• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe maak je een goed gebalanceerde crypto portfolio? Bouw een crypto piramide!
februari 17, 2022

Hoewel crypto voor veel mensen al een aantal jaren niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven, blijkt uit de soms gigantische koersschommelingen dat de cryptowereld nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling staat. Je kunt er snel veel geld mee verdienen, maar helaas ook net zo hard verliezen. 

Om te voorkomen dat je deze verliezen maakt en juist een mooie winst opbouwt, heb je een goed gebalanceerde crypto portfolio nodig. Maar hoe maak je een goed gebalanceerde crypto portfolio?

De opbouw van een goed gebalanceerde crypto portfolio

Hoe ziet de opbouw van een goed gebalanceerde crypto portfolio eruit? Wanneer je de volgende principes op je portfolio toepast, ben je goed op weg!

Diversificatie

De sleutel naar een goed gebalanceerde crypto portfolio is diversificatie. Dat betekent het spreiden van de munten die je in bezit hebt, oftewel het investeren in meer dan één cryptomunt. Het rendement dat je maakt, is dan ongeveer het gemiddelde van het resultaat van al je investeringen. Dat hangt af van het aandeel per munt dat je in je portfolio hebt.

Diversificatie over meerdere cryptocurrencies zorgt ervoor dat extreme uitschieters naar beneden of boven als het ware worden gedempt. Het risico van een portefeuille met meerdere coins is daardoor lager dan een portfolio met één munt waarin je all-in bent gegaan.

Dus hoe groot fan je ook bent van een bepaalde munt, het is onverstandig om alleen die coin in je portfolio te hebben. Het maakt je namelijk erg kwetsbaar voor als er slecht nieuws uitkomt, of iets anders gebeurt. 

Support en resistance

De optimale indeling van je crypto portfolio: de crypto piramide

De beste manier om je portfolio in te delen, is door het te zien als een piramide. Een piramide heeft een brede basis en een kleine punt. In het kort komt het erop neer dat je een basis bouwt met grote, relatief stabiele coins en in de top een klein deel van je portfolio toewijst aan munten met een (extreem) hoog risico.

In de praktijk bestaat de crypto piramide uit vier lagen, waarin je de munten op basis van het risico aan een van deze vier lagen toekent.


Onderste pijler (laag 1): het fundament van je portfolio

Laag 1 bestaat uit coins waarmee je het minste risico loopt. Als ik voor mezelf spreek zijn dat voor de helft Bitcoin en de andere helft Ethereum. Dit is het echte fundament van je portfolio en raak je in principe ook niet aan.

Ik verwacht dat Bitcoin de komende jaren absoluut naar 100.000 euro zal gaan en na een correctie door kan stomen tot zelfs 250.000 euro. De toekomst zal het leren, maar dit fundament van Bitcoin en Ethereum hou ik vast tot die koersdoelen zijn bereikt. 

Los daarvan zorgt een basis van BTC en ETH ervoor dat koersdalingen van andere munten worden gedempt. Bitcoin en Ethereum zijn in de cryptowereld namelijk redelijk stabiel. Je wijst tot ongeveer 50 procent van je portfolio toe aan deze coins.

Langetermijnlaag (laag 2): Top 10 munten

De laag boven het fundament noem ik de langetermijnlaag. In deze groep staan de munten die in de wereldwijde crypto top 10 staan. Deze munten hebben een market cap van meerdere tientallen miljarden dollars en zijn na Bitcoin en Ethereum relatief stabiele, maar iets risicovollere coins. Ze zijn behoorlijk volwassen en hebben een goed trackrecord.

Gemiddeld wijs je tot ca. 30% van je portfolio toe aan deze coins.

Minder mainstream altcoins (laag 3): Crypto top 50

Op de derde laag van de piramide wordt de laag al wat minder breed. Dat betekent in de praktijk dat je ongeveer 15% tot 20% van je portfolio aan dit type coins toewijst. Om het gemakkelijk te houden, zoek je voor deze laag naar interessante coins uit de wereldwijde crypto top 50. 

Het risico is hoger, maar daar staat tegenover dat de market cap het toelaat om met gemak nog wel 5 tot 10 keer over de kop te kunnen gaan. Op die manier kun je mooie winsten maken!

Zeer speculatief (laag 4): 10.000% winst kandidaten

In de top van de piramide wordt het echt leuk. Hier vind je namelijk de kleinste altcoins en nieuwkomers, de ICO’s. Sommige van deze coins hebben het potentieel om tot wel 100x meer waard te worden en geven je portfolio daarmee een geweldige boost, ook al wijs je in totaal maar ongeveer 5 tot 10 procent van je portfolio toe aan dit type coins.

Waarom spreiden?

De belangrijkste reden om je portfolio te diversifiëren is het verkleinen van je risico. Je voorkomt ermee dat je bijvoorbeeld al je vermogen in één cryptomunt investeert.

Wanneer deze munt in de problemen komt of zelfs stopt, verlies je in één klap al je geld. Door te spreiden voorkom je dit risico, terwijl je tegelijkertijd nog kans genoeg hebt op mooie winsten.

Hoe creëer je diversificatie in je portefeuille?

Diversificatie is dus heel belangrijk is om de risico’s van investeren in cryptomunten te verkleinen. Maar hoe zorg je voor deze spreiding? Ten eerste houd je rekening met de crypto piramide die ik hierboven heb genoemd. 

Focus niet op één soort munt

Bij het spreiden van je cryptoportfolio is het belangriijk om ook onderscheid te maken tussen de verschillende soorten munten. Wanneer je namelijk alleen kiest voor een bepaald soort munt, zoals DeFi of de Metaverse, loop je alsnog veel risico wanneer een hele sector wordt geraakt. Dit kun je voorkomen door te verspreiden over verschillende coins met verschillende doelen. 

timen van de markt

Conclusie

Risico en rendement zijn in de cryptowereld onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe meer risico je aangaat, des te meer rendement (of verlies) daar tegenover kan staan. Een gezonde verhouding tussen beide soorten is belangrijk.

In essentie komt het erop neer dat je ervoor zorgt dat je gewoon niet al je eieren in één mandje legt. Door te diversifiëren kun je tegen een stootje als één coin of categorie cryptomunten het laat afweten. Door je te richten op de verdeling in de crypto piramide weet je hoe je jouw portfolio verstandig en voor de lange termijn opbouwt. 

Wil je hier graag meer over weten, of wil je juist speculeren en leren daytraden? Volg dan de gratis crypto training en zie en hoor wat je moet doen om met één trade een mooie winst te verdienen, terwijl je jouw portfolio tegelijkertijd tegen verliezen beschermt.