• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Grote update voor Cardano komt steeds dichterbij na nieuwe stap
juli 9, 2024

Het Cardano (ADA) netwerk beweegt al geruime tijd langzaam naar zijn volgende belangrijke en veelbelovende update. De Chang hard fork staat al een tijdje in de startblokken, maar de lancering lijkt nu nabij. Dankzij een nieuwe wending is het aftellen tot de revolutionaire update begonnen en daarmee de transitie tot een volledig gedecentraliseerde en zelfbesturende blockchain.


Cardano Voltaire fase 

Cardano bevindt zich aan de vooravond van zijn nieuwe Voltaire tijdperk, wat de laatste ontwikkelingsfase in de roadmap markeert. Voltaire, vernoemd naar de invloedrijke Franse filosoof en schrijver uit de 18e eeuw, is gericht op governance en moet de macht van het Cardano netwerk in handen van de ADA-houders leggen.

Tijdens de Voltaire-fase wordt Cardano omgetoverd tot een democratisch bestuursmodel waarin gebruikers door middel van stemrecht direct kunnen deelnemen aan besluitvormingsprocessen en het beheer van het netwerk. De toekomst van het netwerk wordt beheerd door smart contracts op de blockchain - wat een transparante, efficiënte en inclusieve besluitvorming garandeert. 

Momenteel heeft ontwikkelingsbedrijf Input Output Global (IOG) nog de leiding over het netwerk, maar binnenkort zullen de gebruikers van Cardano de controle over de toekomst van het platform krijgen.

Chang hard fork akelig dichtbij door nieuwe software

Met de aanstaande Chang hard fork wordt de Voltaire fase afgetrapt en de basis gelegd voor de democratische transitie. De langverwachte netwerkupgrade is al enige tijd klaar voor implementatie, maar de nieuwste node-software moest nog worden uitgebracht.

Gisteren heeft het Cardano-ontwikkelingsteam ‘Node 9.0’ uitgebracht, de nieuwste versie van de Cardano validator-software. Volgens een YouTube-video die op 7 juli door Cardano-oprichter Charles Hoskinson werd uitgebracht, is de nieuwe software de laatste ontwikkelingsstap die nodig is om de komende Chang-hard fork mogelijk te maken.

De software werd rond 19:00 UTC uitgebracht. Volgens de aantekeningen "is dit de eerste node die de overgang van de 9.0 hard fork (Chang) op het mainnet en langlopende testnets, zoals PreProd, kan ondersteunen."

Hoskinson had al eerder verklaard dat de Chang hard fork plaats zal vinden zodra de vereiste 70% van de stake pool operators (SPO’s) hun nodes hebben geüpgraded naar de nieuwste Cardano Node versie 9.0.

Op het moment van schrijven tonen gegevens van Cardanoscan dat crypto exchanges en stake pools nog niet gereed zijn voor de hard fork.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.