De MACD-indicator is een van de belangrijkste en meestgebruikte indicatoren voor het bepalen van goede koop- en verkoopmomenten. Ideaal voor aandelen en andere beleggingen, maar zeker ook voor crypto.
Reden genoeg om er een blog aan te wijden, want wanneer je de MACD in de gaten houdt, vergroot dit je kans op mooie winstgevende trades enorm!
Wat is de MACD-indicator?
De MACD-indicator is een hulpmiddel om te kijken of de trend van een coin bullish of bearish is. Het is een zogenaamde ‘trendvolgende momentum-indicator’, waarvan je het signaal gebruikt om handelsmogelijkheden te identificeren. Met andere woorden: een koop- of verkoopsignaal.
MACD is een afkorting voor ‘Moving Average Convergence Divergence’, of in het Nederlands de ‘Voortschrijdend Gemiddelde Convergentie Divergentie’-indicator. Inderdaad, een hele mond vol, maar gelukkig in de praktijk niet zo lastig en daardoor ook een van de meest gebruikte indicatoren voor technische analyse bij crypto en aandelen.
Hoe werkt de MACD-indicator?
De MACD-indicator bestaat uit drie onderdelen: twee lijnen met voortschrijdende gemiddelden en een histogram. De twee lijnen worden allebei op een andere manier berekend. Je kunt zelf het aantal dagen bepalen, maar standaard geeft de MACD-indicator een langere en een kortere termijn lijn weer.
De richting van de lijnen zorgt voor een koop- of verkoopsignaal. Daarnaast geeft de MACD-indicator een belangrijk signaal wanneer de twee lijnen elkaar kruisen. Zo’n kruising wordt ook wel een golden cross of death cross genoemd, waarover ik in een eerder blog al schreef.
Histogram
Naast de lijnen zie je onder een MACD-grafiek ook een aparte grafiek: het histogram (waarin op en neer bewegende balkjes te zien zijn). Deze balkjes, ook wel ‘candles’ genoemd, geven het verschil aan tussen de twee lijnen in de grafiek erboven. Op die manier zie je goed hoe beweeglijk de markt is en hoe krachtig het signaal.
Kopen of verkopen op basis van de MACD indicator?
Het mooie van de MACD-indicator is dat het de richting van de trend heel duidelijk aangeeft. Gaat de lijn omhoog? Dan is de trend bullish (positief) en bij een dalende lijn is deze bearish (negatief).
Maar goed, alleen daarmee kun je natuurlijk niet zoveel. Gelukkig geeft de MACD-indicator naast de richting ook duidelijke signalen af. Gaat de MACD-lijn naar boven door de signaallijn, dan is dat een signaal om in te stappen. Andersom geldt het tegenovergestelde: doorkruist de MACD de signaallijn naar beneden, dan is dat een duidelijk verkoopsignaal.
Het MACD-histogram in de praktijk
Ook uit het histogram kun je veel informatie aflezen. Het komt erop neer dat een candle boven het nulpunt een koopsignaal is, terwijl een candle met een negatieve waarde een verkoopsignaal oplevert.
Het momentum van de trend
De MACD-indicator zegt ook veel over de kracht van de trend. Dat zie je zowel in de grafiek als het histogram terug. Hoe groter de afstand tussen de lijnen, hoe krachtiger de trend en hoe sterker het koopsignaal.
Voor het histogram geldt hetzelfde, alleen kijk je dan naar de hoogte van de candles. Hoe hoger (of lager) de candle, des te sterker de trend. Die trend kan dus ook negatief zijn.
De MACD-indicator is niet geschikt om toppen of bodems te voorspellen, maar helpt je vooral een trend te bepalen. Het is namelijk een indicator die kijkt naar het voortschrijdend gemiddelde over een periode in het verleden. Doordat de MACD wel aangeeft of een trend krachtiger lijkt te worden, kun je er alsnog goed mee anticiperen op een op handen zijnde koersstijging of -daling.
50, 100 en 200-daagse moving averages
De meest voorkomende moving averages zijn 50, 100 en 200 daagse moving averages. Een moving average op een koersgrafiek geeft je veel informatie. Maar het wordt pas echt interessant wanneer je er twee gebruikt.
Wat is een golden cross?
Een golden cross betekent dat een kortere termijn moving average lijn een langere termijn moving average naar boven doorkruist. Je ziet in de koersgrafiek bijvoorbeeld dat een 50-daagse moving average door de lijn van een 100 of 200-daagse moving average breekt.
Sterk bullish signaal
Een golden cross is een bullish signaal en houdt doorgaans in dat een bearmarkt omslaat naar een bull market. Een golden cross is dus een sterk positief signaal en is daarmee een goed koopmoment.
De meeste mensen en technische analisten hanteren bij het bepalen van een golden cross de 50-daagse MA als kortetermijnlijn en de 100 of 200-daagse MA als langeretermijnlijn. In de grafiek moet je dan kunnen zien dat juist de kortere periode de langere periode overstijgt.
Wat is een death cross?
Een death cross is precies het tegenovergestelde van een golden cross. Net zoals bij een golden cross kijk je wel naar beide lijnen, dus een 50-daagse MA en een 100 of 200-daagse moving average. Bij een death cross zie je de kortere termijn moving average juist onder een langere termijn moving average zakken.
Sterk bearish signaal
Je kunt dit zien als een negatief signaal. Een death cross betekent vaak het begin van een bear market en kan een goed moment zijn om je posities (tijdelijk) te verkopen. Wanneer de prijzen lager zijn kun je natuurlijk altijd weer instappen.
Golden cross en death cross met andere averages
In de voorbeelden hierboven zie je het gebruik van de 50-daagse moving average als standaard korte termijn MA, met de 100 of 200-daagse MA als langeretermijnindicator. Deze twee lijnen zijn de standaard gebruikte lijnen wanneer de meeste analisten het hebben over een klassiek voorbeeld van een golden cross of death cross.
Je eigen voorkeuren
Het staat je natuurlijk vrij om elke andere willekeurige tijdsperiode van jouw voorkeur te gebruiken. Bijvoorbeeld een kruising op dag- of weekniveau. Daytraders kijken zelfs regelmatig naar grafieken en lijnen op uurniveau. De patronen zeggen dan meer over de korte termijn.
Conclusie: Traden met de MACD-indicator?
De MACD is een van de populairste indicatoren voor technische analyse bij crypto. Persoonlijk gebruik ik de MACD-indicator vooral om stukjes mee te liften op een bestaande trend.
Zodra het histogram aangeeft dat de stijgende trend in kracht afneemt, verkoop ik mijn posities weer en wacht ik tot een negatieve trend weer omslaat naar een positieve trend. Op die manier surf je met de golven mee.
Gebruik ook andere indicatoren
Wel raad ik je aan om de MACD te gebruiken in combinatie met een andere indicator en technische analyse. Gebruik bijvoorbeeld ook de RSI-indicator en kijk of je bepaalde koerspatronen herkent (zoals driehoeken, vlaggen, wiggen en trendkanalen).
MACD-indicator: Simpel en goed
Al met al heb je op die manier met de MACD-indicator een waardevolle set technische analyse tools tot je beschikking. Het is dus de moeite waard om te leren werken met de MACD!
Stel de lengte van de periode in, op basis van je horizon. Ben je bijvoorbeeld een daytrader, dan gebruik je de MACD van enkele dagen of uren. Koop je voor de langere termijn, dan kun je gerust kijken naar de 50, 100 of zelfs 200-daagse moving averages. Het is in ieder geval een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.
Cryptonite!
Wil je meer leren over succesvol traden met crypto? Dan raad ik je de Cryptonite Cryptotraining aan. Hierin legt Corné Marchand je alles uit over hoe je mooie winsten maakt en laat hij je zijn beste tradingtechnieken zien. Zeker even checken dus!