), moest je vast al eens een zogenaamde BIC-code invullen.Deze Bank Identifier Code (BIC) is een code die jouw bank of de ontvangende bank identificeert bij internationaal betalingsverkeer. Elke bank heeft een unieke BIC. De BIC wordt ook wel het SWIFT-adres of de SWIFT-code genoemd. BIC en SWIFT zijn dus hetzelfde.

Crypto staking

SWIFT niet langer ideaal voor internationaal betalingsverkeer

Bij het versturen van geld naar het buitenland, hield je er meestal rekening mee dat het minimaal enkele dagen (of langer) zou duren voordat het geld op jouw rekening of die van de ontvangende partij zou staan.

Tot tien jaar geleden was dat prima en acceptabel, maar door de opkomst van PayPal en cryptocurrency’s weten we allemaal dat het overschrijven van geld eigenlijk bijna gratis en binnen enkele seconden kan. Gewoon naar elke bestemming wereldwijd.

Hoewel de bankenwereld vrij traditioneel is ingesteld en veranderingen vaak maar moeizaam worden doorgevoerd, moet SWIFT wel met zijn tijd meegaan om binnen de volgende tien jaar niet overbodig te worden en door andere technologieën voorbij te worden gestreefd.

Nadelen van SWIFT

Een aantal nadelen van SWIFT op een rij.

Traag

Een SWIFT-overboeking kan meerdere dagen duren, vooral als er veel tussenliggende banken bij betrokken zijn.

Duur

Er zijn vaak vrij hoge kosten verbonden aan SWIFT-overboekingen, zowel vanuit jouw bank als eventuele tussenliggende banken.

Foutgevoelig

Met zoveel betrokken partijen kunnen er soms fouten optreden, zoals verkeerde bankdetails of verkeerde bedragen.

Niet transparant

Het kan moeilijk zijn om de status van je overboeking real-time te volgen.

Veiligheidszorgen

Hoewel SWIFT een zeer beveiligd systeem heeft, zijn er in het verleden wel incidenten geweest waarbij banken werden gehackt via hun SWIFT-toegang.

De rol van cryptocurrency's bij internationale overboekingen

Cryptocurrency's bieden een nieuwe manier van overboeken, die sneller en goedkoper is dan traditionele methoden zoals SWIFT.

Voordelen van crypto voor internationale overboekingen

Hoge snelheid

Transacties kunnen binnen enkele minuten tot uren worden voltooid, ongeacht waar ter wereld je je bevindt.

Lage kosten

De transactiekosten zijn vrijwel nihil, afhankelijk van de cryptocurrency.

Geen tussenpersonen

Cryptotransacties hebben geen banken of andere tussenpersonen nodig, wat zorgt voor minder fouten en vertragingen.

Kortom, cryptocurrency’s en blockchaintechnologie lijken dus eigenlijk gewoon gemaakt voor een revolutie in de wereld van internationale betalingen!

SWIFT zit niet stil en verkent de mogelijkheden van blockchain met Chainlink

Op 31 augustus 2023 heeft SWIFTbekendgemaakt dat het met succes experimenten heeft uitgevoerd met blockchaintechnologie. Dit deed het bedrijf in partnerschap met Chainlink, een vooraanstaand project binnen de Ethereum-blockchain.

Deze samenwerking, waarbij ook enkele grote internationale banken zoals ANZ, BNP Paribas en Lloyds Banking Group meededen, was gericht op het onderzoeken van de integratie tussen traditionele financiële systemen en de opkomende wereld van blockchain.

gaat-chainlink-stijgen-website-chainlink

Chainlink maakt brug tussen verschillende blockchains mogelijk

Met behulp van het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) van Chainlink, slaagden SWIFT en Chainlink erin een effectieve brug op te zetten tussen het Ethereum-testnetwerk, Sepolia en andere blockchains. Deze verbinding maakt het mogelijk om digitale middelen vlot en veilig tussen verschillende blockchain-infrastructuren over te dragen. Ze gebruikten dus niet alleen Chainlink als cryptocurrency voor het doen van de overboekingen, maar keken ook naar de mogelijkheid om interoperabiliteit tussen verschillende blockchains te realiseren. En dat is dus gelukt!

Swift today released results from a new series of experiments that show its infrastructure can seamlessly facilitate the transfer of tokenised value across multiple public and private blockchains. The findings have potential to remove significant friction slowing the growth of tokenised asset markets and enable them to scale globally as they mature.


While tokenisation is in its infancy, 97% of institutional investors believe it will revolutionise asset management and be a positive force in the industry, not least because of its potential to increase efficiency, reduce costs and, by enabling fractional ownership, open up opportunities to more investors.

SWIFT, 31 AUG 2023

Uit SWIFT-rapport "Connecting blockchains"

Wat betekent dit succes voor de koers van Chainlink?

Dat een grote partij zoals SWIFT nu succesvol samenwerkt met Chainlink is geweldig nieuws. Bovendien zit er nog veel potentieel in de koers. De prijs voor Chainlink ligt al een tijd tussen 5 en 7 dollar. Ik verwacht dat deze koers bij aanhoudende positieve berichten en een steuntje in de rug van de bredere cryptomarkt weleens snel naar oude records van meer dan 50 dollar per LINK zou kunnen stijgen.

Op dit moment zal SWIFT namelijk nog niet snel verdwijnen en volledig worden vervangen door een onafhankelijke blockchainoplossing zoals XRP deze bijvoorbeeld biedt.

Een uitgebreide samenwerking met Chainlink is voor SWIFT in ieder geval een slimme zet om ook de komende jaren nog relevant te blijven en zijn eerste stappen op het gebied van blockchain te zetten.

Chainlink analyse van Corné, waar gaat de koers naartoe?

En XRP dan? Is XRP niet dé aangewezen vervanger voor SWIFT?

Hoewel XRP en het onderliggende systeem dat door Ripple Labs is ontwikkeld, worden gezien als potentiële concurrenten voor SWIFT, heeft XRP als nieuwkomer nog een lange weg te gaan om massale adoptie bij banken te bereiken.

Ripple is wel hard bezig met het opbouwen van zijn netwerk en heeft partnerships met verschillende banken en financiële dienstverleners, maar het heeft nog niet dezelfde mate van adoptie als SWIFT.

blockchain-rwa-crypto

Lopende rechtszaak

Bovendien heeft Ripple (XRP) te maken met regelgevende uitdagingen en vragen over de status van XRP als effect. Dit is een variabele die de adoptie en het succes van Ripple als een echte concurrent voor SWIFT nu nog behoorlijk beïnvloedt.

Hoe graag ik zelf ook zou zien dat XRP de standaard wordt op het gebied van goedkope en razendsnelle internationale betalingen, geef ik Chainlink op dit moment meer kans om in de wereld van het internationale betalingsverkeer ‘een voet tussen de deur te krijgen’, om het zo maar te zeggen.

Dus XRP heeft absoluut de toekomst en is een gigantische concurrent voor SWIFT, maar op de korte termijn plukt vooral Chainlink (LINK) er de vruchten van.

Conclusie

Het is goed nieuws dat SWIFT heeft bekendgemaakt dat het succesvolle tests met Chainlink heeft uitgevoerd. Dat biedt veel potentieel voor een nieuwe explosieve koersstijging van LINK. Je zult zien dat SWIFT steeds meer met cryptocurrency’s en de blockchain gaat doen, al was het alleen maar om ook in de toekomst nog relevant te blijven en niet door nieuwe technologieën voorbij te worden gestreefd.

De samenwerking met Chainlink is een goede eerste stap. De koers van Chainlink is al een tijdje vrij stabiel, zelfs bij de sterk gedaalde koersen van de bredere cryptomarkt. Het is wat mij betreft een kwestie van tijd voordat we bij Chainlink een mooie stijging gaan zien, zodra de markt ontdekt dat Chainlink en SWIFT steeds meer gaan samenwerken aan toekomstgerichte oplossingen.

Chainlink kopen?

Op dit moment kun je LINK dus nog goedkoop inslaan. Grijp die kans en koop je Chainlink eenvoudig met iDEAL op Bybit via de knop hieronder. Succes!