• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mt. Gox verplaatst $9 miljard in bitcoin, koers neemt duikvlucht
mei 28, 2024

Er is weer een flinke portie angst tot de cryptomarkt gevloeid. Dit wordt sterk weerspiegelt in de bitcoin (BTC) koers die vandaag met enkele procenten onderuit is gegaan. De in 2014 ten onder gegane cryptobeurs Mt. Gox is de grote boosdoener van de koersval met een gigantische verplaatsing van meer dan 9 miljard dollar aan bitcoins.


Mt. Gox: een van de meest beruchte verhalen in de geschiedenis van Bitcoin

Mt. Gox was een van de eerste en tevens grootste bitcoin-beurzen ter wereld. Op het hoogtepunt van zijn bestaan verwerkt de Japanse beurs meer dan 70% van alle bitcoin-transacties wereldwijd. Na een reeks hacks, waarbij 850.000 bitcoins verloren gingen, stortte de beurs in april 2014 ineen.

In de jaren na het dramatische faillissement werden 142.000 bitcoins teruggehaald, die uiteindelijk zijn weg moeten vinden tot alle gedupeerde klanten.

De terugbetalingen zouden aanvankelijk vorig jaar plaatsvinden, maar dit plan is verschillende keren uitgesteld. In september vorig jaar werd er een nieuwe deadline van 31 oktober dit jaar vastgesteld waarop alle getroffenen gecompenseerd moeten worden.

$9 miljard aan BTC verplaatst

Mt. Gox is vandaag weer tot het middelpunt van de aandacht getreden. Uit Blockchain-data, zoals gemeld door on-chain analist Axel Adler, blijkt dat de failliete exchange in totaal meer dan 140.000 bitcoins heeft verplaatst vanuit zijn cold wallets. De bestemming van de fondsen is niet duidelijk, en dus heeft de massale verplaatsing tot een hoop onrust binnen de crypto-gemeenschap gezorgd.

Investeerders vrezen dat de gigantische BTC-stapel nu spoedig bij de voormalig-klanten terecht zullen komen, en dus mogelijk op de markt worden gedumpt. Dit zou logischerwijs een negatief effect teweeg kunnen brengen op de bitcoin koers.

De angst is goed zichtbaar in de dalende bitcoin koers van vandaag. Op het moment van schrijven staat de koers bijna 3% lager dan 24 uur geleden, om en nabij de 68.000 dollar.

''BTC-betalingen zijn nog niet begonnen'', zegt ex-CEO

Vooralsnog hoeven bitcoin-houders zich nog niet druk te maken over de mogelijke verkoopdruk die mogelijk in het verschiet ligt. De voormalig CEO van Mt. Gox, Mark Karpelès, liet vandaag op socialmediaplatform X weten dat de verplaatsing slechts een voorbereidende stap is op de terugbetalingen ‘’die hoogstwaarschijnlijk dit jaar zullen plaatsvinden’’.

"Er is geen directe verkoop van Bitcoins aanstaande,’’ zo sloot hij zijn bericht af.

Ontvang €20 gratis crypto

Als je nu een account aanmaakt bij crypto exchange Bybit via de partnerlink van Corné Marchand krijg je 20 euro gratis en voor niets, waarmee je vervolgens het ruime crypto-aanbod van het platform mee kunt verkennen. Stort minimaal €100 om de unieke beloning in ontvangst te nemen. Je maakt bovendien ook nog eens kans om een Rolex Submariner te winnen.

Wil je eerst meer te weten komen over Bybit in Nederland? Lees dan deze uitgebreide review.