• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Nu XRP kopen voor de grote stijging? De stand van zaken
juli 9, 2023

Nu XRP kopen? Met de stijgende spanningen rond de juridische strijd tussen Ripple en SEC in de Verenigde Staten, neemt ook de speculatie rond de toekomst van XRP toe. De prijs van XRP hangt sterk samen met de uitkomst van deze belangrijke rechtszaak. 

Daarom lees je hier meer over recente ontwikkelingen, het potentieel van XRP en de kans op een aanzienlijke koersstijging bij een gunstige uitspraak. Waarom geloof ik dat XRP, ondanks de huidige uitdagingen, een van de best presterende cryptocurrency's van 2023 en de jaren daarna zou kunnen zijn?

Reden #1: XRP token burn

De afgelopen maand zijn bijna 250.000 XRP-tokens permanent verwijderd, wat het totale circulerende aanbod heeft verminderd. Deze burn was niet aangekondigd en heeft daardoor wat speculatie veroorzaakt. Een anonieme Twitter-gebruiker ontdekte de ontwikkeling het eerst. Ripple's (het bedrijf achter XRP) software developer Neil Hartner gaf uitleg om de situatie te verhelderen.

Hij verklaarde dat de token burn het resultaat was van het verwijderen van accounts uit de XRP Ledger. Elke verwijdering leidde tot het vernietigen van twee XRP-tokens. Het ging om niet meer actieve accounts die ooit een saldo van 20 XRP hadden (het minimum dat je op een XRP-account moest hebben staan om er een aan te kunnen maken).

xrp kopen

Crypto exchange verwijdert inactieve XRP-accounts

Ook crypto exchange Poloniex speelde een belangrijke rol bij de vermindering van het totale aantal XRP-tokens. De exchange heeft in juni 2023 naar schatting maar liefst 85.566 verouderde XRP-accounts verwijderd en vernietigde daarbij iets meer dan 171.000 XRP-tokens. 

Het ging dus om een opruimactie. Het is de vraag of er in de toekomst nog zo’n actie zal zijn, maar elke afname in de totale voorraad is positief voor XRP-houders, omdat het de totale market cap verdeelt over minder tokenhouders. Dat kan de prijs per token verhogen.

Massale token burn in de toekomst?

Daarnaast heeft een voormalige medewerker van Ripple voorgesteld om alle nog uit voorraad (escrow) te releasen XRP-tokens vast te zetten of te verbranden als de uitspraak van de rechtbank negatief voor Ripple zal zijn, waardoor de totale voorraad van XRP vanaf dat moment niet meer zal stijgen. Dit zou ondanks een negatieve uitspraak een groot en positief effect op de koers van XRP kunnen hebben.

Reden #2: Erkenning van grote Duitse bank

Ripple is door een aantal toonaangevende financiële instellingen en banken erkend voor hun bijdrage aan het verbeteren van grensoverschrijdende betalingen. De grootste naam is Deutsche Bank.

Vorige maand bracht de CEO van Alpha Lions Academy een rapport uit 2018 naar buiten, waarin Deutsche Bank het gebruik van Ripple's XRP voor efficiënte grensoverschrijdende betalingen benadrukt. Het rapport benoemt het potentieel van blockchaintechnologie om het huidige systeem van internationale betalingen fundamenteel te veranderen. De bank geeft XRP in deze verschuiving een centrale rol.

Het rapport pleit voor meer pilotprojecten om te onderzoeken hoe XRP en blockchain in het algemeen het meest effectief kan worden ingezet voor grensoverschrijdende betalingen.

Hoewel het gaat om een rapport uit 2018, is het toch groot en positief nieuws dat een gigantische bank zoals Deutsche Bank XRP steunt en het potentieel van Ripple op het gebied van internationale betalingen ziet.

Reden #3: Analisten denken dat XRP naar 10 dollar kan

Meerdere bekende en prominente analisten denken dat XRP naar 10 dollar of meer kan. Zo heeft Crypto Assets Guy een reeks prijstargets voor XRP gedeeld op Twitter, met het doel om een realistisch beeld van de toekomst te geven. Hij gelooft namelijk dat een XRP prijs van $10 mogelijk is, met verschillende mijlpalen onderweg.

uitspraak xrp rechtszaak

Mijlpaal #1: XRP naar 3,50 dollar

Wanneer de SEC en Ripple tot een schikking komen, dan zal dat positief nieuws zijn voor Ripple en XRP. De prijs zal dan gemakkelijk kunnen stijgen naar 3,50 dollar. Deze prijs is om en nabij de laatste all-time-high van XRP in januari 2018, inmiddels al meer dan vijf jaar geleden.

Mijlpaal #2: Nieuws over beursnotering van Ripple in de VS

Wanneer Ripple groen licht krijgt, behoort een notering aan de Dow Jones of Nasdaq in de Verenigde Staten tot de mogelijkheden. Wanneer dit gebeurt, zou dat nieuws alleen al de koers naar 5 dollar kunnen tillen.

Mijlpaal #3: Beursgang (IPO)

Zodra Ripple daadwerkelijk op de beurs genoteerd staat, is de verwachting dat dit de koers een verdere impuls zal geven en de koers verder stijgt naar zo’n 7 tot 7,50 dollar.

Mijlpaal #4: Nieuwe partnerschappen met grote banken

Nieuwe partnerschappen met banken en andere grote partijen zullen de koers richting 10 dollar of meer duwen.

XRP door naar 25 dollar

Ook andere prominente analisten, waaronder Crypto Ninja en YouTuber Derrick Purcell delen ook hun targets voor XRP. Crypto Ninja stelde dat XRP tot wel 27 dollar zou kunnen stijgen, terwijl Purcell voorspelde dat onder de juiste marktomstandigheden een prijs van 25 dollar per XRP realistisch zou kunnen zijn.

XRP: koers van 40 tot 50 dollar uiteindelijk mogelijk

Verder is er speculatie over hoe technologische ontwikkelingen, zoals de toename van het gebruik van geautomatiseerde marktmakers (AMM's), 'hooks' en 'sidechains', koppelingen met digitale valuta's van centrale banken (CBDC's) en deelname aan tokenisatie, de prijs van XRP zouden kunnen beïnvloeden. Dit zou de prijs uiteindelijk zelfs tot tussen de 40 en 50 dollar kunnen brengen.

Ripple zal in beroep gaan bij verlies

Zelfs wanneer Ripple de rechtszaak tegen de SEC verliest, is niet alles verloren. Ripple’s advocaat John Deaton heeft namelijk aangegeven dat Ripple in beroep zal gaan bij het Hooggerechtshof als het verliest

Deaton vermeldde op Twitter dat in het geval van een beroep bij het Hooggerechtshof, de rechtszaak naar verwachting nog eens twee tot vijf jaar zou duren, maar hij is ervan overtuigd dat Ripple uiteindelijk zou moeten winnen. 

In dat scenario zouden XRP-houders mogelijk compensatie ontvangen voor de afgelopen jaren. Er is nog geen definitieve datum vastgesteld voor de uitspraak in de SEC vs. Ripple zaak, wat bijdraagt aan de spanning rondom de koers en deze drukt.

Waar gaat de XRP rechtszaak precies om?

De zaak draait om de vraag of XRP als een ‘security’ moet worden beschouwd en in dat geval onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC zou moeten vallen. De Amerikaanse SEC beweert dat XRP dat inderdaad is en daardoor de Amerikaanse wet heeft overtreden, omdat zij hun uitgifte van XRP-tokens niet bij de SEC hebben aangevraagd en geregistreerd. Volgens de SEC hebben ze dus zonder toestemming XRP-coins verkocht. 

Ripple is van mening dat XRP helemaal geen security is, maar een valuta. En valuta’s vallen niet onder de toezichtsbevoegdheid van de SEC.

xrp naar de beurs

In 2023 in ieder geval een uitspraak

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple (het bedrijf achter XRP), verwacht dat er in ieder geval dit jaar een definitieve uitspraak komt in de zaak van de SEC tegen Ripple’s XRP. Volgens advocaat John Deaton die Ripple bijstaat hoeven we mogelijk nog maar een paar weken te wachten.

Waar gaat de XRP koers op korte termijn naartoe?

Natuurlijk weet niemand precies waar de koers van XRP op korte termijn zal dalen of stijgen, maar met behulp van technische analyse is veel toch goed te voorspellen. Bekijk deze video van Corné, waarin hij vertelt hoe de grafiek van XRP ervoor staat.

Op dit moment beweegt XRP zich in de buurt van een support. Zakt de koers hier doorheen, dan kan de koers wat lager richting 40 dollarcent. Doet de steun zijn werk? Dan kan de koers weer stijgen richting de weerstand op 55 cent. Wanneer de koers daar vervolgens standhoudt en deze succesvol test, zullen veel mensen dat zien als positief signaal.

Op dat moment kan de koers richting 80 cent en hoger. De video van Corné hieronder is inmiddels al een paar weken oud, maar de koers beweegt zich nog steeds binnen de support- en resistance-lijnen die je in de video ziet.

Conclusie

Feit is dat het spannend blijft rondom XRP. De rechtszaak heeft een drukkend effect op de koers, maar de kans op winst en een potentieel enorme relief rally met mooie stijging zorgt er ook voor dat de koers niet veel lager zal komen te staan.

De enige grote koersontwikkeling is te verwachten wanneer de uitspraak van de rechtbank er is. Ik verwacht dat de koers bij een voor Ripple positieve uitspraak of zelfs een schikking enorm zal stijgen. Zelfs bij een negatieve uitspraak hoef je je investering in XRP nog niet eens direct kwijt te zijn. Er volgt dan namelijk hoogstwaarschijnlijk een beroep bij het Hooggerechtshof, wat de definitieve uitspraak met twee tot vijf jaar zal verlengen.

Geweldige kans

Wat mij betreft, is een investering in XRP op dit moment een geweldige kans op een mooi rendement. De signalen zijn positief en de kans op een gigantische relief rally maakt het dat voor mij het risico meer dan waard.

Ook nu XRP kopen? Dan raad ik ByBit aan, mijn favoriete crypto exchange. Nu met interessante welkomstbonus en gratis tradingtegoed, waardoor je jouw eerste trades kosteloos handelt.