• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • NFT kopen? Hierom is dat nu heel interessant! Stappenplan NFT kopen
maart 24, 2023

NFT kopen? NFT’s zijn het afgelopen jaar een stuk goedkoper geworden. Einde van de hype? Ik denk het niet! De technologie en het idee achter NFT’s zijn namelijk revolutionair.

Maar wat zijn NFT’s precies, wat maakt ze zo speciaal en welke soorten bestaan er allemaal? Waar koop je ze? Een vooral: waarom is het nu de tijd om te investeren en toe te slaan?

Wat zijn NFT’s eigenlijk?

NFT staat voor "non-fungible token" en is een unieke digitale asset die wordt gecreëerd en verhandeld op blockchain-technologie. In tegenstelling tot cryptovaluta zoals Bitcoin, waar elke munt identiek is en uitwisselbaar is, is elke NFT uniek en kan het niet worden vervangen door een andere NFT. 

Wat maakt NFT's zo speciaal?

Maar wat maakt NFT's zo speciaal? Het antwoord is eenvoudig: eigendom. Een NFT vertegenwoordigt het eigendom van een digitaal object, zoals een stuk digitale kunst, een tweet, een videoclip of zelfs een stuk virtueel onroerend goed in een videogame.

NFT's bieden kunstenaars, ontwikkelaars en makers de mogelijkheid om hun werk te beschermen, hun eigendom te behouden en geld te verdienen door hun digitale creaties te verkopen.

NFT's kopen en verkopen op marktplaatsen

Maar NFT's zijn niet alleen voor kunstenaars en ontwikkelaars. Iedereen kan NFT's kopen en verkopen op verschillende marktplaatsen, zoals OpenSea, Rarible en Nifty Gateway. En hoewel sommige NFT's voor miljoenen dollars verkocht worden, zijn er ook betaalbare opties beschikbaar voor wanneer je wel wilt investeren in NFT's, maar zonder dat je er ontzettend veel geld voor hoeft neer te leggen.

beste nft coins

Het ontstaan van NFT’s

De geschiedenis van NFT's gaat terug tot 2012, toen zogenaamde ‘Colored Coins’ op de Bitcoin-blockchain werden geïntroduceerd. Deze unieke coins werden gekoppeld aan onroerend goed of aandelen. Je kunt dat zien als de voorloper van NFT's.

Smart Contract betekenen doorbraak voor NFT's

De echte doorbraak van NFT's kwam in 2017, toen de Ethereum-blockchain Smart Contracts introduceerde. Dit maakte het namelijk mogelijk om unieke, niet-vervangbare tokens te creëren, waar je heel specifiek dingen aan kon toewijzen, bijvoorbeeld kunst, muziek en digitale verzamelobjecten.

CryptoKitties!

De eerste toepassing waarbij de NFT-technologie grootschalig werd ontdekt en toegepast was ‘CryptoKitties’, een op de blockchain gebaseerd spel, waarbij je als speler unieke digitale katten kon fokken en verhandelen. Leuk om te weten: het spel werd zó populair, dat het de Ethereum-blockchain bijna platlegde door de hoge transactiekosten en vooral de overbelasting van het netwerk.

Sindsdien is de populariteit van NFT's alleen maar toegenomen, vooral in de kunst- en muziekwereld.

Hoewel NFT's nog relatief nieuw zijn, hebben ze al een enorme impact gehad op de manier waarop we digitale eigendom en creaties zien.

Voorbeelden van NFT's die voor veel geld verkocht zijn

NFT’s werden pas echt bekend toen in het nieuws kwam dat ze soms voor miljoenen dollars door een celebrity werden gekocht en soms ook voor miljoenen dollar weer werden verkocht.

Een paar opvallende voorbeelden:

"Everydays: The First 5000 Days" van Beeple

everydays the first 5000 days

Deze NFT is een digitale collage van 5.000 afbeeldingen die Beeple elke dag gedurende meer dan 13 jaar heeft gemaakt. Het werd verkocht voor $69,3 miljoen bij Christie's veilinghuis, waarmee het de op twee na duurste kunstwerk ooit verkocht is door een levende kunstenaar.

"CryptoPunk #3100"
Dit is een van de zeldzaamste en meest gewilde CryptoPunks, een serie van 10.000 unieke digitale personages op de Ethereum-blockchain. "CryptoPunk #3100" werd verkocht voor $7,5 miljoen.

"The First Tweet" van Jack Dorsey
Deze NFT vertegenwoordigt de allereerste tweet die ooit is verstuurd, en werd verkocht voor $2,9 miljoen.

nft kopen? eerste-tweet-ooit-nft

"Mars House" van Krista Kim
Deze NFT vertegenwoordigt een uniek virtueel huis op de planeet Mars en werd verkocht voor $500.000.

nft kopen mars-house

Een screenshot uit de 3D-animatie van het Mars House

"Nyan Cat" van Chris Torres
Dit NFT vertegenwoordigt de beroemde internetmeme "Nyan Cat" en werd verkocht voor $580.000.

Stappenplan NFT’s kopen

Maar hoe koop je dan een NFT? Volg het stappenplan hieronder en je hebt er binnen no-time een in bezit. Je zult merken dat het best spannend en bijzonder voelt om jouw naam en eigenaarschap aan een stuk unieke digitale kunst te verbinden. Niemand anders dan jij mag het eigendom claimen. Zo zou je dus zelfs de eerste Tweet ooit kunnen ‘bezitten’.

Stap #1 - Kies een NFT-marktplaats

Er zijn verschillende NFT-marktplaatsen waarop je kunt investeren, waaronder OpenSea, Rarible, SuperRare, Nifty Gateway en meer. Het is belangrijk om te onderzoeken welke marktplaats het beste bij je past en welke NFT's er beschikbaar zijn. OpenSea is een goed startpunt.

Stap #2: Maak een account aan

Nadat je een NFT-marktplaats hebt gekozen, maak je een account aan. Dit is over het algemeen eenvoudig en je hebt alleen een geldig e-mailadres en een wachtwoord nodig.

Stap #3: Stort bitcoin of Ethereum op je account

Stap #4: Zoek een interessante NFT

Nu je geld op je account hebt gestort, kun je beginnen met zoeken naar NFT's die je wilt kopen. Je kunt zoeken op verschillende criteria, waaronder artiest, categorie, prijs en meer.

Stap #5: NFT kopen

Nadat je een NFT hebt gevonden die je wilt kopen, klik je op de knop "Koop" en volg je de instructies om de aankoop te voltooien. 

Het mooie is dat jouw unieke NFT altijd weer (voor meer geld) te koop kunt aanbieden op dezelfde marktplaats. 

opensea bored ape nft kopen

‘Bored Ape Club’: De meest exclusieve NFT-club van de wereld

De Bored Ape Club is een populaire NFT-collectie op de Ethereum-blockchain, gemaakt door het kunstenaarscollectief Yuga Labs. Het bestaat uit 10.000 unieke cartoon-apen met elk met een eigen persoonlijkheid en unieke kenmerken. De Bored Ape Club is een van de meest gewilde NFT-collecties en heeft een grote en actieve community van fans en verzamelaars, waaronder een aantal grote namen. De meeste apen hebben een vanafprijs van minstens 60.000 dollar.

Verschillende beroemdheden en influencers hebben ook een Bored Ape NFT in hun bezit, waaronder:

 • Jimmy Fallon, de Amerikaanse talkshowhost, heeft een Bored Ape #9937.
 • Gary Vaynerchuk, de beroemde ondernemer en investeerder, bezit verschillende Bored Ape NFT's, waaronder een zeldzame mutant.
 • Justin Kan, de oprichter van Twitch, heeft Bored Ape #6813.
 • Popster Justin Bieber kocht zijn eerste Bored Ape Yacht Club NFT voor 500 ethereum, destijds ongeveer 1,3 miljoen dollar. Maar de marktwaarde, of "prijsvloer", van NFT's uit de Bored Ape-collectie is in 2023 gezakt naar 58 ethereum, of ongeveer 70.000 dollar.

De Bored Ape Club heeft niet alleen een grote en toegewijde fanbase, maar ook een actieve en betrokken gemeenschap. Bored Ape-eigenaren kunnen lid worden van de Bored Ape Yacht Club, een exclusieve club voor bezitters van een Bored Ape NFT. De club organiseert regelmatig evenementen en bijeenkomsten voor leden en biedt exclusieve voordelen en mogelijkheden voor bezitters van een Bored Ape NFT.

Waarom investeren in NFT’s?

Waarom zou je investeren in NFT's? Een lijstje met redenen waarom het interessant is om NFT’s kopen te overwegen:

 • Grote winstskansen, zeker nu de prijzen laag zijn
 • Mogelijkheid om je cryptoportfolio te diversifiëren
 • Het feit dat een NFT uniek en daardoor zeldzaam is, geeft het potentieel waarde
 • NFT’s geven artiesten en kunstenaars een nieuwe mogelijkheid hun werk te beschermen en te verkopenHet is een creatieve en veelbelovende toepassing van blockchaintechnologie

Conclusie

NFT's zijn een nog relatief nieuwe technologie. Naarmate meer mensen het potentieel van NFT's ontdekken, kan er zomaar een nieuwe NFT-hype ontstaan, waarbij de waarde van NFT’s 10X over de kop gaat.

Daling biedt nu kansen

Na het ineenstorten van crypto exchange FTX in de herfst van 2022 daalden de prijzen van de meeste NFT’s ook behoorlijk. Toch is de technologie achter NFT’s en de mogelijkheid om een uniek stuk digitale kunst of digitaal erfgoed te bezitten nog steeds heel interessant. 

Het kon nu dus weleens de perfecte tijd zijn om voordelig in NFT’s te investeren en weer met de volgende waardestijgingen mee te liften. 

Sla je slag!

Via de verschillende NFT marktplaatsen verkoop je jouw NFT namelijk weer net zo gemakkelijk. Zie het als een digitale kunsthandel, zoals beroemde schilderijen van schilders uit de 17e en 18e eeuw ook verhandeld worden.

Kortom, kijk eens op OpenSea en sla je slag!