• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Litecoin stijgt waar andere grote crypto’s dalen, staat LTC op ontploffen?
mei 14, 2023

Litecoin is al tijden een van de top 20 cryptocurrency’s op basis van market cap. Inmiddels staat LTC op plaats 15. De laatste maanden is Litecoin bezig aan een grote opmars. Wat is er precies aan de hand en is dit nu een geweldige koopkans voor een nog grotere stijging?

Wat is Litecoin precies?

Litecoin (LTC) is een coin die sinds 2011 veel succes heeft gezien. Hij steeg van zo’n 3 dollar in 2017 naar een piek van meer dan 300 dollar (x100!). Het afgelopen jaar lag de prijs gemiddeld rond 55 dollar.

Waardeopslag vs. betaalmiddel

Litecoin werd opgericht als aanvulling op bitcoin. Waar bitcoin meer als waardeopslag wordt gezien, is Litecoin een echt betaalmiddel met een grotere netwerkcapaciteit, hogere snelheid en lagere kosten. Litecoin was en is een van de eerste altcoins, nog voor Ethereum, de huidige nummer 2 altcoin.

Sourcecode van Bitcoin

Litecoin is zelfs gemaakt op basis van een kopie van de sourcecode van Bitcoin. Bovendien is de maker en bedenker van Litecoin geen anoniem persoon of organisatie, maar was hij tot 2018 juist heel actief via social media en blogs.

De naam van deze man is Charlie Lee, een voormalig Google-medewerker die een soort light-versie van bitcoin wilde maken. Vandaar ook de naam Litecoin (LTC). In tegenstelling tot het maximale aantal bitcoins van 21 miljoen, zijn er maximaal 4x zoveel Litecoins. 84 miljoen dus.

Nieuwe ontwikkelingen bij Litecoin gaan zorgen voor mogelijk koersexplosie

De laatste maanden is Litecoin bezig met een grote opmars. Wat zit hier precies achter? Ik zet een aantal van de belangrijkste redenen voor je op een rij.

Reden #1: De Litecoin-halving zit eraan te komen

Net zoals bij bitcoin kent Litecoin ook een halving. Dit block halving evenement vindt elke 4 jaar plaats op de Litecoin blockchain. De oorspronkelijke block reward van Litecoin was 50 LTC.

Door de halvering verlaagt dit het tempo waarin nieuwe Litecoins worden gegenereerd. Het halveren is periodiek en geprogrammeerd in de code van Litecoin. De huidige block reward van Litecoin is 12,5 LTC, na de halvering die naar verwachting eind juli 2023 zal plaatsvinden, zal de block reward dus 6,25 LTC zijn.

litecoin bitcoin

Wat is het nut van de Litecoin halving?

Bij traditionele FIAT-valuta's kunnen overheden of banken geld drukken en inflatie veroorzaken. Extra geld drukken veroorzaakt inflatie. Bij Litecoin is dit niet het geval, want de uiteindelijke totale voorraad LTC is beperkt tot 84 miljoen stuks.

De halving verlaagt de inflatie van Litecoin, omdat het de snelheid waarmee nieuwe Litecoins in omloop komen vertraagt. Dit zorgt ervoor dat Litecoin, net als goud of zilver, een beperkte voorraad heeft en dus waardevoller wordt naarmate de vraag toeneemt. Ten tweede zorgt de halvering voor een vermindering van het aanbod van nieuwe Litecoins, waardoor de vraag naar Litecoin kan stijgen. En een hogere vraag kan weer leiden tot een hogere koers.

Het nut van de Litecoin halving ligt dus in het bevorderen van de schaarste en waarde, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een beperking van de inflatie. Met de halvering van Litecoin in het vooruitzicht, lijkt het daarom een goed moment om in te stappen.

Litecoin halving

De Litecoin halving countdown indicator. Bekijk hem hier

Reden #2: Litecoin-netwerkactiviteit stijgt enorm

De activiteit op de Litecoin-blockchain is de afgelopen dagen gestegen tot een recordhoogte. Het netwerk verwerkte 585.000 transacties in 24 uur, steeg met 500% in één week en versloeg het vorige record van 225.000 uit januari 2018.

De stijging van de activiteit viel bovendien samen met nieuwe records wat betreft het aantal actieve LTC-adressen en nieuw aangemaakte LTC-adressen op dezelfde dag. Hieruit blijkt dat Litecoin snel populairder wordt en steeds meer mensen erin investeren.

Reden #3: Introductie van de LTC20-standaard

Een mogelijke verklaring van de recente stijgingen is de introductie van het zogenaamde ‘LTC20’ op Litecoin. LTC20 is een experimentele standaard voor non-fungible tokens (NFT's). Als deze functionaliteit aan Litecoin wordt toegevoegd, dan kan dat een geweldige impuls zijn voor de koers.

Waar gaat de koers van Litecoin naartoe?

Al met al ziet het er allemaal heel gunstig uit voor Litecoin. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen en het halving evenement is traditioneel een goede aanleiding voor koersstijgingen.

Ook wanneer je kijkt naar de grafiek en technische analyse, lijkt het erop dat de volgende top zo rond 350 dollar kan liggen. Dat is een meer dan verviervoudiging van de huidige koers rond 80 dollar. Bekijk ook de onderstaande video, waarin Corné dieper ingaat op de koers en technische analyse van de grafiek en antwoord geeft op de vraag: "Waarom is het nu zo’n interessante tijd om in Litecoin te investeren?"

Litecoin kopen?

De situatie rondom Litecoin ziet er heel goed uit. Reden genoeg waarom ik een mooi aantal LTC in mijn portfolio aanhoud en heb bijgekocht! Ook Litecoin kopen? Via mijn favoriete crypto exchange Bybit koop je ze eenvoudig.