• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe bereken je return on investment? Gebruik deze handige formule!
maart 11, 2022

Wanneer je serieus met investeren in crypto bezig bent, kom je ongetwijfeld de term ROI tegen. Dat is een afkorting voor Return On Investment, die staat voor het rendement op je investering.

Maar waar bestaat de ROI uit, hoe bereken je de Return On Investment en wat is eigenlijk een goede ROI als je in crypto investeert? In dit artikel zet ik alle belangrijke zaken rondom de ROI voor je op een rij. Van de handigste formule om de ROI te berekenen, tot de voor- en nadelen van het op deze manier berekenen van je rendement.

Wat is de Return On Investment precies?

Return On Investment betekent letterlijk ‘rendement op investering’. Met andere woorden, de ROI zegt in één oogopslag aan de hand van een percentage hoeveel jouw investering in crypto je heeft opgeleverd. 

Winst of verlies in procenten

De ROI is je winst of verlies in procenten, in verhouding tot de investering die je hebt gedaan en de kosten die je daarvoor hebt gemaakt.

Een negatieve ROI betekent dat jouw investering verlies heeft geleden, een positieve ROI betekent dat je winst hebt gemaakt (omdat de ROI rekening houdt met alle kosten die je hebt gemaakt).

Wanneer gebruik je ROI?

Normaal gesproken bereken je de ROI achteraf, zodat je weet hoeveel je met jouw investering hebt verdiend.

Verwachte ROI

Het kan ook handig zijn om je ROI vooraf te berekenen. Naar welk rendement streef je bijvoorbeeld? Hoeveel wil je verdienen als je 1000 euro, of misschien wel 10.000 euro investeert?

Support en resistance

Neem de kosten ook mee in de ROI berekenen formule

Je maakt een schatting van de opbrengsten en kijkt vervolgens welke kosten je maakt. Over het algemeen zijn de kosten bij het handelen in crypto behoorlijk laag. Gemiddeld betaal je 0,25 tot maximaal 3% aan kosten. Wanneer je in dollars handelt, krijg je mogelijk ook je maken met valutaverschillen als de euro stijgt of daalt ten opzichte van de dollar.

Door je gewenste ROI vooraf te bepalen, weet je bij welke koers je jouw doel(en) hebt bereikt.

ROI helpt je bij het voorkomen van emotionele beslissingen

Goed om te weten: als je ROI steeds erg laag of zelfs negatief is (je maakt verlies), kun je op basis van de ROI ook beslissen om te stoppen met handelen, totdat de marktomstandigheden verbeteren. Op deze manier maak je beslissingen op basis van getallen en niet meer op gevoel. Puur op gevoel handelen werkt in de praktijk namelijk meestal niet zo goed.

Formule zelf je ROI berekenen

Het berekenen van de ROI is niet moeilijk. Er bestaan zelfs verschillende ROI-formules die je kunt toepassen om het rendement op je crypto investeringen uit te rekenen. De onderstaande ROI-formule is het gemakkelijkste en wordt daardoor het meest gebruikt:

ROI = (huidige waarde – investering (+ kosten)) / investering * 100%

ROI-rekenvoorbeeld

Rekenvoorbeeld: Op dit moment is de waarde van je portfolio € 30.000. Je hebt vorig jaar € 20.000 in cryptovaluta geïnvesteerd en bent regelmatig aan het traden geweest. In totaal heb je € 500 aan transactiekosten en fees betaald. Je investering + je kosten bedragen dan dus € 20.500.

Gelukkig heeft al het handelen (of HODL’en) je een mooie winst opgeleverd, aangezien je portfolio na een jaar € 30.000 waard blijkt te zijn. Wat is dan je ROI?

Wanneer je de bovenstaande ROI-formule toepast, kom je tot de volgende som en resultaat:

ROI = € 30.000 - € 20.500 / 20.500 x 100% =  46,34%

Je hebt in dit voorbeeld sinds het begin van je investering dus een ROI van 46,34%, een mooi resultaat!

Eenvoudiger gezegd: in feite betekent het dat elke geïnvesteerde euro je ruim 46 cent op heeft geleverd.

Wat zijn de beste cryptomunten voor de lange termijn

Voordeel van ROI berekenen

Door zelf je ROI te berekenen weet je precies hoe jouw investering het heeft gedaan. Het maakt het dan gemakkelijker om het rendement te vergelijken met andere investeringen. Misschien besluit je door een positief resultaat wel meer in crypto te investeren. Bij een negatieve ROI is het misschien beter om minder te investeren, of bijvoorbeeld een relatief veilig rendement van 10% op stablecoins na te streven. 

Van tevoren ROI schatten

Het loont trouwens ook de moeite om een gewenste ROI van tevoren uit te rekenen. Op die manier weet je of jouw investering in crypto het overwegen waard is, of niet. Dat doe je door in de berekening uit te gaan van de koers die je in de toekomst verwacht, of de totale verwachte eindwaarde van jouw portfolio na een bepaalde periode.

ROI kan over elke periode worden gebruikt

De ROI hoeft overigens niet altijd van jaar op jaar bekeken te worden. Je bent helemaal vrij om de ROI over een andere periode, zoals een half jaar, een maand, een week of nog kortere periode uit te rekenen. Het is simpelweg een handig hulpmiddel om te weten hoe hoog je rendement is, of naar verwachting zal zijn.

Nadeel van ROI

De meeste mensen vinden het nadeel van het berekenen van je ROI dat het niets zegt over de toekomstige ontwikkeling van de koers. Het is een gegeven over het verleden en houdt geen rekening met de risico’s die je loopt.

Over het algemeen geldt wel, hoe hoger het (mogelijke) rendement, des te hoger het risico. Bij crypto mag je gerust spreken van een bovengemiddeld hoog risico, maar ook een grote kans op een geweldig resultaat.

cryptokoersen-stijgen-dalen

Laat je niet alleen leiden door een hoge ROI

Staar je dus ook niet blind op coins met een extreem hoge ROI. Het kan verleidelijk zijn om door die hoge ROI een interessante investeringskans te zien. Een ROI in het verleden zegt bij cryptocurrencies meestal niet zoveel over de verwachting voor de komende periode. Een extreem hoge ROI kan net zo goed betekenen dat de coin op dit moment op zijn piek zit en er een grote correctie aan zit te komen. 

Kortom, gebruik de ROI dus niet (alleen) om investeringskansen te ontdekken. Kijk ook naar de fundamentele en technische analyse van een munt.

Wat is een goede ROI in crypto?

Wanneer je investeert in crypto, neem je een bovengemiddeld risico. Dat risico betekent ook dat je een grotere kans hebt op een geweldig rendement.

  • Spaarrekening ROI is gemiddeld -0,5 tot 0%
  • Vastgoed ROI gemiddeld 5 tot 10%
  • Beleggen ROI gemiddeld 7 tot 9%
  • Investeren in start-ups 15 tot 20%
  • Cryptocurrencies ROI gemiddeld -80% tot wel +1000%

Je ziet dat de ROI bij cryptocurrencies sterk varieert, vooral afhankelijk van de periode waarin je instapt. De koersen corrigeren na een top vaak tot wel 80%, om daarna weer met 300% of meer te stijgen. Het is juist deze volatiliteit (beweeglijkheid) van de koersen die het investeren in cryptocurrencies zo interessant maakt.

Persoonlijk vind ik een ROI van 20 tot 25% per maand (240 tot 300% per jaar) voor een daytrader heel erg netjes en mag een HODL’er heel tevreden zijn met een rendement van 50 tot 100% per jaar. Maar zelfs als je uitkomt op een gemiddelde ROI van 20 tot 25% per jaar mag je best tevreden zijn!

Conclusie

ROI is een perfecte manier om het rendement op je investering eenvoudig uit te rekenen. Je kunt de formule voor het berekenen van ROI toepassen op alle soorten investeringen, waardoor het een krachtig middel is om de resultaten van je investeringen in crypto te vergelijken met andere soorten beleggingen.

Wil je meer weten over hoe je geweldige rendementen maakt met daytraden, of een goede koop- en verkoopstrategie ontwikkelt? Corné Marchand legt er alles over uit in zijn gratis crypto training webinar. Meld je hieronder direct aan!