• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het grote geld vloeit richting bitcoin ETF’s, giganten stappen in
mei 20, 2024

De afgelopen tijd is het voor het grote publiek bekend geworden welke institutionele partijen hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Veel grote namen hebben al een graantje meegepikt en geld gestopt in de nieuwe beursfondsen. Desalniettemin zijn particulieren nog altijd de grootste investeerders in de BTC-fondsen.


Meer dan 900 professionele investeerders kopen bitcoin ETF’s

Institutionele beleggers met meer dan 100 miljoen dollar aan beheerde activa zijn verplicht om na ieder kwartaal een zogeheten 13F-melding in te dienen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) waarin zij details over hun aandelenposities onthullen.

Uit data van crypto-onderzoeksbureau K33 blijkt dat in totaal 937 professionele investeringspartijen hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse bitcoin spot ETF’s. Hiermee is de score van goud, dat in 2004 zijn eerste spot ETF in de VS introduceerde, ruimschoots overtroffen. Goud-fondsen verwelkomden namelijk 95 professionele investeringspartijen, zo liet Vettle Lunde van K33 Research op socialmediaplatform X weten.

Grote instituties stappen massaal in

Verschillende grote namen zijn de afgelopen weken naar buiten getreden met hun investeringen in de bitcoin-fondsen. 

Het internationale hedgefonds Millenium Managament is de meest opvallende binnen het lijstje. De gigant heeft een totaal van maar liefst 1,94 miljard dollar verdeeld over vijf bitcoin ETF’s. Het grootste bedrag, ruim 844 miljoen dollar, ging naar BlackRock’s IBIT-fonds.

Daarnaast is bekend geworden dat het allereerste staatspensioenfonds in bitcoin heeft geïnvesteerd. Het gaat om de Amerikaanse staat Wisconsin die voor ongeveer 164 miljoen dollar aan bitcoin ETF-aandelen heeft gekocht.

Ook grote Amerikaanse banken zijn ingestapt. JPMorgan en Wells Fargo hebben beiden relatief lage bedragen toegewezen aan de nieuwe fondsen, namelijk respectievelijk 760.000 dollar en 121.000 dollar. Morgan Stanley heeft daarentegen wel een groot bedrag van 269,8 miljoen dollar geïnvesteerd.

Aan het begin van de maand werd bovendien al bekend dat Susquehanna International Group, een vooraanstaand internationaal handels- en technologiebedrijf, in het eerste kwartaal voor maar liefst 1,2 miljard dollar aan bitcoin ETF’s heeft gekocht.

Bitcoin ETF’s beleven beste week in tijden

De elf BTC-fondsen hebben vorige week hun beste week sinds halverwege maart beleefd, toen de bitcoin koers zijn all-time high van bijna 74.000 dollar bereikte. Met vijf achtereenvolgende positieve handelsdagen en een cumulatieve netto-instroom van 948,3 miljoen dollar lijken de fondsen weer terug van weggeweest. Het is echter nog afwachten of de positieve trend deze week zal voortduren.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.